Kis-Balaton kirándulás: Kányavári-sziget, bivalyrezervátum, Zalavár

Ezen a kiránduláson a Kis-Balatonhoz látogatunk, ahol először a Kápolnapusztai bivalyrezervátumban teszünk egy látogatást, majd a számos állatfaj megcsodálása után a Kányavári-sziget kilátópontjait és rejtett szegletei járjuk be egy könnyű séta keretében. A kirándulást a Zalaváron zárjuk, a Kis-Balaton ház és a történelmi emlékpark bejárásával.

Séta: 4 km

Kis-Balaton kirándulás: A Kányavári-sziget és bivalyrezervátum

A Kányavári sziget
A Kis-Balaton Vízvédelmi Rendszer területén a kerékpárúton kívül csak a Kányavári sziget látogatható szabadon.

Az ide kirándulók megtapasztalhatják a Kis-Balaton különleges vízi világát, láthatják a növény és állatvilágot. Megfigyelhetik a vízimadarak fészkelését, hallhatják a békák „hangversenyét”. A szigetre vezető különlegesen ívelt, fa szerkezetű híd már önmagában is egyedi élményt nyújt. A szigeten kialakított tanösvény információs táblái bemutatják a Kis-Balatont, az itt előforduló növényeket, állatokat. A két kilátóból távolabbra is tekinthetnek az érdeklődők, szinte a teljes Hídvégi tó belátható. A nagykilátótól már csak 1-2 perc sétával, a sziget belsejébe juthatnak, ahol játszóeszközök várják a gyerekeket. Pihenésre, tűzrakásra is lehetőség van.

Fontos volt itt az infrastruktúra kiépítése, mert a látogatók színvonalas kiszolgálásához elengedhetetlen volt egy vizesblokk kialakítása. Az épületben vízvételi hely is található. A mozgássérült illemhely pelenkázó asztallal is felszerelt.

A Kányavári hídnál infopont segíti a látogatók tájékozódását, információt adva a Kis-Balatonról és a környék látnivalóiról.

A Kápolnapusztai Bivalyrezervátum
Magyarország legnagyobb látogatható bivalycsordája, piknikezőhely, kiállítás.
A rezervátum a hazánkban őshonosnak számító bivaly fennmaradásában, génállományának megőrzésében fontos szerepet játszik, s egyben a faj bemutatásának népszerű központja.

Itt él hazánk legnagyobb látogatható bivalycsordája. Az állatok megfigyelésében távcső segíti a látogatót, amellyel a szerencsések a dagonyázó, legelésző bivalyok mellett a fürgén futkározó ürgéket is láthatják. Téli időszakban a bivalyok az istállóban és akörül, a karámban vannak, közelről megfigyelhetők. Az egész évben nyitva tartó rezervátumon kitáblázott sétaút vezet végig, a kicsiket játszótér és állatsimogató várja. Az istállóban régi fotográfiák és a hagyományos bivalytartás eszközei tekinthetők meg. A fogadóépületben berendezett tárlat a Kis-Balaton gazdag élővilágát mutatja be. (Forrás: kisbalaton.hu és Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság)

Zalavár, Kis-Balaton Ház, történelmi emlékpark

A Kis-Balaton Házban a látogatók számára a természeti környezet megismerése érdekében a Kis-Balatonról szóló rövidfilm levetítésére van lehetőség, melyet elegendő a helyszínen kérni. A zárt, természetvédelmi területen elhelyezett webkamerák hozzák közel a látogatókhoz az egyedülálló vizes élőhelyet. A Kis-Balatonon három helyen vannak kamerák, melyeket a vízvédelmi teremből, egy csónakban ülve váltani, a kamerákat mozgatni és zoom-olni is lehet.

A élővilág megismerését a víz alatti világba való bepillantással kezdheti a látogató, egy zárt vetítőtérben a víz alatti dioráma előterében. Itt a látogatók ülőpadon foglalhatnak helyet, a víz alatti életet pedig a diorámába illesztett képernyőre vetített filmen nézhetik meg. A vetítőtérben mindenki a víz alatt érezheti magát…

A Kis-Balatontól elválaszthatatlan író, Fekete István és a „Tüskevár” is helyet kapott a bemutatóban. Matula bácsi „kunyhójában” képernyőn (televízión) a Tüskevár című film egyes részeit vetítik. A gyerekek bebújhatnak a kunyhóba, ahol kicsit Tutajos helyébe képzelhetik magukat.

A kiállításon továbbhaladva az éjszakai nádason keresztül jut vissza a vendég a fogadótérbe. A nádas hangulatát az állathangok, a csillagos égbolt és a nádas illata adja.

A fogadótér két oldalán és az emeleti kiállítótérben a Kis-Balaton növény és állatvilágát bemutató diorámák kaptak helyet és egy terem az ide érkező gyermek csoportok számára került kialakításra a látottak megbeszélésére, rajzolásra. Az emeletre vezető lépcső két oldalán szinte „megelevenednek” a víz alatti és feletti élőhelyek.

A Kis-Balaton Vízvédelmi rendszer teljes területe a Balaton-felvidéki Nemzeti Park része. Forrás: www.kisbalaton.hu

útvonal,látnivalók,részletek

Reggel 9.00-kor találkozunk Budapesten a Déli pályaudvar mellett. Innen kisbusszal indulunk a Kis-Balaton irányába.  Először a  Kápolnapusztai Bivalyrezervátumba látogatunk. A belépőjegyek megvásárlása után végig lehet járni a rezervátum állomásait, meg lehet csodálni a látványosságait, állatvilágát. A bivalyok, ürgék , lovak, csacsik és háziállatok fotózása, és a nézelődés után a kisbusznál találkozunk, ahonnan egy rövid utazással a Kányavári-sziget parkolójába gurulunk át.  A sziget látványos hídján átkelve együtt fedezzük fel a sziget élővilágát, barangoljuk be a 4 km-es tanösvényt. A sziget közepén lévő kilátóba is felkapaszkodunk, majd a kellemes séta után Zalavár felé autózunk, ahol a Kis-Balaton Ház kiállítását és a történelmi emlékpark látványosságait csodáljuk meg. A park bejárása után Budapest felé indulunk. 18 óra környékén érünk vissza Budapestre.

Az utazás korszerű és komfortos, 2018-as évjáratú, évente vizsgáztatott személyszállítási engedéllyel rendelkező kisbusszal történik.

Ha megtetszett a program, jelentkezzen bátran. A jelentkezési lapot kicsit lentebb találja.
JELENLEG NINCS SZÜKSÉG VÉDETTSÉGI IGAZOLVÁNYRA A BELÉPÉSHEZ!

Találkozás reggel

Reggel 9.00-kor találkozunk a Déli pu-nál a Krisztina plázával és a Mercure Hotellel szemben, a Vérmező felőli oldalon a park melletti hosszú Volán buszos parkolósáv végénél. Pontos részleteket küldünk emailben.

Kis-Balaton kirándulás: A Kányavári-sziget és bivalyrezervátum

A kirándulás részvételi díja összesen: 8.500 Ft/fő, amely tartalmazza  a kisbuszos útiköltséget, buszköltséget, személyszállítást.  A bivalyrezervátumba a belépőjegy 1.000 Ft, A Kis-Balaton Házba a belépő 500 Ft. Ezeket a helyszínen kell fizetni a jegypénztárnál. 

Jelenlegi időpontok:
2022-ben indulnak újra ezek a kirándulások!
Első várható időpont : 2022.03.hó. 
Áprilistól folyamatosan lesznek időpontok, így már most is leadhatja a jelentkezést és értesítjük a pontos indulásról.

Jelentkezés a kirándulásra

Időjárás előrejelzés
Ausztriai időjárás – www.wetter.at
Szlovákia időjárása – www.meteo.sk
Magyarországi időjárás – www.met.hu

elérhetőségek

Cím

Hegymánia Kft.
2085 Pilisvörösvár
Csobánkai út 10.

Kapcsolat

Üzenet írásához használja a bal oldali űrlapot!

Ügyfélszolgálat

H-P: 10-16.00
Kérjük, kérdését elsősorban írásban a bal oldali jelezze felénk, köszönjük.

Kövess minket a Facebookon

SMS: 20/567-9057