Kirándulás a Fülöpházi buckavidék homokdűnéin

Ezen a kiránduláson a Fülöpházi buckavidék homokdűnéit és a Garmada tanösvényt barangoljuk be, ahol a nemzeti park területén fellelhető természeti értékeket, különleges növény együtteseket és a hozzá kötődő állatvilágot ismerhetjük meg. Tartson velünk Ön is!

Táv: 9 km
Szint: minimális

Kirándulás a Fülöpházi buckavidék homokdűnéin

Közép – Európa egyik legnagyobb területű (7400 km²) homokvidékének középső részén találhatók a Kiskunsági Nemzeti Park fülöpházi területegysége. A több évszázados gazdálkodás ellenére a kiterjedt homokterületek természeti és kultúrtörténeti értékei mai napig fennmaradtak.

Fülöpháza és Kerekegyháza térségének fő természeti értéke a szél felhalmozó munkája nyomán kialakult, részben kötött futóhomok felületek, ill. néhány szabadon mozgó futóhomok felszín. Az itteni növénytársulást száraz homokpusztai gyepek uralják borókás – nyaras erdőtársulásokkal. Agrártörténeti és tájképi szemponttól az itteni tanyavilág az egykori külterjes gazdálkodás hagyományait őrzi. A térség legnagyobb ökológiai problémája az állandósult vízhiány, melyet a kiszáradt szikes tavak jól példáznak.

A Homokhátság buckavonulatai csak néhány tíz méterrel magasodnak a Duna és Tisza-völgy fölé. A homokterületek az Ős-Duna hordalékkúpjainak maradványa. A folyóvízi feltöltődés után a Duna elhagyta a területét, és szél által mozgatott homoküledék felhalmozódás indult meg. A Hátságot sokfelé jellemző homokbuckák Ény-Dk-i települési irányúak, mely az uralkodó széliránynak felel meg. A Hátság felszínét lepelhomok-síkságok, tagolt homokbucka vonulatok jellemzik a szél által kifújt mélyedésekkel, melyekben korábban időszakos szikes tavak, szikes mocsarak sokasága volt.

A szinte érintetlen állapotban levő homokbuckások egyik legszebb védett része a Fülöpházi homokbuckák, melynek területe 1992 hektár.  A homokbuckák nagy részét nyílt homoki gyepek fedik. Az egymástól viszonylag távol, laza csomókban növő homoki csenkesz (Festuca vaginata) tövei között zuzmók és mohák borítják a talajt.

A Garmada tanösvény 14 állomása nemcsak a nemzeti parki területen ma még fellelhető természeti értékeket, a különleges növény együttest, a hozzá kötődő állatvilágot mutatja be, hanem rávilágít az ember tájformáló szerepére is. Megtudhatjuk, hogy az utóbbi pár száz évben hogyan hasznosították a területet, és ezek a tájhasználatok mi módon változtatták meg a térség ökológiai adottságait.

A Garmada tanösvény 14 állomása
:
 1. Kutatók a természetért  2. Kiskunsági tanyák 3. Erdő vagy ültetvény 4. Gyepek eltűnése 5. Múltidéző kocsányos tölgyek 6. Víz a felszín alatt 7. Legeltetés 8. Különleges növény együttes 9. Víz, szél, ember 10. Járt utat a …… 11. Selyemkóró 12. Fehér akác13. Hová tűntek a szikes tavak14. Fűben, fában orvosság (Forrás: Kiskunsági Nemzeti Park)

útvonal,látnivalók,részletek

Reggel 9.00-kor találkozunk Budapesten a Hungária körút és a Hős utca kereszteződésénél a Mol benzinkúton, ahonnan kisbusszal indulunk Fülöpháza irányába. Megérkezés után először a Garmada tanösvény felé indulunk. A tanösvény nekünk útba eső állomásain haladunk végig, miközben megismerkedhetünk a különleges növényfajokkal. Az ösvény végén a Fülöpházi buckavidék és a kilátópontok felfedezésére indulunk. A barangolás közben megcsodálhatjuk a szabadon mozgó futóhomok felszíneket és az itteni növénytársulásokat. A homokdűnékről ezután az erdősebb területek felé haladunk tovább, majd a Garmada tanösvénybe csatlakozva a még nem járt részeken gyaloglunk vissza a parkolóba, ahonnan rövid készülődés után haza indulunk. Várhatóan a délutáni órákban érünk vissza Budapestre.

Táv: 9 km Szint: alföldi kirándulás, így csekély a szintkülönbség

Az utazás korszerű és komfortos, 2018-as évjáratú, évente vizsgáztatott személyszállítási engedéllyel rendelkező kisbusszal történik.

Ha megtetszett a program, jelentkezzen bátran. A jelentkezési lapot kicsit lentebb találja.

Találkozás reggel

Reggel 9.00-kor a Hungária körút és a Hős utca kereszteződésénél lévő MOL benzinkúton találkozunk. A villamos- és a buszmegálló is ott van a közelben, könnyen megközelíthető a benzinkút. (Lidl mellett)

Kirándulás a Fülöpházi buckavidék homokdűnéin

A kirándulás részvételi díja összesen: 6.500 Ft/fő, amely tartalmazza  a kisbuszos útiköltséget, buszköltséget, személyszállítást.

2022-ben indulnak újra ezek a kirándulások!
Első várható időpont : 2022.04.hó. 
Áprilistól folyamatosan lesznek időpontok, így már most is leadhatja a jelentkezést és értesítjük a pontos indulásról.

Jelentkezés a kirándulásra

Időjárás előrejelzés
Ausztriai időjárás – www.wetter.at
Szlovákia időjárása – www.meteo.sk
Magyarországi időjárás – www.met.hu

elérhetőségek

Cím

Hegymánia Kft.
2085 Pilisvörösvár
Csobánkai út 10.

Kapcsolat

Üzenet írásához használja a bal oldali űrlapot!

Ügyfélszolgálat

H-P: 10-16.00
Kérjük, kérdését elsősorban írásban a bal oldali jelezze felénk, köszönjük.

Kövess minket a Facebookon

20/567-9057