Kis-Balaton kirándulás: A Kányavári-sziget és a bivalyrezervátum

Ezen a kiránduláson a Kis-Balatonhoz látogatunk, ahol először a Kápolnapusztai bivalyrezervátumban teszünk egy látogatást, majd a számos állatfaj megcsodálása után a Kányavári-sziget kilátópontjait és rejtett szegletei járjuk be egy kisebb körtúra keretében. 

Táv: 4 km

Kis-Balaton kirándulás: A Kányavári-sziget és bivalyrezervátum

A Kányavári sziget
A Kis-Balaton Vízvédelmi Rendszer területén a kerékpárúton kívül csak a Kányavári sziget látogatható szabadon.

Az ide kirándulók megtapasztalhatják a Kis-Balaton különleges vízi világát, láthatják a növény és állatvilágot. Megfigyelhetik a vízimadarak fészkelését, hallhatják a békák „hangversenyét”. A szigetre vezető különlegesen ívelt, fa szerkezetű híd már önmagában is egyedi élményt nyújt. A szigeten kialakított tanösvény információs táblái bemutatják a Kis-Balatont, az itt előforduló növényeket, állatokat. A két kilátóból távolabbra is tekinthetnek az érdeklődők, szinte a teljes Hídvégi tó belátható. A nagykilátótól már csak 1-2 perc sétával, a sziget belsejébe juthatnak, ahol játszóeszközök várják a gyerekeket. Pihenésre, tűzrakásra is lehetőség van.

Fontos volt itt az infrastruktúra kiépítése, mert a látogatók színvonalas kiszolgálásához elengedhetetlen volt egy vizesblokk kialakítása. Az épületben vízvételi hely is található. A mozgássérült illemhely pelenkázó asztallal is felszerelt.

A Kányavári hídnál infopont segíti a látogatók tájékozódását, információt adva a Kis-Balatonról és a környék látnivalóiról.

A Kápolnapusztai Bivalyrezervátum
Magyarország legnagyobb látogatható bivalycsordája, piknikezőhely, kiállítás.
A rezervátum a hazánkban őshonosnak számító bivaly fennmaradásában, génállományának megőrzésében fontos szerepet játszik, s egyben a faj bemutatásának népszerű központja.

Itt él hazánk legnagyobb látogatható bivalycsordája. Az állatok megfigyelésében távcső segíti a látogatót, amellyel a szerencsések a dagonyázó, legelésző bivalyok mellett a fürgén futkározó ürgéket is láthatják. Téli időszakban a bivalyok az istállóban és akörül, a karámban vannak, közelről megfigyelhetők. Az egész évben nyitva tartó rezervátumon kitáblázott sétaút vezet végig, a kicsiket játszótér és állatsimogató várja. Az istállóban régi fotográfiák és a hagyományos bivalytartás eszközei tekinthetők meg. A fogadóépületben berendezett tárlat a Kis-Balaton gazdag élővilágát mutatja be. (Forrás: kisbalaton.hu és Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság)

útvonal,látnivalók,részletek

Reggel 8.30-kor találkozunk Budapesten a Déli pályaudvar mellett. Innen kisbusszal indulunk a Kis-Balaton irányába. Mivel az utazás 2,5-3 órát vesz igénybe, útközben 1-2 rövid mosdószünetet tartunk.  Először a  Kápolnapusztai Bivalyrezervátumba látogatunk. A belépőjegyek megvásárlása után végig lehet járni a rezervátum állomásait, meg lehet csodálni a látványosságait, állatvilágát. A bivalyok, ürgék , lovak, csacsik és háziállatok fotózása, és a nézelődés után a kisbusznál találkozunk, ahonnan egy pár perces utazással a Kányavári-sziget parkolójába gurulunk át.  A sziget látványos hídján átkelve együtt fedezzük fel a sziget élővilágát, barangoljuk be a kis ösvényeket. A kilátókban pihenünk, megcsodáljuk a Kis-Balatont. A szigeten a 4km-es körséta visszavezet minket a parkolóba, ahonnan Budapest felé indulunk. Rövid pihenőket tartva a kora esti órákban érünk vissza Budapestre.

A kiránduláson a táv összesen: 4 km (emelkedők nincsenek)

Ha megtetszett a program, jelentkezzen bátran. A jelentkezési lapot kicsit lentebb találja.

Utazás kényelmes, modern és tiszta kisbusszal. A kirándulást tapasztalt túravezető vezeti.

Találkozás reggel

Reggel 8.30-kor a Déli pályaudvarnál található Vagon étterem (egy vasúti kocsi a Krisztina körút és a Vérmező szélénél) melletti kis leállósávon lesz a beszállás a kisbuszba.

Kis-Balaton kirándulás: A Kányavári-sziget és bivalyrezervátum

A kirándulás részvételi díja összesen: 7.900 Ft/fő, amely tartalmazza a túravezetést és az útiköltséget. A bivalyrezervátumba a belépőjegy 1.000 Ft, ezt a helyszínen kell a jegypénztárnál fizetni.

Jelenlegi időpontok:
2021.06.24. BETELT.
FONTOS! A BIVALYREZERVÁTUMOT JELENLEG CSAK VÉDETTSÉGI IGAZOLVÁNNYAL LEHET LÁTOGATNI!

Jelentkezés a kirándulásra

Időjárás előrejelzés
Ausztriai időjárás – www.wetter.at
Szlovákia időjárása – www.meteo.sk
Magyarországi időjárás – www.met.hu

elérhetőségek

Cím

Hegymánia Kft.
2085 Pilisvörösvár
Csobánkai út 10.

Kapcsolat

Üzenet írásához használja a bal oldali űrlapot!

Ügyfélszolgálat

H-P: 10-16.00
Kérjük, kérdését elsősorban írásban a bal oldali jelezze felénk, köszönjük.

Kövess minket a Facebookon

20/567-9057