Gánt Bauxitföldtani Park és Csókakő vára

Ezen a kiránduláson a Gánti tanösvényt járjuk be, majd Csákberénytől indulva Csókakő várához látogatunk el, egy a helyi borvidéken keresztül vezető kellemes útvonalon. A vörös “marsi” táj és a dimbes-dombos borvidék közös egyvelege egy hangulatos könnyű túrában. Tartson velünk Ön is!

Táv: 10 km
Szint: +/-160

Gánt Bauxitföldtani Park és Csókakő vára

Gánt község Fejér megyében, a Bicskei járásban, Székesfehérvártól 24 km-re északra. Egykor jelentős bányásztelepülés volt, ma a Vértes egyik fontos turisztikai célpontja. Bauxitbánya múzeum: 1926 novemberében kezdődött meg a bauxitbányászat Gánton. A bauxitbánya lelőhelyét Taeger Henrik kutatásai alapján Balás Jenő székely származású bányamérnök fedezte fel. Balás Jenő irodája a jelenlegi Vértes vendéglőben volt, ma a helyiség emlékszobaként tekinthető meg. A Gánti bánya Európa leggazdagabb bauxitbányája volt. A bányát 1962. december 31-én bezárták. Ma múzeumként működik (Balás Jenő Bauxitbányászati Kiállítás). Bauxitföldtani Park

Felhagyott kb. 127500 m2 területű bányagödör, a hajdani bauxitbányászat egyik emléke, mely ma Bauxitföldtani Parkként üzemel. Az itt kialakított, 3,5 km-es tanösvényen 13 állomás van. A bányafal kb. 28 m magas, az alapkőzet (dolomit) színárnyalatai a különböző ásványok miatt a sárgástól egészen a lilás-pirosig terjednek. A mélyedésekben pionír növényzet nő.

Csókakő vára a Fejér megyei Csókakő nevezetessége, a megye egyetlen fennmaradt középkori eredetű, a török időkben is használt vára.  Székesfehérvártól északnyugati irányba haladva, már messziről az utazók szemébe tűnik a vár, ami a Vértes hegység szélén, a 479 m magas Csóka-hegy oldalában, egy sziklaplatón épült. Stratégiailag kedvező fekvésű, mivel a mai 81-es út előzményét, a Gaja-patak völgyében haladó utat ellenőrizte.(forrás: Wikipédia)

útvonal,látnivalók,részletek

Reggel 9.00-kor kisbusszal indulunk Budapestről a Déli pályaudvartól. Kb. 1 órás autóút után a Gánt település melletti Földtani parkhoz érve a parkolóban összekészülünk. A belépőjegyek megvásárlása után az aprócska Bányászati múzeum kiállítását, majd a 13 állomásból álló látványos Bauxitföldtani Parkot lehet bejárni, ahol megismerkedhetünk ennek a különleges vidéknek a kialakulásával. A park megcsodálása és a fotózás után átgurulunk Csákberénybe. Innen egy hangulatos útvonalon az Orondi- és Aranyhegyi-szőlők mentén épült pincesorok mellett gyaloglunk majd egészen Csókakőig, ahonnan egy könnyedebb emelkedőn Csőkakő váráig túrázunk. Az ingyenesen látogatható és felújított várban fotózunk, pihenünk, megcsodáljuk a panorámát, majd a más ismert útvonalon vissza gyaloglunk a parkolóig, ahonnan haza utazunk.
Szint: +/- 160 m Táv: 10 km

Az utazás korszerű és komfortos, 2018-as évjáratú, évente vizsgáztatott személyszállítási engedéllyel rendelkező kisbusszal történik.

Ha megtetszett a program, jelentkezzen bátran. A jelentkezési lapot kicsit lentebb találja.

Találkozás reggel

Reggel 9.00-kor találkozunk a Déli pu-nál a Krisztina plázával és a Mercure Hotellel szemben, a Vérmező felőli oldalon a park melletti hosszú Volán buszos parkolósáv végénél. Pontos részleteket küldünk emailben.

Gánt Bauxitföldtani Park és Csókakő vára​

A kirándulás részvételi díja összesen: 6.500 Ft/fő, amely tartalmazza  a kisbuszos útiköltséget, buszköltséget, személyszállítást. Belépő a parkba 500 Ft

2022-ben indulnak újra ezek a kirándulások!
Első várható időpont : 2022.03.hó. 

Jelentkezés a kirándulásra

Időjárás előrejelzés
Ausztriai időjárás – www.wetter.at
Szlovákia időjárása – www.meteo.sk
Magyarországi időjárás – www.met.hu

elérhetőségek

Cím

Hegymánia Kft.
2085 Pilisvörösvár
Csobánkai út 10.

Kapcsolat

Üzenet írásához használja a bal oldali űrlapot!

Ügyfélszolgálat

Kérjük, kérdését elsősorban írásban a bal oldali űrlapon jelezze felénk, köszönjük.

Kövess minket a Facebookon

SMS: 20/567-9057