Bükk túra - Tar-kő és Három-kő

Ezúttal a Bükk 2 látványos kilátópontjához, Tar-kőre és Három-kőre kapaszkodunk fel egy kellemesen emelkedő kényelmes útvonalon.

Táv: 12 km
Szint: +/-380m

Bükk túra - Tar-kő és Három-kő

Tar-kő 949 méteres magasságával a Bükk-hegység nyolcadik legmagasabb hegye. Egyúttal Magyarország 12. legmagasabb hegyének számít. A Bükk-fennsík déli oldalán magasodik nyílt sziklafelszínével és letöréseivel, de környezetéből nemigen emelkedik ki, a számos környező 900méteres csúcs és a fennsík tengerszint feletti magassága miatt. Ennek ellenére csodás  panoráma látható róla, főleg déli irányba. Felszínén sziklai cserjések, sziklagyepek telepedtek meg, letörései alatt pedig sziklagörgetegeket találunk.

Három-kő 904m magas csúcsa egy természetes kilátóhely, mely bordázott mészkősziklafalával a legkeletibb sziklaletörés a Bükk-fennsík szegélyén. A sziklagyepes, cserjés orom a bükki sziklaletörések legszélesebb panorámát kínáló tagja, ahonnan jól belátható a Bükk déli része és a  szomszédos Tar-kő sziklagyepes orma is. Jó időben akár a Mátra és a Tokaji-hegy is látható róla. 

útvonal,látnivalók,részletek

Reggel 9.00-kor találkozunk Budapesten a Lehel-csarnok melletti MOL benzinkúton. Innen kisbusszal indulunk a Bükk irányába. A hegyi szerpentinezés után leparkolunk majd rövid készülődés után a Bükk-fennsík irányába indulunk. Kezdésképpen egy rövid, de meredekebb kaptatót kell leküzdeni. Ezután már egy kényelmesebb, de némileg köves ösvényen emelkedünk feljebb.  Egy hármas útelágazásnál rákanyarodunk a Tar-kő felé vezető ösvényre.

Felső-kőkapu mellett elhaladva kényelmesen visz az ösvény egészen a Három-kő (904m) füves, sziklás csúcsára. Itt tartunk egy pihenőt, fotózunk, eszünk, megcsodáljuk a panorámát és a szomszédos Tar-kőt. A pihenő után egy kisebb mezőt érintünk, majd tovább kanyarog az utunk Tar-kő irányába. Az emelkedés egészen a csúcsig tart (949m), ahonnan a Tar-kő kilátóponthoz ereszkedünk (930m). A Bükk egyik leglátványosabb panorámáját fogjuk itt megcsodálni egy rövid pihenő keretében.  A fotózás után visszaindulunk, de az útvonalunktól északi irányba – Kőhát-lápát érintve – egy másik ösvényen fogunk visszagyalogolni a hármas útelágazáshoz. Innen a már ismert útvonalon ereszkedünk vissza a parkolóba. Rövid öltözködés után Budapest felé indulunk. A kora esti órákban érünk Budapestre.

A kiránduláson a táv összesen: 12 km
Szintemelkedés: +/-390 méter

FONTOS: erre a kirándulásra olyanok jelentkezését várjuk, akinek nem okoz gondot a folyamatos haladás, a szintemelkedés és az ereszkedés a meredekebb erdei ösvényeken! Fontos a jó kondíció!

Ha megtetszett a program, jelentkezzen bátran. A jelentkezési lapot kicsit lentebb találja.

Kiscsoportos kirándulás, létszám maximum 8 fő. Utazás 2018-as évjáratú, modern és tiszta kisbusszal. A kirándulást tapasztalt túravezető vezeti.

Találkozás reggel

Reggel 9.00-kor a Lehel csarnokhoz közeli  MOL benzinkúton lesz a beszállás a kisbuszba, a Váci út és a Lőportár utca sarkánál. Pontos részleteket küldünk majd az indulás előtt.

Bükk túra - Tar-kő és Három-kő

A kirándulás részvételi díja összesen: 7.800 Ft/fő, amely tartalmazza a túravezetést és az útiköltséget.

Jelenlegi tervezett időpont:
2021.10.06.

Jelentkezés a kirándulásra

Időjárás előrejelzés
Ausztriai időjárás – www.wetter.at
Szlovákia időjárása – www.meteo.sk
Magyarországi időjárás – www.met.hu

elérhetőségek

Cím

Hegymánia Kft.
2085 Pilisvörösvár
Csobánkai út 10.

Kapcsolat

Üzenet írásához használja a bal oldali űrlapot!

Ügyfélszolgálat

H-P: 10-16.00
Kérjük, kérdését elsősorban írásban a bal oldali jelezze felénk, köszönjük.

Kövess minket a Facebookon

20/567-9057