Gyalogtúra a Balaton-felvidéken: Csopakról a Koloska-völgybe

Ezúttal Csopakról indulunk a Koloska-völgy irányába. A Péterhegy szőlői mentén vezető kényelmes útról megcsodáljuk a balaton-felvidéki panorámát, majd a Koloska-patak mellett haladva fedezzük fel a völgyet. A kitartóbbak a Koloska-sziklák kilátópontjához is felkapaszkodhatnak. Tartson Velünk Ön is!

Táv: 11,8 km
Szint: +/- 190m

Gyalogtúra a Balaton-felvidéken: Csopakról a Koloska-völgybe

Csopak község Veszprém megyében, a Balatonfüredi járásban. A település eredetileg Szent István király korától az 1950-es megyerendezésig Zala vármegyéhez tartozott. Területe az őskor óta lakott, ennek legkorábbi tanúi rézkori régészeti leletek. A Kőkoporsó-dombon a római korból származó pincék és villaépületek romjait tárták fel, de a Nosztori-völgyben is több római villa állhatott.  A helység két legkorábbi építészeti emléke ma romos állapotban van. Az Árpád-korból származó Szent István-templomba 1830-ban villám csapott, s ennek következtében leégett. Csonkatoronynak nevezett maradványai a község központjában láthatók. Kövesd falu Szent Miklós-templomának romjai pedig a Kossuth Lajos utcában tekinthetők meg.

A helyi lakosság a legkorábbi időktől kezdve két fő foglalkozást űzött: egyrészt szőlőtermelést folytattak, másrészt a Csopaki-séd (Nosztori-patak) vizére épített számos malomban dolgoztak. A mai Csopak területéről hat egykori malom létezése ismert, a legfiatalabb, 1910-ben épült, ma is működőképes vízimalomban malomtörténeti kiállítás mutatja be a mesterség múltját.

A török időkben mindhárom falu szinte teljesen elnéptelenedett. A 18. század elején a Szerémségből és Szeben vármegyéből származó telepesek keltették új életre a vidéket. A filoxérajárvány a csopaki szőlőket is elpusztította, ezután honosodott meg itt a ma már „tipikus csopaki” fajtaként számontartott bort adó olaszrizling. A Balaton keleti medencéjének északi partszakasza vált a tó körül legkorábban fürdőhellyé, így a legelső üdülőhely,

A Koloska-völgy egy dűlőnév Balatonfüreden, összefoglaló megjelölése az Arácsi-völgynek, a Koloska-forrásoknak, a Koloska-völgyi kirándulóhelynek és a védett Természetrajzi tanösvény / Erdei tornapályának.

Plul malom: 1277-ben is már malom állt ezen a helyen, de mai formájában 1910-ben épült a Plul család malma. A szépen felújított malom működő malomkerekét ma is a Séd patak hajtja, mint sok más helyi malomnak az elmúlt évszázadokban. Az 1860-as években épült csopaki Plul-malom a Nosztori-völgy 18-19. században működő vízimalmainak egyik utolsó hírmondója. A malmot kintről tudjuk megnézni, mert jelenleg zárva van. A malomról itt lehet bővebben olvasni.

Forrás: Wikipédia

útvonal, látnivalók, részletek

Utazás a Déli pályaudvarról 9.05-kor induló sebesvonattal. A járat 10.49-kor érkezik Csopakra, ahonnan gyalogszerrel indulunk a kiadós gyalogtúrára. Utunkat Csopak és Kövesd kis utcáin kezdjük, majd a Plul vízimalmot és a Péterhegy balatoni panorámáját csodáljuk meg. Az Arácsi templomokat elhagyva a Koloska-patak mentén járjuk be a völgyet, majd a kilátópontokhoz kapaszkodunk fel egy-egy panorámás fotó erejéig. A völgyből kiérve egy vendéglőben pihenünk meg, kávét, üdítőt, sört rendelünk, majd Balatonfüred utcácskáin keresztül a füredi vasútállomásra gyaloglunk.

A kirándulást az alábbi útvonalon tesszük meg: Csopak vasútállomás – Szent Donát szobor – Szent Miklós templomrom – Szent István király temlom – Csopaki-séd vízimalom –  szőlők menti panorámás útvonal – Arácsi templom – Cholnoky Jenő emlékkő – Koloska-völgy – piknikező helyek / rövidebb pihenő – források – Koloska-sziklák / kilátópont – völgy – hosszabb pihenő / kávé / mosdó – Balatonfüred utcácskák – Balatonfüred vasútállomás

A gyalogtúra során nem tartunk kulturális idegenvezetést, elsősorban a testmozgásra, ismerkedésre, közös kikapcsolódásra helyezzük a hangsúlyt. FONTOS: Olyan természetkedvelők jelentkezését várjuk, akiknek nem okoz gondot a folyamatos gyaloglás és a túraösvények. A szokásostól kicsit hosszabb útvonal. Táv összesen: 11,8 km a szintemelkedés a teljes távon +/-190m A kilátópont kihagyható, a szint jól eloszlik az útvonalon, nincsenek extrém meredek szakaszok. A túrán nem rohanunk, kellemes tempóban fogunk haladni, a látványos helyeken fotózunk.

Ha megtetszett a program, jelentkezzen bátran. A jelentkezési lapot kicsit lentebb találja.

Találkozás

Találkozás a Déli pályaudvarnál, utazás a 9.05-kor induló sebesvonattal Pontos részleteket küldünk email-ben az indulás előtt.

Gyalogtúra a Balaton-felvidéken: Csopakról a Koloska-völgybe

A kirándulás részvételi díja összesen: 3.200 Ft/fő,  amely tartalmazza a szabadidős program szervezését, túravezetést.

Teljes árú vonatjegy 2520 Ft/fő, 50%-os kedvezménnyel 1260 Ft. 65 év felett ingyenes. Helyjegy nem szükséges. A jegyeket egyénileg kell megvásárolni jegypénztárban vagy interneten keresztül. A járatokról, jegyvásárlásról, indulásról minden résztvevőnek pontos részleteket küldünk emailben a kirándulás előtt. Fel- és leszállás Kelenföldön is lehetséges.

Jelenlegi időpontok:
2023.03.27. Betelt

Jelentkezés a kirándulásra

Időjárás előrejelzés
Ausztriai időjárás – www.wetter.at
Szlovákia időjárása – www.meteo.sk
Magyarországi időjárás – www.met.hu

elérhetőségek

Cím

Hegymánia Kft.
2085 Pilisvörösvár
Csobánkai út 10.

Kapcsolat

info kukac hegymania pont com

Elérhetőség

H-P: 10-16.00
Kérjük, kérdését elsősorban írásban a bal oldali jelezze felénk, köszönjük.

Kövess minket a Facebookon

SMS: 20/567-9057