Pannonhalmi arborétum, apátság, kilátópontok

Ezúttal gyalogszerrel vágunk neki a hegynek, hogy megcsodáljuk a Pannonhalmi arborétum, apátság és a kilátópontok szépségeit. Tartson Velünk!

Táv: 6,6 km
Szint: +/-144m

Az arborétumban:
1,7 km +/- 60m

Pannonhalmi arborétum, apátság, kilátópontok

A Kis-Strázsa-hegy 233,1 méter a Pilis legutolsó vonulata. A tőle délkeletre fekvő Nagy-Strázsa-hegy 308,8 méter magas. A két csúcs között húzódik a Remete-völgy. A Kis-Strázsa-hegyen átjátszó torony és kilátó épült. Több barlang is található a környékén. A Kis-Strázsa-hegyen van a fokozottan védett Kis-Strázsa-hegyi-hasadékbarlang (Tüskés-barlangnak is nevezik), amely a hegy délnyugati oldalán nyílik.

Hévforrások alakították ki triász mészkőben. A Tüskés-barlang nevet tüskeszerű kalcitképződményei miatt kapta. A Kivonulás-barlang nevét a szovjetek kivonulása miatt kapta, ugyanis 1990-ben lett feltárva a barlang. Hévizes eredetű, gömbfülkés járatrendszer. A barlangban gipszkristályok találhatók.

A hegy fontos szerepet játszott Esztergom 1595-ös ostroma során, amikor Mansfeld Károly elfoglalta és erős őrséget helyezett a hegyre. 1717. április 5-én a város megegyezett Simon Leonárd János kőfaragóval, hogy elkészíti a Szent Lőrinc kapu alsó kapuját, amihez a Strázsa-hegyről szállították a köveket.  A Kis-Strázsa-hegy oldalában 1932-ben indult meg a vitorlázó-sportrepülés, és így a hegy mellé telepedett az esztergomi repülőtér. A hegy oldalában repülőgépes oktatás folyt főleg a Rubik Ernő által tervezett Szittya és Vöcsök gépeken.

A hegy lábánál a 19. században laktanyák épültek, melyeket a második világháború után a megszálló szovjet csapatok használtak. Itt működik a Duna–Ipoly Nemzeti Park egyik tanösvénye, és 2005 óta a nemzeti park igazgatóságának a székhelye is a hegy lábánál van.  Forrás: Wikipédia

útvonal,látnivalók,részletek

Utazás a Keleti pályaudvarról 8.15-kor Győrbe induló vonattal, majd átszállás a Bakonyvasútra, amivel Pannonhalmáig utazunk. A járat 10.46-kor érkezik be Pannonhalmára állomásra, ahonnan együtt indulunk a kirándulásra. Pannonhalma utcácskáin áthaladva a

A gyalogtúrát az alábbi útvonalon tesszük meg:
Dorog – Kenyérmezői-patak – Palatinus-tópart – ösvények – Gyilkos-tó – ösvények – Kis-Strázsa-hegy – kilátó – kilátópont – bánya menti ösvény – Gyilkos-tó – ösvények – Szent Borbála bányásztemplom – Jubileumi tér – Dorog

A kiránduláson a táv összesen: 9.8 km
Szintemelkedés: +/- 146 méter

Gyalogtúra! Olyanok jelentkezését várjuk, akiknek nem okoznak gondot a túraösvények, törmelékes terep, kisebb emelkedők, ereszkedések és a hosszabb, folyamatos gyaloglás. Ha lesz rá lehetőség, visszafelé a tóparti büféknél vagy Dorogon megállunk és tartunk egy kávézós pihenőt is. Elemózsiát, innivalót hozni kell.

A visszaútra a vonatjegyeket Dorogon vesszük meg (akinek szükséges), mivel a csapat tempójától is függ majd, hogy melyik vonattal tudunk visszaindulni Budapestre. A vonatok 20-25 percenként járnak. Helyjegyet nem kell venni ezekre a járatokra.

Találkozás

Találkozás a Keleti pályaudvaron 8.25-kor, Utazás a 8.40-kor induló Győrbe induló Intercity járattal. Pontos részleteket küldünk e-mailben az indulás előtt.

Pannonhalmi arborétum, apátság, kilátópontok

A kirándulás részvételi díja összesen: 2.800 Ft/fő,  amely tartalmazza a szabadidős program szervezését, lebonyolítását. Teljes árú vonatjegy Győrig 2905 Ft, 65 év felett ingyenes. Az Intercity járatokra helyjegyet mindenkinek venni kell. Pannonhalmáig teljes árú 350 Ft, 65 év felett ingyenes.  A vonatjegyeket egyénileg kell majd megvenni. A tervezett járatokról, jegyvásárlásról, tudnivalókról pontos információt küldünk minden jelentkezőnek a kirándulás előtt. Arborétum belépőjegy: 1.200 Ft, nyugdíjas 1.100 Ft.
Időpontok:
2022.10.10. Vannak helyek
2022.10.24. Vannak helyek

Jelentkezés a kirándulásra

Időjárás előrejelzés
Ausztriai időjárás – www.wetter.at
Szlovákia időjárása – www.meteo.sk
Magyarországi időjárás – www.met.hu

elérhetőségek

Cím

Hegymánia Kft.
2085 Pilisvörösvár
Csobánkai út 10.

Kapcsolat

Üzenet írásához használja a bal oldali űrlapot!

Ügyfélszolgálat

Kérjük, kérdését elsősorban írásban a bal oldali űrlapon jelezze felénk, köszönjük.

Kövess minket a Facebookon

SMS: 20/567-9057