Gyalogosan Ráckevén és a Ráckevei-Duna partján

Ezen a kiránduláson Ráckevén és a Ráckevei-Duna partján barangolunk. A séta során a hangulatos belváros, a Tűztorony, hajómalom, Árpád-híd,  Duna-korzó részeit is érintjük. A folyóparthoz közeli étteremben pedig a helyi finomságokat is megkóstolhatjuk. Tartson velünk!

Táv: 8 km

Gyalogosan Ráckevén és a Ráckevei-Duna partján

Ráckeve város a Csepel-sziget déli részén, a Ráckevei-Duna partján, Budapesttől mintegy 50 kilométerre délre fekszik, a Csepel-szigeten, Ráckevei-Duna-ág mentén; itt található a folyóág legdélebbi, gépjárművel is igénybe vehető hídja, az 1896-ban épült Árpád híd. Központja a Duna-ág jobb partján, tehát magán a Csepel-szigeten helyezkedik el, Újtelep városrész viszont a bal parton, vagyis a „pesti oldalon”, valamint tartozik hozzá néhány kisebb sziget is, amelyek ugyancsak lakó- vagy legalábbis üdülőterületeknek számítanak (Angyali-sziget, Kerekzátony-sziget, Somlyó-sziget).

1901-ben épült a középkori régi városháza helyén a szecessziós stílusú tornyos, új városháza. Épületében 2009 júniusában megnyitotta kapuit a nagyközönség előtt a Ráckeve régi városházi épületének tornyában található Tűztorony-kilátó. A Ráckevei-kistérségben egyedülálló élményt biztosító kilátó szeretettel várja az idelátogató vendégeket, de természetesen a környezetünkben és városunkban élők számára is különleges élményt jelent a közel 35 méteres magasságból megtekinteni a pazar körpanorámát. Tiszta időben tökéletesen láthatók a budai hegyek, Százhalombatta és Ercsi tornyai, de akár a Velencei-dombság is, az itt élők pedig felülről is megkereshetik saját házukat, közvetlen lakókörnyezetüket.

2010 óta az egyik legkedveltebb ipartörténeti emlék a térségben Magyarország első rekonstruált és működő hajómalma. Az 1694-es évben készült országos összeírás szerint Ráckevén öt dunai hajómalom működött. 1914-ben elzárták a ráckevei Kis-Dunát, ezután a molnárok vontató hajó segítségével az Öreg-Dunára jártak őrölni. A 19-20. század fordulóján még minden nagyobb Duna menti településnél megtaláljuk a hajómalmokat, később azonban a jövedelmezőbb és főleg nagyobb energiával működő gőz, majd villanymeghajtású malmok  tönkretették őket.

Forrás : Wikipédia

útvonal, látnivalók, részletek

Utazás a Közvágóhíd HÉV állomásról 9.35-kor induló szerelvénnyel. A járat 1 óra 13 perc alatt érkezik Ráckevére, ahonnan gyalogszerrel indulunk a hangulatos városka felfedezésére. A belváros épületei mellett a Tűztorony kilátót, a hajómalmot és persze a Ráckevei-Duna vízparti sétányait is végigjárjuk. Az étteremnél egy hosszabb pihenőt is tartunk.

A kiránduláson az alábbi látnivalókat érintjük:

vízparti részek / Tűztorony / Savoyai-kastély / utcácskák / Árpád tér / Ráckevei hajómalom / Duna sétány hosszan / étterem pihenő, kávé- mosdószünet / Árpád-híd  / Szent István tér / Szerb Ortodox templom

Visszaérkezés Budapestre várhatóan 17 óra környékén.

A kirándulás során nem tartunk előadást, kulturális idegenvezetést, elsősorban a közös sétára, kikapcsolódásra, nézelődésre helyezzük a hangsúlyt. FONTOS:  Olyanok jelentkezését várjuk akiknek nem okoz gondot a folyamatos séta, gyaloglás. A kiránduláson nem rohanunk, kellemes tempóban fogunk haladni, a látványos helyeken lesz alkalom pihenésre, nézelődésre, fotózásra.
Táv összesen: 8 km

Ha megtetszett a program, jelentkezzen bátran. A jelentkezési lapot kicsit lentebb találja.

Találkozás a Közvágóhíd HÉV állomáson.
Pontos részleteket küldünk e-mailben minden résztvevőnek az indulás előtt.

Gyalogosan Ráckevén és a Ráckevei-Duna partján

A kirándulás részvételi díja összesen: 2.800 Ft/fő,  amely tartalmazza a szabadidős program szervezését, lebonyolítását. Teljes árú HÉV jegy 884 Ft, 50%-os kedvezménnyel 442 Ft, 65 év felett ingyenes. A jegyeket egyénileg kell megvásárolni a helyszínen vagy applikáción keresztül. A járatokról, jegyvásárlásról, indulásról minden résztvevőnek pontos részleteket küldünk emailben a kirándulás előtt.

Jelenlegi időpontok:
2024.03.16. Vannak helyek
2024.04.08. Betelt – Kérjük, már ne adjon le jelentkezést erre a napra
2024.04.29. Betelt – Kérjük, már ne adjon le jelentkezést erre a napra

Hasonló kirándulásaink

Fürdőzés a Zsóry Gyógy- és Strandfürdőben
Fürdőzés Kiskunmajsán a Jonathermál Gyógyfürdőben
Fürdőzés a Bogácsi Gyógy- és Strandfürdőben
Időjárás előrejelzés
Ausztriai időjárás – www.wetter.at
Szlovákia időjárása – www.meteo.sk
Magyarországi időjárás – www.met.hu

elérhetőségek

Cím

Hegymánia Kft.
2085 Pilisvörösvár
Csobánkai út 10.

Kapcsolat

info kukac hegymania pont com

Elérhetőség

H-P: 10-16.00
Kérjük, kérdését elsősorban írásban a bal oldali jelezze felénk, köszönjük.

Kövess minket a Facebookon

SMS: 20/567-9057