Barangolás a Tihanyi-félszigeten

Ezen a kiránduláson a Tihanyi-félsziget számos rejtett kis szegletét keressük fel egy körtúra keretében. Magyarország egyik legváltozatosabb, legattraktívabb táját a Lóczy-tanösvény érintésével járjuk be. Kilátópontokat, gejzírmezőket, gejzírkúpokat látogatunk meg és a természeti értékek mellett Tihanyon is átsétálunk. Tartson velünk Ön is!

Táv: 11,5 km
Szint: +/-200m

Barangolás a Tihanyi-félszigeten

A Tihanyi-félsziget a Balaton nagy félszigete, egyúttal Magyarország egyik legváltozatosabb és legattraktívabb tája. Értékeinek megőrzése érdekében ez lett hazánk első tájvédelmi körzete is.  A viszonylag enyhe, mediterrán jellegű tihanyi klímának köszönhetően számos ritka faj telepedett meg ezen a vidéken. Itt fészkel a füleskuvik, a nyári lúd, a bölömbika és a barna rétihéja is. Gazdag a vízhez kötődő rovarvilág, sok ritka szitakötőfaj talált itt otthonra. Számos kétéltű és hüllő él a Külső-tóban, magas a mocsári teknősök száma és itt élnek a mannakabócák is.

A Balaton szintjénél 25 m-rel magasabban elhelyezkedő Belső-tó közvetlenül a falu közelében található és kedvelt horgászterület. A tó egykor gazdag növény- és állatvilágáról volt híres, de az elmúlt évtizedekben a betelepített  ázsiai halfajok miatt a vegetáció kipusztult.  A Külső-tó egy – a tengerszint felett 116 m magasságban elhelyezkedő – vulkanikus kráterében keletkezett  sekély tó. Az 1800-as évek elején lecsapolt területeit kaszálóként hasznosították, de 1976-ban  megkezdődött a tó eredeti állapotának visszaállítása. Így az azóta eltelt évtizedek alatt a vízi növényzet és állatfajok teljesen visszatelepültek a tóba.

A Belső-tó mellett elterülő gejzírmezőn számos sziklaképződményt csodálhatunk meg.  Ezek közül a legnagyobb az Aranyház-gejzírkúp, mely a sziklákra telepedett sárga zuzmóról kapta a nevét. A Hármashegyi-kúp tetejéről csodás panoráma nyílik a Belső-tóra és az ősközségre. A  Kis-erdő-tetőnél a vulkáni  bazaltsziklákról a szél a puhább kőzetanyagot elbontotta, a szilárdabb rétegek azonban ellenálltak az eróziónak. Így keletkeztek a „szélmarta sziklák”.  A Nyereg-hegy egy keskeny, sziklás gerinc, melyről csodálatos panoráma nyílik a Balaton-felvidékre. A számos gejzírkúp közül a Csúcs-hegynél található az egyik látványosabb, ahol a feltörő forró víz vájta kürtő ma is szépen látható.

útvonal,látnivalók,részletek

Reggel 9.00-kor találkozunk Budapesten a Déli pályaudvar mellett. Innen kisbusszal indulunk Tihany irányába, ahol  az id. Lóczy Lajos geológusról elnevezett tanösvény mentén teszünk majd egy körtúrát. A parkolóban összekészülünk és az Apáti-templomromhoz gyaloglunk egy rövid fotózásra. Innen az Apáti-hegyen épült Őrtorony kilátó lesz a célunk, amire egy rövidebb emelkedőn kapaszkodunk. A kilátóban pihenünk, megcsodáljuk a Balatont, a Külső-tavat, majd a Nyereg-hegy gerincén tovább haladva egészen a Csúcs-hegy gejzírkúpjáig megyünk. Innen rövid ereszkedés után a tavak közötti  szőlőültetvényeken haladunk majd a Hármashegyig, ahol számos érdekes vulkanikus sziklaalakzatot (Aranyház gejzírkúp) és kilátópontot (Hármashegyi-kúp) látogatunk meg. A nézelődés után Tihanyig megyünk, a községen átsétálva a “szélmarta sziklákhoz” kapaszkodunk fel.  Az érdekes képződmények megcsodálása után a Külső-tó mentén gyaloglunk vissza a parkolóba. Rövid öltözködés után Budapest felé indulunk. A kora esti órákban érünk Budapestre.

A kiránduláson a táv összesen: 11,5 km
Szintemelkedés: +/- 200 méter

Fontos!!! Ezen az útvonalon némileg meredekebb szakaszok is vannak, ahol fel kell gyalogolni és le is kell ereszkedni. Fontos a lépésbiztonság és a megfelelő kondíció. A kirándulás elsősorban a természeti értékekre koncentrál és az ütemtervet is tartani kell majd. Így a községen áthaladva közvetlenül a “szélmarta sziklákhoz” megyünk.

Ha megtetszett a program, jelentkezzen bátran. A jelentkezési lapot kicsit lentebb találja.

Kiscsoportos kirándulás, létszám maximum 8 fő. Utazás 2018-as évjáratú, modern és tiszta kisbusszal. A kirándulást tapasztalt túravezető vezeti.

Találkozás reggel

Reggel 9.00-kor találkozunk a Déli pályaudvarnál a Krisztina plázával és a Mercure Hotellel szemben, a Vérmező felőli oldalon a park melletti hosszú Volán buszos parkolósáv végénél. Pontos részleteket küldünk email-ben.

Barangolás a Tihanyi-félszigeten

A kirándulás részvételi díja összesen: 7.500 Ft/fő, amely tartalmazza a kisbuszos útiköltséget, buszköltséget, személyszállítást.

2022-ben indulnak újra ezek a kirándulások!
Első várható időpont : 2022.04.hó. 
Áprilistól folyamatosan lesznek időpontok, így már most is leadhatja a jelentkezést és értesítjük a pontos indulásról.

Jelentkezés a kirándulásra

Időjárás előrejelzés
Ausztriai időjárás – www.wetter.at
Szlovákia időjárása – www.meteo.sk
Magyarországi időjárás – www.met.hu

elérhetőségek

Cím

Hegymánia Kft.
2085 Pilisvörösvár
Csobánkai út 10.

Kapcsolat

Üzenet írásához használja a bal oldali űrlapot!

Ügyfélszolgálat

Kérjük, kérdését elsősorban írásban a bal oldali űrlapon jelezze felénk, köszönjük.

Kövess minket a Facebookon

SMS: 20/567-9057