Duna-parti gyaloglás: Sződliget Mesetó - Vác

Ezúttal Sződligetről gyaloglunk át Vácra, egy igencsak sok látnivalót tartogató kiránduláson. Utunkat a hangulatos Mesetó, a Ligeti-tó, a hosszú duna-parti sétányok és a váci épületek, érdekességek kísérik majd. Pihenő, kávézás, nézelődés Vácon a főtérnél. Tartson Velünk!

Táv: 9,6 km

Duna-parti gyaloglás: Sződliget Mesetó - Vác

Vác, Pest megye ötödik legnagyobb városa, ismert a Dunakanyar központjaként és a vonzó idegenforgalmi célpontként. A város híres a régi történelméről és gazdag kulturális életéről, valamint a Váci egyházmegye katolikus püspöki székhelyeként is szolgál. A Március 15. tér, a város fő tere, az egymást keresztező fontosabb útvonalak találkozásánál alakult ki, és itt található a város kereskedelmi és közigazgatási központja is. A tatárok által elpusztított Vácra érkező német telepesek építkezései voltak azok, amelyeknek köszönhetően a a Március 15. tér sajátos háromszögű alaprajzát létrehozták. A betelepülők olyan életteret hoztak létre városrészükben, amely szülőföldjük hagyományainak megfelelt. A történelmi belváros teljes területe műemléki jelentőséggel bír. A Duna nagy hatással van a város hangulatára, a belvárosi részen a parton parkosított területet alakítottak ki, a külváros partját pedig – tilalom ellenére – strandolók százai töltik meg a meleg napokon.


A Sződligeti “Mesetó” területén az 1900-as évek előtt agyagbánya működött. A helyszínen működő téglagyárat 1915-ben felszámolták a veszteséges termelés miatt, de a kiásott gödrök a helyszínen maradtak. Gróf Floch Henrich kapott vízjogi engedélyt a vízzel feltöltött tavacskákra. Az 1949-ben alapított Sződligeti Sporthorgász Egyesület tagjai sok munkával összekötötték az agyaggödröket, így alakult ki a jelenlegi meder. A vízterület 05 hektár, a teljes terület pedig 2,5 hektár. A tavat az Ilka patak látja el friss vízzel, és a terület madárvilága sokszínű és változatos. A tó körül 70 horgász tartja karban a területet, gondoskodik az őshonos halak rendszeres telepítéséről, és folyamatosan kaszálja a területet. A tó körül egységes stílusban épített hangulatos horgász házak állnak.


A Ligeti-tó a váci Duna öntésterületen található, és már a 19. század vége óta kedvelt pihenő- és horgászhely. Nagyon ajánlott látogatóknak, mert a csend és a friss levegő itt nagyon élvezhető. A tó a Hétkápolna dombjának oldalából fakadó forrásokból táplálkozik, amelyek védett természeti értékek a sérülékenységük és a Föld ivóvízkészleteinek fogyatkozása miatt. Az ártéri területen átvonuló madarakat, mint például a dankasirályt, a szürke gémet, vagy a kárókatontát figyelhetjük meg, valamint számos értékes növényfajjal is találkozhatunk. A Ligeti-tó környékén a Göncöl Alapítvány szakemberei egy fél kilométer hosszú tanösvényt hoztak létre a ’90-es évek elején, így megfigyelhető az ártéri élővilág.

Vác honlapja itt érhető el: www.vac.hu

útvonal, látnivalók, részletek

A Nyugati pályaudvarról Sződligetig utazunk. A vasútállomástól gyalogszerrel indulunk az eldugott Mesetó, a Duna-part, a hangulatos Ligeti-tó és a váci belváros felfedezésére. Vácon a hosszú parti sétányokat is érintjük, ezen felül pedig építészetből, szobrokból, terekből sem lesz hiány.

Az útvonalon az alábbi látnivalókat érintjük:
Sződliget / Mesetó / Hétkápolna / Deuil-la Barr park / Ligeti-tó ártéri tanösvény  / Szent Mihály-templom romjai / József Attila sétány / Dunapart szoborpark / Ady Endre sétány / Komp állomás / Vác / Dunapart / Szent Kereszt templom / Vác vára / Konstantin tér / Püspöki palota / Székesegyház / Szent István szobor / Március 15. tér / Dunapart hosszan / Széchenyi utca / Szent Rókus kápolna (nem ebben a sorrendben)

A tartalmas gyaloglást egy hosszabb pihenővel fűszerezzük meg Vácon, ahol a hangulatos utcák, kávézók és éttermek felfedezésére is lehetőségünk nyílik (kb. 1.5 óra).

Budapestre várhatóan 15.30-16.00 óra környékén indulunk vissza. A vonatok sűrűn járnak, amelyiket épp elérjük azzal jövünk. Vonatjegyet az állomáson vehet az, akinek szükséges.

A kirándulás során nem tartunk előadást, kulturális idegenvezetést, elsősorban a közös sétára, kikapcsolódásra, nézelődésre helyezzük a hangsúlyt. FONTOS:  Olyanok jelentkezését várjuk akiknek nem okoz gondot a folyamatos séta, gyaloglás. A kiránduláson nem rohanunk, kellemes tempóban fogunk haladni, a látványos helyeken lesz alkalom pihenésre, nézelődésre, fotózásra.

Táv: 9,6 km / Szint: elhanyagolható

Ha megtetszett a program, jelentkezzen bátran. A jelentkezési lapot kicsit lentebb találja.

Találkozó a Nyugati pályaudvaron 9.15-kor. Pontos részleteket küldünk emailben minden résztvevőnek az indulás előtt.

Duna-parti gyaloglás: Sződliget Mesetó - Vác

A kirándulás részvételi díja összesen: 3.200 Ft/fő,  amely tartalmazza a szabadidős program szervezését, lebonyolítását. Teljes árú vonatjegy 2 x 650 Ft, 65 év felett ingyenes. A találkozóval, jegyvásárlással kapcsolatban részletes információkat küldünk minden résztvevőnek.
2023.06.14. Betelt

Jelentkezés a kirándulásra

Hasonló kirándulásaink

Fürdőzés a Zsóry Gyógy- és Strandfürdőben
Fürdőzés Kiskunmajsán a Jonathermál Gyógyfürdőben
Fürdőzés a Bogácsi Gyógy- és Strandfürdőben
Időjárás előrejelzés
Ausztriai időjárás – www.wetter.at
Szlovákia időjárása – www.meteo.sk
Magyarországi időjárás – www.met.hu

elérhetőségek

Cím

Hegymánia Kft.
2085 Pilisvörösvár
Csobánkai út 10.

Kapcsolat

Üzenet írásához használja a bal oldali űrlapot!

Ügyfélszolgálat

Kérjük, kérdését elsősorban írásban a bal oldali űrlapon jelezze felénk, köszönjük.

Kövess minket a Facebookon

SMS: 20/567-9057