Szépasszony-völgy és az egri pincerendszer

Ezúttal Eger régi pincerendszerét fedezzük fel egy vezetett bemutató keretében, majd  a festői Szépasszony-völgy borospincéiben és éttermeiben kóstoljuk meg a helyi borokat és ínycsiklandó finomságokat. Tartson velünk Ön is a hűsítő körsétára!

Táv: 5,5 km

Szépasszony-völgy és az egri pincerendszer

Az egri szőlészet gyökerei egészen a XIII. századig nyúlnak vissza, amikor telepesek kezdték elültetni a szőlőt a környéken. Bár a völgy nevének eredete és az első pincék építésének pontos ideje homályban marad, a Szépasszony-völgy ma már közel 200 pincét számlál és szorosan
összefonódik az egri borok hírnevével.
A Szépasszony-völgy tulajdonosa az egri püspök volt, így csak engedéllyel lehetett pincét vágni, ami csoportosan és utcába rendeződve valósult meg. Az akkori gazdaságpolitika serkentette a bortermelést és a piac kialakulását, ezért szükségessé váltak a megfelelő tároló helyiségek. Míg más területeken a borházak domináltak, Egerben és környékén a földbe vájt üregek, riolittufából készült lyukpincék jelentették a megoldást a bor tárolására és érlelésére, melyekben a bor állandó hőmérsékleten tartható. Az Egri Bikavérnek is otthont adó négyezer hektáros borvidék híres vörösborokat kínál, míg a múlt évtizedben az egri borászok nemzetközi elismerést szereztek. A Szépasszony-völgyet az elmúlt évtizedekben folyamatosan fejlesztették, ma már kényelmi szolgáltatásokkal és művészeti alkotásokkal várja a látogatókat.

Eger egyik bemutatóhelye, a “Város a város alatt”, a város pincerendszerének egy szeletét kínálja az érdeklődőknek. A séta során lehetőség nyílik betekinteni a pince múltjába és jelenébe, felfedezni a pinceépítés, szőlőtermelés és borkészítés rejtelmeit. Emellett megismerhetjük a korabeli szakmákat és foglalkozásokat is, amelyek fontos szerepet játszottak az egykori életben. Érdekességként említendő, hogy 2007-ben egy nyilvános szavazás Magyarország hét legérdekesebb építészeti emléke közé sorolta ezt a pincerendszert.

A pince története szorosan kapcsolódik Eger városának múltjához. 1687-ben, miután a törökök elhagyták a várost, a visszatérő püspök, Fenessy György, úgy döntött, hogy nem újjáépíti a régi gótikus palotát a várban. Ehelyett két építési telket vásárolt a városban, és egy vadonatúj palotát kezdett építtetni. Az építőanyagot a palota mögötti és alatti domboldalból nyerték ki, amely riolit tufa volt. Így mikor felépült a palota, egy hatalmas pincével is gazdagodott a terület. A 4 kilométer hosszú pincerendszer a város alatt a Hatvani-kaputól a Rác-kapuig terjedt. A pince létfontosságú volt, hiszen itt tárolták a Gyöngyöstől Munkácsig terjedő borvidékek borainak dézsmáját. Ez az egri püspökségnek évente 10-13 millió liter bort jelentett bevételként, és ennek egy részét tárolták ebben a pincében.
Forrás: Wikipédia

útvonal, látnivalók, részletek

Utazás a Keleti pályaudvarról 9.00-kor induló vonattal, leszállás 10.48-kor Egerben, gyülekezés a peronon. Első állomásunk az Eger alatt húzódó pincerendszer lesz, ahol egy körülbelül 1,5 órás vezetett túrán veszünk részt, felfedezve az ott rejtőző érdekességeket. Ezután gyalog folytatjuk utunkat a hangulatos Szépasszony-völgyig. A pincesoroknál egy hosszabb szabadidős programot tartunk, ahol mindenki kedvére nézelődhet, megkóstolhatja a kiváló borokat és válogathat a számos étterem kínálatából. Miután mindenki megfelelően kiélvezte a szabadidőt, egy rövid sétával
visszatérünk az állomásra. Budapest felé várhatóan 17 óra körül indulunk vissza.

Az útvonalon az alábbi látnivalókat érintjük:

Szépasszony-völgy pincék, éttermek / Érsekkert látnivalók, szobrok /  Eszterházy Károly püspök szobra  /  Egri bazilika / Trianoni emlékmű / pincerendszer 

Az 5,5 km-es séta tulajdonképpen 3 részre oszlik, ha picit melegebb is lenne, a Bazilikánál, az alagútrendszernél és a borospincéknél is lesz alkalmunk hűsölésre.

A kirándulás során nem tartunk előadást vagy kulturális idegenvezetést, inkább a közös sétára, kikapcsolódásra és nézelődésre helyezzük a hangsúlyt. Fontos, hogy olyan kirándulók jelentkezzenek, akiknek nem okoz gondot a folyamatos séta és gyaloglás. A kiránduláson nem rohanunk, kellemes tempóban fogunk haladni, a látványos helyeken lesz alkalom pihenésre, nézelődésre és fotózásra.

Ha megtetszett a program, jelentkezzen bátran. A jelentkezési lapot kicsit lentebb találja.

Találkozás a Keleti pályaudvaron 8.50-kor. Pontos részleteket küldünk minden résztvevőnek e-mailben az indulás előtt.

Szépasszony-völgy és az egri pincerendszer

A kirándulás részvételi díja összesen: 3.200 Ft/fő,  amely tartalmazza a szabadidős program szervezését, lebonyolítását. Teljes árú vonatjegy 2830 Ft,  65 év felett ingyenes az utazás. A vonatjegyeket egyénileg kell megvásárolni. A pincerendszert helyi vezetőkkel lehet bejárni. A belépő ára 62 év felett 2.700 Ft, a normál jegy 4.500 Ft. Ezt egyénileg kell majd helyben kifizetni a jegypénztárnál.

Jelenlegi időpontok:
2024.05.29. Vannak helyek
2024.06.06. Vannak helyek
2024.06.11. Vannak helyek
2024.06.19. Betelt – Kérjük, már ne adjon le jelentkezést erre a napra
2024.06.25. Vannak helyek

Hasonló kirándulásaink

Fürdőzés a Zsóry Gyógy- és Strandfürdőben
Fürdőzés Kiskunmajsán a Jonathermál Gyógyfürdőben
Fürdőzés a Bogácsi Gyógy- és Strandfürdőben
Időjárás előrejelzés
Ausztriai időjárás – www.wetter.at
Szlovákia időjárása – www.meteo.sk
Magyarországi időjárás – www.met.hu

elérhetőségek

Cím

Hegymánia Kft.
2085 Pilisvörösvár
Csobánkai út 10.

Kapcsolat

info kukac hegymania pont com

Elérhetőség

H-P: 10-16.00
Kérjük, kérdését elsősorban írásban a bal oldali jelezze felénk, köszönjük.

Kövess minket a Facebookon

SMS: 20/567-9057