Budai körséta a Kiscelli parkerdőn és a József-hegyi kilátón át

Kellemes délelőtti kirándulás a budai oldalon az Amfiteátrumtól indulva. A sétán érintjük a Kiscelli kastélyt és parkerdőt, a József-hegyi kilátót illetve a Pál-völgyi és Szemlő-hegyi részeket.

Tartson Velünk Ön is.

Táv: 5,1 km
Szint: +/- 130m

Budai körséta a Kiscelli parkerdőn és a József-hegyi kilátón át

A kiscelli kastély és parkerdő Budapest III. kerületében, Óbuda és Remetehegy városrészek között, a Szent Margit Kórház és a Óbudai Egyetem mögötti területen található épületegyüttes, illetve a hozzá tartozó őspark. A 18. században, barokk stílusban épült templomot és trinitárius kolostort a 19. században a hadsereg használta. 1910-ben Schmidt Miksa bútorgyáros megvásárolta és kastéllyá alakíttatta az épületegyüttest (Schmidt-kastély). Napjainkban a Budapesti Történeti Múzeum – Kiscelli Múzeum várostörténeti és képzőművészeti tárlatainak ad otthont. A parkerdőn turistaút vezet át, itt található a kiscelli kálvária és Golgota-szoborcsoport, valamint a Szent Vér-kápolna.

A kiscelli kastély a Hármashatár-hegy vonulatának meredek lejtői és a Bécsi úttal határolt sík között kialakult Kiscelli-fennsíkon, a Mátyás-hegy (289 m) keleti, a Kis-Kecske-hegy (152 m) északi előterében fekszik. A geológiai kutatások szerint a jégkorszakban itt feltörő, bővizű források által lerakott mészkőből jött létre az a lapos plató, amely ma a Hármashatár-hegy csoport legdélebbi tagja, a Mátyás-hegy keleti lábánál terül el, a Duna szintje fölött 50 méteres magasságban. Ezen a hegyteraszon áll a kiscelli kastély épületegyüttese és terül el a 15 hektáros parkerdő.

A József-hegy, más néven Szemlő-hegy egy viszonylag alacsony, 234 méter magas hegy a Budai-hegységben, Budapest II. kerületében. A Hármashatár-hegy tömbjének délkeleti kiemelkedése. Tetején kilátó van. A hegy környezete az utóbbi évtizedekben teljesen beépült.

A hegy nyugat-keleti irányban kissé megnyúlt, északi lejtőin Zöldmál-városrész utcái húzódnak, keleti irányba meredeken lejt a Duna felé; déli irányban egészen enyhe lejtővel vált át a Rózsadombra, nyugat felől pedig a Ferenc-hegy a legközelebbi szomszédja, amitől a Pusztaszeri út mentén húzódó tágas nyereg különíti el.

Délies fekvésű lejtőin, a környező magaslatokhoz hasonlóan villákat magukban foglaló, nagy alapterületű, nem ritkán luxus kategóriás ingatlanok helyezkednek el. Északi lejtőjén van bejárata a jól karsztosodó mészkőben keletkezett Szemlő-hegyi-barlangnak. Forrás: Wikipédia

útvonal,látnivalók,részletek

Délelőtt 10.30-kor Budapesten az Amfiteátrum / Szőlő utca sarkától indulunk a budai körsétára. Érkezés 5-10 perccel előtte, hogy időben tudjunk indulni.

A séta helyszíneiről email-ben küldünk információkat, tudnivalókat. A sétát az alábbi útvonalon tesszük meg:

Amfiteátrum / Szőlő utca – Óbudai egyetem – Kiscelli-parkerdő – Kiscelli kastély – Trinitárius templom – Kolostori út – Pál söröző és barlangterasz – Zöldmáli-lejtő – Szemlőhegyi barlang kilátóhely – Szemlőhegy – Józsefhegyi kilátó – Sarolta utca – Zsigmond-tér.

A Zsigmond-térnél lesz a séta befejező pontja, innen tömegközlekedéssel tud elindulni mindenki a kívánt irányba.
A Pál söröző és barlangterasznál kávé / mosdószünetet tartunk, ezután indulunk tovább a séta befejező szakaszára.

A séta során nem tartunk előadást, kulturális idegenvezetést, elsősorban a testmozgásra, ismerkedésre, közös kikapcsolódásra, beszélgetésre, levegőzésre helyezzük a hangsúlyt. FONTOS: mivel a séta a budai oldalon lesz, számolni kell kisebb emelkedőkkel is.  Olyanok jelentkezését várjuk akiknek nem okoz gondot a folyamatos séta, gyaloglás! Köszönjük a megértést.
Táv összesen: 5,1 km a szintemelkedés a teljes távon +/-130m

Ha megtetszett a program, jelentkezzen bátran. A jelentkezési lapot kicsit lentebb találja.

Találkozás

Délelőtt 10.30-kor a budai oldalon az Amfiteátrumtól, a  Szőlő és a Nagyszombat utca sarkától indulunk.  Érkezés 5-10 perccel előtte. Pontos részleteket küldünk emailben  az indulás előtt.

Budai körséta a Kiscelli parkerdőn és a József-hegyi kilátón át

A kirándulás részvételi díja összesen: 1.500 Ft/fő,  amely tartalmazza a szabadidős program szervezését, lebonyolítását. Időtartam a csapat tempójától függően várhatóan 3-3,5 óra.

Jelenlegi időpontok:
2021.12.09. – elmarad, 01.05-én lesz megtartva
2022.01.05. Vannak helyek

Jelentkezés a kirándulásra

Időjárás előrejelzés
Ausztriai időjárás – www.wetter.at
Szlovákia időjárása – www.meteo.sk
Magyarországi időjárás – www.met.hu

elérhetőségek

Cím

Hegymánia Kft.
2085 Pilisvörösvár
Csobánkai út 10.

Kapcsolat

Üzenet írásához használja a bal oldali űrlapot!

Elérhetőség

H-P: 10-16.00
Kérjük, kérdését elsősorban írásban a bal oldali jelezze felénk, köszönjük.

Kövess minket a Facebookon

SMS: 20/567-9057