Kirándulás a Mátrában - Sástó és Mátraháza

Ezen a kiránduláson a Tihanyi-félsziget számos rejtett kis szegletét keressük fel egy körtúra keretében. Magyarország egyik legváltozatosabb, legattraktívabb táját a Lóczy-tanösvény érintésével járjuk be. Kilátópontokat, gejzírmezőket, gejzírkúpokat látogatunk meg és a természeti értékek mellett az Apátsághoz is teszünk egy rövid kitérőt. Tartson velünk Ön is!

Táv: 10 km
Szint: +/-220m

Kirándulás a Mátrában - Sástó és Mátraháza

A Sástó Magyarország legmagasabban fekvő tava a Mátra hegységben. Kiváló csónakázó- és horgászhely.

Az esővíz által táplált lápos mocsaras tavakat 1960 körül kezdték üdülőhellyé alakítani. Az idők alatt feltöltődő medreket kitisztították és egybe nyitották. A mai tó átlagos mélysége 1 méter. A vízfelület rendberakása után megindult az idegenforgalmat kiszolgáló létesítmények építése is. Kiváló csónakázó- és horgászhely. Sajnos, a terület erős átépítése miatt a régebben itt honos életközösségek jelentős része sérült, vagy teljesen eltűnt a környékről.

Sástón található az egyik legszebb panorámát nyújtó mátrai kilátó is, amit egy üzemképtelen fúrótoronyból alakítottak ki (a Szeged melletti Algyőről szállították ide). A torony 50 méter magas, kilengése nagy, tetején és oldalán adó-vevő és adósugározó készülék található. Esős időben veszélyes, csúszós, szép kilátást nem nyújt. A településrész jól kiépült; kemping, abc, éttermek és büfék találhatók itt.

2006 októberében téli-nyári bobpálya nyílt a sástói kőbánya területén.

A Mátra hegy gerincén fekvő 650-700 méter tengerszint feletti magasságban fekszik, 10 km-re észak-északkeletre Gyöngyös központjától. A Gyöngyöst Egerrel összekötő 24-es főúton közelíthető meg. Kékestetőtől 2 km-re délnyugatra van.
Története

1930-ban a Mátra Egylet egy menedékházat épített ide. Ez volt az első épület. A település neve is innen származik. A pagodára emlékeztető épület ma is áll, és szállodaként funkcionál.

A könnyű megközelíthetősége, és a Mátra hegy belsejében elfoglalt helye kitűnő túra-kiinduló ponttá teszi. A téli sportok kedvelői körében is gyakori úti cél. A Kékes – Mátraháza sípálya Magyarország leghosszabb lesiklópályája. Az 1,8 km hosszú, 330 méteres szintkülönbséggel rendelkező pályán nemzetközi versenyek lebonyolítására alkalmas síugró sánc is van. Telente külön síbuszokat indítanak innen a Kékesre, síversenyeket is rendeznek.

Klimatikus adottságai a légzőszervi betegségekben szenvedőknek nyújt enyhülést. A gyógyüdülés a Nagy-Somor tetőn létesített tüdőszanatóriumban lehetséges.
Nevezetességei
Mátraháza légifotó.jpg

Pagoda Hotel – Régen Sport szálló néven működött. 2001-ben nyitotta meg újra kapuit.
Templom – 1942-ben épült.
Naphimnusz park – A parkot 2002-ben a ferences rend készítette a templom mellett, a Mátrát látogató turisták részére.

útvonal,látnivalók,részletek

Reggel 8.00-kor találkozunk Budapesten a Déli pályaudvar mellett. Innen kisbusszal indulunk Tihany irányába, ahol  az id. Lóczy Lajos geológusról elnevezett tanösvény mentén teszünk majd egy körtúrát. A parkolóban összekészülünk és az Apáti-templomromhoz gyaloglunk egy rövid fotózásra. Innen az Apáti-hegyen épült Őrtorony kilátó lesz a célunk, amire egy rövidebb emelkedőn kapaszkodunk. A kilátóban pihenünk, megcsodáljuk a Balatont, a Külső-tavat, majd a Nyereg-hegy gerincén tovább haladva egészen a Csúcs-hegy gejzírkúpjáig megyünk. Innen rövid ereszkedés után a tavak közötti  szőlőültetvényeken haladunk majd a Hármashegyig, ahol számos érdekes vulkanikus sziklaalakzatot (Aranyház gejzírkúp) és kilátópontot (Hármashegyi-kúp) látogatunk meg. A nézelődés után Tihanyi-apátságig gyaloglunk, ahol fotózunk, szusszanunk, majd a községen átsétálva a “szélmarta sziklákhoz” kapaszkodunk fel.  Az érdekes képződmények megcsodálása után a Külső-tó mentén folyamatosan ereszkedünk vissza a parkolóba. Rövid öltözködés után Budapest felé indulunk. A kora esti órákban érünk Budapestre.

A kiránduláson a táv összesen: 13 km
Szintemelkedés: +/- 250 méter

Fontos!!! Ezen az útvonalon némileg meredekebb szakaszok is vannak, ahol fel kell gyalogolni és le is kell ereszkedni. Fontos a lépésbiztonság és a megfelelő kondíció. A kirándulás elsősorban a természeti értékekre koncentrál és az ütemtervet is tartani kell majd. Így az apátság megtekintése után a községen áthaladva közvetlenül a “szélmarta sziklákhoz” megyünk.

Ha megtetszett a program, jelentkezzen bátran. A jelentkezési lapot kicsit lentebb találja.

Kiscsoportos kirándulás, létszám maximum 9 fő. Utazás 2018-as évjáratú, modern és tiszta kisbusszal. A kirándulást tapasztalt túravezető vezeti.

Találkozás reggel

Reggel 8.00-kor a Déli pályaudvarnál található Vagon étterem (egy vasúti kocsi a Krisztina körút és a Vérmező szélénél) melletti kis leállósávon lesz a beszállás a kisbuszba. Az utazás a mosdószünetekkel kb. 2-2,5 órát vesz majd igénybe.

Kirándulás a Mátrában - Sástó és Mátraháza

A kirándulás részvételi díja összesen: 8.500 Ft/fő, amely tartalmazza a túravezetést és az útiköltséget. Egyéb felmerülő költség nincsen.

Jelenlegi időpontok:
A koronavírus miatt valószínűleg április végén, május elején lesznek új időpontok. Nézzen vissza kicsit később vagy adja le a jelentkezését és értesítjük az első lehetséges dátumról. Köszönjük.

Jelentkezés a kirándulásra

Időjárás előrejelzés
Ausztriai időjárás – www.wetter.at
Szlovákia időjárása – www.meteo.sk
Magyarországi időjárás – www.met.hu

elérhetőségek

Cím

Hegymánia Kft.
2085 Pilisvörösvár
Csobánkai út 10.

Kapcsolat

Üzenet írásához használja a bal oldali űrlapot!

Ügyfélszolgálat

H-P: 10-16.00
Kérjük, kérdését elsősorban írásban a bal oldali jelezze felénk, köszönjük.

Kövess minket a Facebookon

20/567-9057

Szervezett túrák

Szervezett túrák Ausztria, Szlovákia, Olaszország, Erdély és a környező országok hegyeiben. Kiscsoportos magashegyi-, hótalpas-, trekking túrák tapasztalt (évi 40-45 magashegyi túrát vezető)  túravezetővel.

Látványos túraútvonalak, hegycsúcsok, kikapcsolódás, kellemes társaságban 2014 óta. Tarts velünk Te is!

Értesülj Te is időben a szervezett túrák indulásáról,
Iratkozz fel az email értesítőre.

Emailben és Facebook felületen fogod megtalálni a túrák teljes leírását és a jelentkezés módját.

Nem fogunk spam-et küldeni, sőt egy kattintással le is iratkozhatsz a levelező listáról.

a közeljövőben várható túrák

Szlovákia Nagy-Fátra Királykő (1377m)

Ezúttal szerdán indulunk a Nagy-Fátra látványos  kilátópontjára azokkal, akiknek megér a túra 1 nap szabadságot. A Királykőig törpefenyvesek között, füves hegyoldalakon küzdjük fel magunkat, hogy kiélvezhessük a csodálatos panorámát.
Táv: 20 km
Szint: +/- 600 m

Az ár tartalmazza az útiköltséget és a túravezetést.

9.800 Ft / fő

Ausztria Hochschwab körtúra (2277m)

A hétvégén egy ritkábban járt útvonalon indulunk a főcsúcsra,  másnap pedig a hegyháton haladva 2 csúcsot (Severinkogel Hohe Weichsel) is begyűjtve térünk vissza a kiindulópontra (körtúra).
1. nap táv: 14 km szint: + 1200 m
2. nap Táv: 18 km szint: + 550 m / – 1400 m

A kalkulált ár tartalmazza az útiköltséget, a szállásdíjat (szállásadónak fizetendő) és a túravezetést.

Kb. 25.000 Ft / fő

Szlovákia Vihorlát-hegység

Ezen a hétvégén a látványos Szinnai-kőnél és a Széles-tónál teszünk egy őszi felvidéki lombhullatós körtúrát.
1. nap Táv: 15,5km Szint: +/-250m
2. nap Táv km 21km Szint: +/-550m

A kalkulált ár tartalmazza az útiköltséget, a szállásdíjat (szállásadónak fizetendő) és a túravezetést.

Kb. 23.000 Ft / fő

Szlovákia Körtúra a Szádelői-szurdoknál

Ezúttal szerdán indulunk Szádelői-szurdok irányába azokkal, akiknek megér ez a szép őszi körtúra 1 nap szabadságot. A szurdok bejárása után a füves fennsíkon érjük majd el a kilátópontokat, hogy megcsodálhassuk a panorámát.

Szint: +/- 600 m Táv: 20 km

Az ár tartalmazza az útiköltséget és a túravezetést.

9.500 Ft / fő

Szlovákia Madaras, Madaras-tető (1346m)

Szombaton a Közép-Szlovákiában található  sűrű bükkösökkel tarkított Madarasba (szlovákul Vtáčnik) látogatunk, ahol a Madaras-Tető kilátópontjához teszünk egy lomhullatós őszi körtúrát.

Szint: +/- 850 m Táv: 19 km

Az ár tartalmazza az útiköltséget és a túravezetést.

7.900 Ft / fő

Ausztria Hochwechsel (1743m)

A Stuhleck tömbjétől délebbre húzódó Hochwechsel igen népszerű a túrázók, sítúrázók körében. Vasárnap  mi is meglátogatjuk az 1743m magas csúcsot egy hosszú  hegyhátas vándorlás keretében. Várhatóan szeles, de látványos túra!

Szint: +/- 800 m Táv: 20 km

Az ár tartalmazza az útiköltséget és a túravezetést.

12.900 Ft / fő

elérhetőségek

Cím

Hegymánia Kft.
2085 Pilisvörösvár,
Csobánkai út 10.
Kövesd a Hegymánia Facebook oldalát:
https://www.facebook.com/hegymania/
info ku kac hegy mania pont co m

Kérdés vagy várólista jelentkezés >>>

Ha kérdésed van valamelyik túrával kapcsolatban, vagy várólistára jelentkeznél, töltsd ki a bal oldali űrlapot.

Elérhetőség

H-P: 10-16.00
20 567 9057
Kérjük, kérdését inkább írásban jelezze felénk, köszönjük.

Kövess minket a Facebookon
Időjárás előrejelzés
Ausztriai időjárás – www.wetter.at
Szlovákia időjárása – www.meteo.sk
Magyarországi időjárás – www.met.hu
Szervezett túrák - Hegymánia.com

Magashegyi-, hótalpas- és könnyebb via ferrata túrák a környező országok hegyeiben. A célpontok többnyire Szlovákia, Ausztria, Olaszország, Szlovénia, Erdély, Horvátország 1.000-4.000 méter magas hegyei. Alpok, Kárpátok, Magas-Tauern, Dolomitok és sok más ismert és kevésbé ismert hegység gyalogszerrel megközelíthető csúcsai.