Gyalogtúra az Őrségben

Hangulatos gyalogtúra az osztrák határhoz közeli Őrségben, ahol a Pityerszeri Skanzent, Felsőszert, Templomszert illetve a helyi túraösvényeket és a rétesezőt fedezzük fel együtt. Tartson Velünk!

Táv: 10 km
Szint: +/-160m

Gyalogtúra az Őrségben

Az Őrségi Tájvédelmi Körzetből 2002. március 1-jén hozták létre Magyarország tizedik nemzeti parkját, az Őrségi Nemzeti Parkot, amely magába foglalja az Őrséget, a Vendvidéket, a Rába folyó völgyét és Szentgyörgyvölgy környékét. Összesen 43 927 hektáron 44 település határát öleli fel. Igazgatósága Őriszentpéteren található.

A földrajzi tájegység 33 települést foglal magába, ebből 7 a Vendvidék része. A táj és természeti egység túlterjed a határon, és Ausztriában a Felső-Őrséggel folytatódik. A park nemcsak a történelmi Őrséget foglalja magában, hanem a teljes magyarországi tájegységet.

A jelenlegi dombságot egykor az ős-Rába kavicstakaróval fedte le. 200 forrás található itt, melyek 15 patakot táplálnak. A patakok visszaduzzasztásával több helyütt turisztikailag is jelentős mesterséges tavakat alakítottak ki. Legjelentősebb folyóvize a Rába, másik jelentős vízfolyása a Szalafőtől északra eredő Zala, amely középen szeli ketté az Őrséget, a harmadik pedig a Kerka.

Az Alpok közelsége miatt az élővilág hegyvidéki jellegű, bükkösök, erdei fenyvesek tarkítják. Tömegesen fordul elő a fecsketárnics, az európai zergeboglár és a sárga sásliliom (sárgaliliom). A terület legértékesebb tagja a szőcei tőzegmohás láp. A Szalafő és Farkasfa közötti dagadólápban egy kivételével az összes Magyarországon ismert tőzegmohafaj megtalálható, ahogyan a vidrafű és a kereklevelű harmatfű is. Szalafő őserdejében 1950 óta nem vágtak ki és nem ültettek fát. A kutatók azt figyelik, milyen természetes változások mennek végbe az erdő növénytársulásában. Kiderült, hogy valamennyi, az Alpokalján ismert rovarfaj megtalálható az erdőben.

A kilenc szerből álló Őriszentpéter legjelentősebb látnivalója, a Szalafő felé vezető út mentén fekvő Templomszeren álló román kori Szent Péter-templom. Pityerszer előtt, a Felsőszer felé vezető út mellett magasodik a környék vadonatúj, haranglábra emlékeztető kilátója, a Kömpe Szeme, ahonnan Szalafő öt szerét is láthatjuk. Forrás: Wikipédia

útvonal,látnivalók,részletek

Reggel 9.00-kor találkozunk Budapesten a Déli pályaudvar mellett, ahonnan kisbusszal indulunk az osztrák határhoz közeli Szalafő irányába, hogy felfedezzük az őrségi táj szépségeit, a hangulatos településeket. A skanzen bejárása mellett a helyi réteseket is megkóstoljuk. A körtúrán érintjük a vígan csörgedező Zalát is. A gyalogtúrát az alábbi útvonalon tesszük meg:
Szalafő – túraösvény – Zala (Szala) – túraösvény – vendégházak – Felsőszer – Pityerszer pihenő / skanzen – eurázsiai vadlovak, és európai bölény – Felsőszer – kilátópont – Papszer – Templomszer – Szalafő parkoló – Templomszer Szentpéter apostol templom. A templomkert és a templom megcsodálása után után Budapest felé indulunk, ahová az esti órákban érkezünk.

A kiránduláson a táv összesen: 10 km
Szintemelkedés: +/- 160 méter

Fontos!!! A kirándulás elsősorban a természeti értékekre koncentrál nem tartalmaz kulturális idegenvezetést. Olyanok jelentkezését várjuk, akiknek nem okoznak gondot a túraösvények, kisebb emelkedők és a folyamatos gyaloglás. A program nem tartalmaz hosszabb éttermi étkezést. Elemózsiát hozni kell.

Az utazás korszerű és komfortos, 2018-as évjáratú, évente vizsgáztatott személyszállítási engedéllyel rendelkező kisbusszal történik. Ha megtetszett a program, jelentkezzen bátran, a jelentkezési lapot kicsit lentebb találja.

Találkozás reggel

Reggel 9.00-kor találkozunk a Déli pályaudvarnál a Krisztina plázával és a Mercure Hotellel szemben, a Vérmező felőli oldalon a park melletti hosszú Volán buszos parkolósáv végénél. Pontos részleteket küldünk email-ben.

Gyalogtúra az Őrségben

A kirándulás részvételi díja összesen: 13.800 Ft/fő, amely tartalmazza a kisbuszos útiköltséget, buszköltséget, személyszállítást. A túravezetés ingyenes. Ezen a kiránduláson az utazás kb. 2×3 órát vesz igénybe, mivel egészen az osztrák határig utazunk.

Időpontok:
2022.09.15. Betelt
2022.09.27. Betelt

Jelentkezés a kirándulásra

Időjárás előrejelzés
Ausztriai időjárás – www.wetter.at
Szlovákia időjárása – www.meteo.sk
Magyarországi időjárás – www.met.hu

elérhetőségek

Cím

Hegymánia Kft.
2085 Pilisvörösvár
Csobánkai út 10.

Kapcsolat

Üzenet írásához használja a bal oldali űrlapot!

Ügyfélszolgálat

Kérjük, kérdését elsősorban írásban a bal oldali űrlapon jelezze felénk, köszönjük.

Kövess minket a Facebookon

SMS: 20/567-9057