Barangolás Veszprémben és a Séd patak mentén

Gyalogos barangolás Veszprémben, ahol a Séd patak mentén haladva érjük el a várhegy hangulatos utcácskáit. A patak menti séta után a Szent Benedek hegy panorámáját a megújult várnegyedet csodáljuk meg, illetve a Mackó cukrászdában pihenjük ki a séta fáradalmait. Tartson velünk Ön is!

Táv: 7,5 km

Szint: +/- 95m

Barangolás Veszprémben és a Séd patak mentén

Veszprém megyei jogú város, Veszprém megye és a Veszprémi járás székhelye. Egyetemi város, a királynék városa. 2023-ban az Európa kulturális fővárosa címet is viselni fogja. Magyarország egyik legrégebben alapított városa, szinte egyidős az állammal. A veszprémi, esztergomi és székesfehérvári várak voltak a legkorábbi magyar kővárak, melyeket már Géza főherceg uralkodása idején építettek, amikor a földvárak még sokkal gyakoribbak voltak.


Veszprém városának fontos vallási szerepe volt abban a harcban, hogy a kereszténységet hivatalos vallássá tegye a Magyar Királyság területén. A város 1009-ben Magyarország első püspöki székhelyévé vált. I. István király Veszprém városát és birtokait feleségének, Gizella királynénak ajándékozta, innentől kezdve pedig a város a mindenkori magyar királyné birtoka lett. A Magyar Királyság királynéit évszázadokon keresztül a veszprémi püspök koronázta meg. Innen ered a város beceneve, a “királynék városa” elnevezés.


Veszprém rendelkezett a Magyar Királyság első egyetemével. A város az 1526-os mohácsi csata után 1684-ig folyamatosan gazdát cserélt az osztrákok és az oszmánok között. A török 1552-ben kifosztotta, bár nem tudta fenntartani a megszállást: a Balatontól északra fekvő vidék a Magyar Királyság része maradt. A város később a Habsburg Birodalom, majd 1867 után az Osztrák-Magyar Monarchia része lett. Röviddel a második világháború vége előtt Veszprémet a 3. Ukrán Front szovjet csapatai foglalták el. A várnegyed szerencsésen elkerülte a háború károsításait.

Látnivalók a várnegyedben
A veszprémi érsekség főszékesegyháza / Gizella-kápolna: Veszprém legrégibb középkori épülete / Várkút: 41 méter mély kút a Gizella-kápolna előtt / Püspöki (ma Érseki) palota: késő barokk építmény a Szentháromság téren / Szentháromság-oszlop: barokk stílusban, 1750-ben készült. / Szent György-kápolna: a 10. századi épület romjai a székesegyház mögött / I. István király és Gizella királyné szobra a várhegy északi fokán / Várkapu (Hősi kapu): az első világháború halottainak emlékére épült / Tűztorony

A várnegyedben végre számos nagyobb felújítás befejeződött, így az épületek, szobrok és a kilátópontok is újra megcsodálhatóak.

A Séd patak hossza 70 kilométer. Neve minden bizonnyal az ország nagy részén mára már kihalt, de Veszprém megye déli részén még használatos „patak” jelentésű magyar séd szóból származik. A Bakonyban ered, Herendtől északra. Az úgynevezett Devecseri-árokban folyva éri el Veszprémet, ahol keleti irányban, Veszprémvölgyben, majd a Várhegyet megkerülve és éles kanyart leírva észak felé, az Aranyos-völgyben halad tovább. Veszprémben tizenkét közúti és egy vasúti híd épült a Séd fölé; legismertebb ezek közül a Szent István völgyhíd

Forrás és további információk Veszprémről és a látnivalókról : Wikipédia

útvonal, látnivalók, részletek

Utazás a Déli pályaudvarról 9.00-kor induló vonattal. Veszprémbe megérkezve gyalogszerrel indulunk a tartalmas körsétára. A parkerdőt elhagyva a hangulatos Séd-patak mentén egészen a várnegyedig gyalogolunk.

A kiránduláson az alábbi látnivalókat érintjük:

Fenyves malom / História kert – Szent Margit szobor – Szent Benedek hegy / panoráma – Szent Korona-emlékhely – Jutas vitéz kilátó – Tűztorony / Hősi kapu – emléktáblák – Vár utca, épületek / cukrászda – várhegy alatti utcácskák hosszan / várhegyre vezető lépcsők – Séd patak menti házikók / park – Séd patak hosszan (nem ebben a sorrendben)

A várnegyedhez érve kb. 2,5 órás szabadprogramot tartunk. Itt számos vendéglátóhely, cukrászda is várja a vendégeket illetve egyéni tempóban be lehet járni a felújított várnegyedet.

Indulás Budapestre várhatóan a 16.32-es gyorsvonattal.

A kirándulás során nem tartunk előadást, kulturális idegenvezetést, elsősorban a közös sétára, kikapcsolódásra, nézelődésre helyezzük a hangsúlyt. FONTOS:  Olyanok jelentkezését várjuk akiknek nem okoz gondot a folyamatos séta, gyaloglás. A Szent Benedek hegyre rövidebb, de meredekebb lépcsős szakasz visz fel és le.  A kiránduláson nem rohanunk, kellemes tempóban fogunk haladni, a látványos helyeken lesz alkalom pihenésre, nézelődésre, fotózásra.

Táv összesen: 7,5 km Szint: +/- 95m

Ha megtetszett a program, jelentkezzen bátran. A jelentkezési lapot kicsit lentebb találja.

Találkozás

Találkozás a Déli pályaudvarnál 8.45-kor, utazás a 9.00-kor induló gyorsvonattal. Pontos részleteket küldünk minden résztvevőnek email-ben  az indulás előtt.

Barangolás Veszprémben és a Séd patak mentén

A kirándulás részvételi díja összesen: 3.200 Ft/fő,  amely tartalmazza a szabadidős program szervezését, túravezetést.

Teljes árú vonatjegy 2200 Ft, 65 év felett ingyenes az utazás. Helyjegy sem szükséges. A jegyeket egyénileg kell megvásárolni jegypénztárban vagy interneten keresztül. A járatokról, jegyvásárlásról, indulásról minden résztvevőnek pontos részleteket küldünk emailben a kirándulás előtt. Fel- és leszállás Kelenföldön is lehetséges. A kirándulás végén a veszprémi vasútállomásra az autóbusz pályaudvarról utazunk vissza, elkerülve a hosszas gyaloglást a nem túl látványos külvárosi részeken. Teljesárú jegy 350 Ft. 65 év felett ingyenes. A buszok kb. 10 percenként indulnak az állomás irányába.

Jelenlegi időpontok:
2023.10.20. Vannak helyek
2023.11.06. Betelt
2023.11.20. Vannak helyek

Hasonló kirándulásaink

Fürdőzés a Zsóry Gyógy- és Strandfürdőben
Fürdőzés Kiskunmajsán a Jonathermál Gyógyfürdőben
Fürdőzés a Bogácsi Gyógy- és Strandfürdőben
Időjárás előrejelzés
Ausztriai időjárás – www.wetter.at
Szlovákia időjárása – www.meteo.sk
Magyarországi időjárás – www.met.hu

elérhetőségek

Cím

Hegymánia Kft.
2085 Pilisvörösvár
Csobánkai út 10.

Kapcsolat

info kukac hegymania pont com

Elérhetőség

H-P: 10-16.00
Kérjük, kérdését elsősorban írásban jelezze felénk, köszönjük.

Kövess minket a Facebookon

SMS: 20/567-9057