Alsóörsi gyalogos kirándulás

Ezúttal a Balaton-felvidékre látogatunk, ahol a Somlyó-hegyi kilátót és a Lovas / Paloznak környéki szőlőket vesszük célba egy látványos gyalogos kirándulás keretében. Tartson Velünk Ön is!

Táv: 11 km
Szint: +/- 180m

Alsóörsi gyalogos kirándulás

Alsóörs egy kis község a Balaton keleti medencéjének északi partján, Veszprém megyében, a Balatonfüredi járásban. Az itt található szőlővel beültetett lankák a csopaki borvidék részét alkotják. A történelmi településközpont bő egy kilométerre található a Balaton partjától, a “Római út” mellett, mely a tavat kísérő hegyek lábánál húzódik. A településnek számos szomszédos települése van, köztük Lovas, Paloznak és Felsőörs.

Alsóörs legrégebbi gótikus udvarházát a XV-XVI. század fordulóján építették. A népi magyarázat szerint nevét a turbánra emlékeztető kéményről kapta, ami valójában egy barokk stílusú hagyma alakú kéményzáródás. A hivatalos magyarázat szerint a ház építtetői és lakói török bírók voltak, ők feleltek a töröknek járó adóért, innen ered a Törökház név. A házat a falu legjobb kilátással rendelkező pontjára építették, mivel innen tökéletesen belátni a Balaton keleti medencéjét.

A Somlyó-hegyi kilátó 17,5 méter magas, ötszögletű építmény fák közül kikukucskáló sátortetejét messziről is jól látni. A hegy lankás oldalán kis arborétum található ritka növényekkel és sétaúttal.

Pongrácz-kastélyt valószínűleg az 1700-as évek második felében építették barokk stílusban. Eredeti állapotában 1860-ig maradt fent, akkor átépítették és bővítették. Az épületet 1894-ben szentmiklósi és óvári gróf Pongrácz család sarja, gróf Pongrácz Jenő koronaügyész vásárolta meg. A ház mediterrán stílusú felújítását, javítását 1927-ben végezték. A ház igen nagy méretű pincével rendelkezik, amelyből rejtett csigalépcső vezet a felső lakószintre egy falszekrénynek álcázott kis helyiségbe.

Lovas település eredetileg Szent István magyar király korától Zala vármegyéhez tartozott, azonban az 1950-es megyerendezésig ez megváltozott.

Paloznak első írásos említése a Veszprémvölgyi Monostor Adománylevelében található a 970-es évekből, régészeti leletek alapján pedig már 5000 éve is lakott hely volt.
Forrás: welovebalaton.hu és Wikipédia

útvonal, látnivalók, részletek

Utazás a Déli pályaudvarról 9.30-kor induló sebesvonattal. A járat 11.13-kor érkezik Alsóörsre, ahonnan gyalogszerrel indulunk a kiadós kirándulásra. Utunkat Alsóörs kis utcáin kezdjük, majd Paloznak látnivalóit fedezzük fel. A szőlősbirtokok mentén haladva jutunk el Lovasig, majd a Somlyó-hegyi kilátóhoz, ahonnan leereszkedve Alsóörsöt barangoljuk be. A helyi cukrászdában pótoljuk az elvesztett kalóriákat, majd a vasútállomásra gyaloglunk. Várhatóan 18.30-ra érünk Budapestre.

A kirándulást az alábbi útvonalon tesszük meg:
Alsóörs vasútállomás – Török Adószedő-ház – Kálvária – Leader Park –  hétvégi házikók – Paloznaki Szent István vértanú templom  – Somlyó-hegyi kilátó / túraösvények / balatoni panoráma – Séd-patak – Pongrácz-kastély – Paloznak – Patakparti Sétáló – Lovasi Szűz Mária Neve templom – szőlőskertek – Balaton-part –  vasútállomás (nem ebben a soorendben)

A gyalogtúra során nem tartunk kulturális idegenvezetést, elsősorban a testmozgásra, ismerkedésre, közös kikapcsolódásra helyezzük a hangsúlyt. FONTOS: Olyan természetkedvelők jelentkezését várjuk, akiknek nem okoz gondot a folyamatos gyaloglás és a túraösvények. A szokásostól kicsit hosszabb útvonal. Táv összesen: 11 km a szintemelkedés a teljes távon +/-180m. A kilátó kihagyható, bár nem érdemes a panoráma miatt. A túrán közepes tempóban fogunk haladni, a látványos helyeken fotózunk.

Ha megtetszett a program, jelentkezzen bátran. A jelentkezési lapot kicsit lentebb találja.

Találkozás

Találkozás a Déli pályaudvarnál, utazás a 9.20-kor induló sebesvonattal Pontos részleteket küldünk email-ben az indulás előtt.

Alsóörsi gyalogos kirándulás

A kirándulás részvételi díja összesen: 3.200 Ft/fő,  amely tartalmazza a szabadidős program szervezését, túravezetést.
Teljes árú vonatjegy 2520 Ft/fő. 65 év felett teljesen ingyenes az utazás, helyjegy nem szükséges. A jegyeket egyénileg kell megvásárolni jegypénztárban vagy interneten keresztül. A járatokról, jegyvásárlásról, indulásról minden résztvevőnek pontos részleteket küldünk emailben a kirándulás előtt. Fel- és leszállás Kelenföldön is lehetséges.

Jelenlegi időpontok:
2023.06.22. Betelt
2023.07.05. Betelt

Hasonló kirándulásaink

Fürdőzés a Zsóry Gyógy- és Strandfürdőben
Fürdőzés Kiskunmajsán a Jonathermál Gyógyfürdőben
Fürdőzés a Bogácsi Gyógy- és Strandfürdőben
Időjárás előrejelzés
Ausztriai időjárás – www.wetter.at
Szlovákia időjárása – www.meteo.sk
Magyarországi időjárás – www.met.hu

elérhetőségek

Cím

Hegymánia Kft.
2085 Pilisvörösvár
Csobánkai út 10.

Kapcsolat

info kukac hegymania pont com

Elérhetőség

H-P: 10-16.00
Kérjük, kérdését elsősorban írásban a bal oldali jelezze felénk, köszönjük.

Kövess minket a Facebookon

SMS: 20/567-9057