Duna-parti gyaloglás: Tahitótfalu - Leányfalu

Ezúttal a Szentendrei-Duna mentén teszünk egy hangulatos felfedező utat, gyalogszerrel indulunk Tahitótfaluról Leányfalura, ahol a helyi látnivalók felkeresése mellett, egy hosszabb éttermi pihenőt is tartunk. Tartson Velünk Ön is!

Táv: 7,3 km

Duna-parti gyaloglás: Tahitótfalu - Leányfalu

Leányfalu Szentendre és Tahitótfalu között fekszik a Nyerges-hegy lábánál. A település területéről is kerültek elő ókori leletek, melyek bizonyítják, hogy a rómaiak megfordultak a környéken. A római őrtorony romjait a mai napig meg lehet tekinteni a Móricz Zsigmond úton. A rómaiak után a történetírás megszakadt ebben az esetben is, annyi valószínűsíthető, hogy a honfoglaláskor ismét benépesült a terület. Az első írásos emlék 1407-es oklevélből maradt ránk, ekkor már Leanfalva néven szerepel. A törökök bevonulása elsöpörte a települést, majd kiverésük után az Esterházy család zólyomi ágához kerül, ezután főként borászattal foglalkoznak a helyiek.

Az 1960-as évek végén végzett próbafúrások során 36 °C-os hévizet találtak, így megépülhetett a termálvízű strandfürdő, 4 medencével. Az 50 méteres úszómedence versenyek lebonyolítására is alkalmas. Leányfalu közművesítése az elmúlt években feldúlta ugyan a falu nyugalmát, (csatornaépítés, telefon, gáz) ugyanakkor biztosítja a település további fejlődését. A mai napig sok ismert művész választja a települést nyaralója vagy akár állandó lakhelyéül.

Tahitótfalu Budapesttől 28 kilométerre, a Szentendrei-Duna partjn fekszik. Ez választja két részre, a szentendrei-szigeti Tótfalura és a Visegrádi-hegység lábainál húzódó Tahira, a kettőt a Szentendrei-szigetre vezető egyetlen közúti híd, a Tildy híd kapcsolja össze.
Forrás és további infomrációk: Wikipédia és Országjáró

útvonal, látnivalók, részletek

Utazás Újpest-Városkapu buszpályaudvarról Tahitótfaluig (55 perc). Leszállás után a duna-parti részeket felfedezve jutunk el Leányfalura, ahol egy hosszabb éttermi pihenőt is tartunk. A szünet után a település hangulatos látnivalói mentén is teszünk egy rövidebb levezető sétát, így érkezve el a buszmegállóig ahonnan visszautazunk Budapestre.

Az alábbi útvonalon fogunk haladni:
Tahitótfalu buszmegálló – patakpartok / Duna-part – Tildy emlékhely – Duna-part hosszan – Nyulasi-patak – Duna-part hosszan – Zöld Béka kikötő – étterem / pihenő – Római őrtorony – világháborús emlékmű – feszület – Dóra-patak – Szent Anna templom – Leányvár református templom – Erkel köz / Wass Albert, Móricz Zsigmond / Helytörténeti múzeum – buszmegálló

A kiránduláson a táv összesen: 7,3 km
Budapestre érkezés várhatóan 15. 30-16.00 óra között

A kirándulás során nem tartunk előadást, kulturális idegenvezetést, elsősorban a közös sétára, kikapcsolódásra, nézelődésre helyezzük a hangsúlyt. FONTOS:  Olyanok jelentkezését várjuk akiknek nem okoz gondot a folyamatos séta, gyaloglás. A kiránduláson nem rohanunk, kellemes tempóban fogunk haladni, a látványos helyeken lesz alkalom pihenésre, nézelődésre, fotózásra. Leányfalun egy étteremben tartunk hosszabb pihenőt, ahol mosdó-, kávészünet, étkezés is lehetséges.

A visszaútra a jegyeket a buszon vesszük meg (akinek szükséges), mivel a csapat tempójától is függ majd, hogy melyik busszal tudunk visszaindulni Budapestre. A buszok 20-25 percenként járnak.

Találkozás

Találkozás a Váci út mellett, Újpest-Városkapu buszpályaudvaron 9.20-kor. Utazás busszal Tahitótfaluig. Pontos részleteket küldünk minden résztvevőnek emailben az indulás előtt.

Duna-parti gyaloglás: Tahitótfalu - Leányfalu

A kirándulás részvételi díja összesen: 2.500 Ft/fő,  amely tartalmazza a szabadidős program szervezését, lebonyolítását. Teljes árú vonatjegy 2 x 560 Ft, 65 év felett ingyenes. A találkozóval, jegyvásárlással kapcsolatban részletes információkat küldünk minden résztvevőnek.
Időpontok:
2023.03.08. Betelt
2023.03.20.
Betelt

Jelentkezés a kirándulásra

Hasonló kirándulásaink

Fürdőzés a Zsóry Gyógy- és Strandfürdőben
Fürdőzés Kiskunmajsán a Jonathermál Gyógyfürdőben
Fürdőzés és gyógyulás a Bükkszéki Salvus gyógyvízben
Időjárás előrejelzés
Ausztriai időjárás – www.wetter.at
Szlovákia időjárása – www.meteo.sk
Magyarországi időjárás – www.met.hu

elérhetőségek

Cím

Hegymánia Kft.
2085 Pilisvörösvár
Csobánkai út 10.

Kapcsolat

Üzenet írásához használja a bal oldali űrlapot!

Ügyfélszolgálat

Kérjük, kérdését elsősorban írásban a bal oldali űrlapon jelezze felénk, köszönjük.

Kövess minket a Facebookon

SMS: 20/567-9057