Vadregényes utazás a Bakonyvasúttal, séta a Zirci arborétumban

Vadregényes utazás Magyarország legszebb vasútvonalán Zircig, ahol az apátságot nézzük meg és az arborétumot járjuk be. Tartson Velünk Ön is!

Séta táv: 4 km

Vadregényes utazás a Bakonyvasúttal, séta a Zirci arborétumban

A Bakonyt keresztben átszelő vasútvonal a hazai viszonylatban ritkaságnak számító hegyi vasutak egyike. A 79 km hosszú, egyvágányú, nem villamosított vonalat napjainkban Magyarország legszebb vasútvonalaként, Bakonyvasút néven tartják számon.

A vasútvonal építése 1895-ben kezdődött, a vonalon több alagút is épült, amelyből a leghosszabb a 310 méter hosszú eplényi. Az építését követő 100 év alatt a vasútvonal átvészelte a világháborúkat, a hadiüzemi státuszt, az államosítást és a bányagazdálkodási okok miatti átszervezéseket. Napjainkban a vasútvonal hivatásforgalmi és turisztikai szerepe is jelentős. Egyfelől lehetővé teszi a Bakony elzárt falvaiban élők számára a vonal mentén fekvő városok elérését, másrészt az idelátogatók vasúton, semmivel nem helyettesíthető módon közelíthetik meg a régió egyedi hangulatú, kultúrtörténeti emlékekben és természeti látnivalókban gazdag városait, falvait.

A vasútvonal Győrből indul, a 15 km-re található Pannonhalma felé, ami a világörökség része. A Sokorói-dombságon áthaladva, a vonal középső szakaszán terül el a Magas-Bakony egyik leghíresebb kirándulóhelye, a védett növény- és állatfajokkal, vízmosásokkal, gázlókkal tarkított Cuha-völgy.

Zirc a Magas-Bakony festői szépségű, hazánk legmagasabban fekvő kisvárosa. Az 1182-ben alapított ciszterci apátsághoz tartozik a Zirci apátság, melynek része a bazilika, a templom és a rendház, amelyet a 19. században kibővítettek, így helyet kaphatott a Bakonyi Természettudományi Múzeum. Az öt kontinensről származó fa- és cserjefajokban gazdag arborétum nemzetközileg elismert természetvédelmi terület.

Forrás : Mávcsoport

útvonal, látnivalók, részletek

Utazás a Keleti pályaudvarról 8.40-kor Győrbe induló vonattal, majd átszállás a Bakonyvasútra. A hangulatos utazás közben a Bakonyvasútról az alábbi érdekességeket fogjuk látni:

Nyúlfalu – Pannonhalmi apátság –  Pándzsa tavak – Sokorói dombság – Bakonyszentlászló – Vinye –  Magas-Bakony / Cuha-völgy, erdőségek, alagutak, viaduktok, hegyoldalak – Porva-Csesznek – Kardosrét

A vonatról leszállva az apátság épületét csodáljuk meg, ezután pedig az arborétumot járjuk be egy séta keretében. A program után a tervezett Bakonyvasút járattal Veszprémbe utazunk, ahonnan Budapest felé indulunk. Hazaérkezés várhatóan 18.00 környékén.

A kirándulás során nem tartunk előadást, kulturális idegenvezetést, elsősorban a sétára, ismerkedésre, közös kikapcsolódásra, nézelődésre helyezzük a hangsúlyt. FONTOS:  Az arborétumot és az apátságot egy 4 km-es séta keretében nézzük meg. Az apátságot kintről tervezzük megnézni, mivel a visszainduló járatot el kell érnünk. Olyanok jelentkezését várjuk akiknek nem okoz gondot a folyamatos séta, gyaloglás. Zircen az apátság sörfőzdéjében tartunk egy hosszabb pihenőt. Utazás a Bakonyvasúttal 1 óra 20 perc Séta táv: 4 km

Ha megtetszett a program, jelentkezzen bátran. A jelentkezési lapot kicsit lentebb találja.

Találkozó

Találkozás a Keleti pályaudvaron 8.25-kor, Utazás a 8.40-kor Győrbe induló Intercity járattal. Pontos részleteket küldünk minden résztvevőnek e-mailben az indulás előtt.

Vadregényes utazás a Bakonyvasúttal, séta a Zirci arborétumban

A kirándulás részvételi díja összesen: 3.200 Ft/fő,  amely tartalmazza a szabadidős program szervezését, lebonyolítását. Teljes árú vonatjegy Győrig 2905 Ft, 65 év felett ingyenes. Az Intercity járatokra helyjegyet mindenkinek venni kell. Bakonyvasút teljes árú 840 Ft, 65 év felett ingyenes. A tervezett járatokról, jegyvásárlásról, tudnivalókról pontos információt küldünk minden jelentkezőnek a kirándulás előtt. Arborétum csoportos belépőjegy: 1.000 Ft

Jelenlegi időpontok:
2022.10.05. Néhány hely maradt

Hasonló kirándulásaink

Fürdőzés a Zsóry Gyógy- és Strandfürdőben
Fürdőzés Kiskunmajsán a Jonathermál Gyógyfürdőben
Fürdőzés a Bogácsi Gyógy- és Strandfürdőben
Időjárás előrejelzés
Ausztriai időjárás – www.wetter.at
Szlovákia időjárása – www.meteo.sk
Magyarországi időjárás – www.met.hu

elérhetőségek

Cím

Hegymánia Kft.
2085 Pilisvörösvár
Csobánkai út 10.

Kapcsolat

info kukac hegymania pont com

Elérhetőség

H-P: 10-16.00
Kérjük, kérdését elsősorban írásban a bal oldali jelezze felénk, köszönjük.

Kövess minket a Facebookon

SMS: 20/567-9057