Gyalogszerrel Pozsony óvárosában

Gyalogszerrel Pozsony óvárosában. Hosszabb körséta a hangulatos óváros és a Pozsonyi vár érintésével. Szobrok, látnivalók, épületek és egy hosszabb éttermezős pihenő a főtérnél. Tartson velünk Ön is!

Táv: 8,2 km
Szint: +/-130m

Gyalogszerrel Pozsony óvárosában

Pozsony (szlovákul: Bratislava) Szlovákia fővárosa és egyben legnagyobb városa. Az ország délnyugati részén, az Ausztriával és Magyarországgal közös határháromszögben, a Kis-Kárpátok lábánál fekszik, elfoglalva a Duna mindkét partját és a Morva bal partját. Ausztria és Magyarország határán ez az egyetlen nemzeti főváros, amely két szuverén állammal határos. Európa egyik legkisebb fővárosa. Hivatalosan a város lakossága 2020-ban mintegy 441 000 fő, azonban elővárosokkal több mint 650 000.

A város történelmét számos nemzet befolyásolta, köztük a bolgárok, csehek, horvátok, magyarok, németek, osztrákok, szerbek, szlovákok és zsidók. Első írásos említése 907-ből való, ugyanezen évben zajlott a város környékén a magyar honfoglalást lezáró pozsonyi csata is. Ez volt a Magyar Királyság koronázási helye, törvényhozó központja és fővárosa 1536 és 1783 között, tizenegy magyar királyt és nyolc királynőt koronáztak meg a Szent Márton-székesegyházban. A legtöbb magyar országgyűlést itt tartották a 17. századtól a magyar reformkorig, és a város számos magyar, német és szlovák történelmi személynek adott otthont.

A Pozsonyi vár redetileg az uralkodók székhelye, ma Pozsony jelképe és a Történeti Múzeum helyszíne. A 47 méter magas korona-tornyából, ahol valamikor a királyi koronaékszereket tartották, csodálatos kilátás nyílik a városra és a szomszédos országokra.

A Mihály-kapu a 14. századi városi erődítmény egyetlen megmaradt kapuja. Az 51 méter magas torony felső teraszáról remek kilátás nyílik a pozsonyi várra és az Óvárosra. A toronyban Fegyvermúzeum található.

Csumil a csatornaaknából kileső bronz alak mindenképpen a város legtöbbet fotózott szobra. Schöne Názi a híres pozsonyi excentrikus, aki a 20. század első felében élt itt, az eleganciájával és jószivűségével a pozsonyi sétányok és kávézók elengedhetetlen színfoltját alkotta.

Pozsony ma Szlovákia politikai, kulturális és gazdasági központja. Számos egyetem, múzeum, színház, galéria és más kulturális és oktatási intézmény működik itt.  Forrás és részletes információk Pozsonyról és látnivalóiról : Wikipédia

útvonal, látnivalók, részletek

Utazás a Nyugati pályaudvarról 08.28-kor induló vonattal. A járat 10.54-kor érkezik be Pozsonyba, ahonnan gyalogszerrel indulunk a hangulatos körsétára. A belváros utcácskái és történelmi látnivalói mellett a Pozsonyi vár területét is bejárjuk. A főtérnél egyénileg lehet majd barangolni, pihenni, kávézni, éttermezni.

A kirándulást az alábbi útvonalon tesszük meg:

Vonatpályaudvar – Szabadság tér – Elnöki palota –  Mihálykapu – óvárosi utcácskák – Szent Márton-dóm – Zsigmond-kapu –  Pozsonyi vár – kilátópontok – barokk kert – várból levezető lépcsők – Szentháromság-szobor – Andersen szobor – Hviezdoslav tér, korzó –  Ganymedes-díszkút – Cumil szobor –  Schöne Názi – Főtér – Napóleon szobor – utcácskák – városkapu – vonatpályaudvar 

Indulás Budapestre a 17.05-ös  vonattal, visszaérkezés Budapestre 19.34-kor.

A kirándulás során nem tartunk előadást, kulturális idegenvezetést, elsősorban a sétára, közös kikapcsolódásra,  nézelődésre helyezzük a hangsúlyt. FONTOS:  Olyanok jelentkezését várjuk akiknek nem okoz gondot a folyamatos séta, gyaloglás. A vár környékén lesznek kisebb emelkedők, lépcsők! A kiránduláson nem rohanunk, kellemes tempóban fogunk haladni, a látványos helyeken lesz alkalom pihenésre, nézelődésre, fotózásra. A főtérnél kb. 1,5 órás szabadprogramot tartunk (kávé, étterem, nézelődés). Múzeumokba, épületekbe nem teszünk kitérőt.
Táv összesen: 8,2 km Szint: +/- 130m

Ha megtetszett a program, jelentkezzen bátran. A jelentkezési lapot kicsit lentebb találja.

Találkozás

Találkozás a Nyugati pályaudvaron 8.15-kor, utazás a 8.28-kor induló járattal. Leszállás 10.54-kor Pozsonyban. Jegyvásárlásról, indulásról pontos részleteket küldünk e-mailben minden résztvevőnek.

Gyalogszerrel Pozsony óvárosában

Egész napos kirándulás! A kirándulás részvételi díja összesen: 3.800 Ft/fő,  amely tartalmazza a szabadidős program szervezését, túravezetést. A nemzetközi teljes árú vonatjegy oda- és visszaútra 2 x 4.400 Ft/fő.

Fontos: A nemzetközi járatokra nem érvényes  a nyugdíjas kedvezmény. A nagyobb kihasználtságú járatokon idővel emelkedhet a jegyek ára (5200 Ft), ezért érdemes kb. 2 héttel előbb megvenni a jegyeket  A jegyeket egyénileg kell megvásárolni jegypénztárban vagy interneten keresztül. Internetes vásárlás javasolt (jegy.mav.hu), olcsóbb mint jegypénztárban vásárolva. A járatokról, jegyvásárlásról, indulásról minden résztvevőnek pontos részleteket küldünk emailben a kirándulás előtt kb. 14 nappal.

Jelenlegi időpontok: Várhatóan 2023-ban

Jelentkezés a kirándulásra

Hasonló kirándulásaink

Fürdőzés a Zsóry Gyógy- és Strandfürdőben
Fürdőzés Kiskunmajsán a Jonathermál Gyógyfürdőben
Fürdőzés és gyógyulás a Bükkszéki Salvus gyógyvízben
Időjárás előrejelzés
Ausztriai időjárás – www.wetter.at
Szlovákia időjárása – www.meteo.sk
Magyarországi időjárás – www.met.hu

elérhetőségek

Cím

Hegymánia Kft.
2085 Pilisvörösvár
Csobánkai út 10.

Kapcsolat

info kukac hegymania pont com

Elérhetőség

H-P: 10-16.00
Kérjük, kérdését elsősorban írásban a bal oldali jelezze felénk, köszönjük.

Kövess minket a Facebookon

SMS: 20/567-9057