Gyalogszerrel a Balaton mentén: Balatonkenese - Balatonfűzfő

Ezúttal Balatonkeneséről indulunk Balatonfűzfő felé, ahol útba ejtjük a Soós-hegyi kilátót,, a Balaton-parti sétányokat és egy templomromot is megcsodálunk. Tartson Velünk!

Táv: 9,8 km
Szint: +/- 103m

Gyalogszerrel a Balaton mentén: Balatonkenese - Balatonfűzfő

Balatonkenese a Balaton északkeleti csücskében fekszik, Budapesttől kb. 100 km-re délnyugatra, a Kenesei-magasparton. A balatoni települések között különleges fekvésű, hiszen Balatonakarattyán kívül az egyetlen olyan Balaton parti település, amely igazából sem nem déli, sem nem északi parti. A magaspartról, illetve a közvetlen vízpart jelentős részéről a Balaton egész keleti medencéje a Tihanyi-félszigetig jól belátható. Kedvező időjárás esetén a tájkép minden évszakban látványos. Balatonkenese felett magasodik a Soós-hegy, amely Soós Lajos költőről kapta a nevét. A hegyen van a Soós-hegyi kilátó és a hegy oldalában nyílnak a Tatár-likak. A helyi költő tiszteletére 1927-ben emelt, vörös kőből faragott emlékoszlop a löszpart legmagasabb pontján áll. Forrás : Wikipédia

A Balaton északkeleti csücskén, a Fűzfői-öböl partján terül el. A régészeti leletek tanúsága szerint Balatonfűzfő a római korig visszanyúló múlttal rendelkező település. A Máma nevű falu, a település őse feltehetően már a honfoglalás idején is létezett. Máma neve egy 990-ben kelt, ógörög nyelvű alapítólevélben szerepel először, mely szerint István király Mámát a szomszédos településekkel együtt a veszprémvölgyi apácamonostor birtokába helyezte. A város mai arculata a 20. század első évtizedeiben – a vasútépítést követően – kezdett kialakulni és formálódik még napjainkban is. Az 1920-as évektől kezdődően élénk fürdő- és vitorlásélet alakult ki a településen. Nevezetességei közé tartozik a Jézus Szíve római katolikus templom, és romtemplom. Forrás: Wikipédia

útvonal, látnivalók, részletek

Utazás a Déli pályaudvarról 9.05-kor induló sebesvonattal, leszállás Balatonkenesén, ahonnan gyalogszerrel indulunk a tartalmas sétára. Utunkat a település felé emelkedő löszfalak bejárásával kezdjük. Meglátogatjuk a Soós-hegyi kilátót majd a hangulatos üdülőövezetben és part menti szakaszokon gyaloglunk át egészen Balatonfűzfőig. A helyi strand sétányánál pihenünk, mosdó és kávészünetet tartunk.  A templomrom, a kikötő és helyi látnivalók megcsodálása után a vasútállomásig sétálunk.

A kirándulást az alábbi útvonalon tesszük meg: Balatonkenese vasútállomás – utcácskák – Soós-hegy kilátó, emlékoszlop – utcácskák – löszfal alatti üdülő övezet hosszan – kerékpárút –  Balatonfűzfő strand sétány, büfé – part menti sétány – kikötő – Mámai templomrom, Jézus szíve templom  – Balatonfűzfő vasútállomás

A kirándulás során nem tartunk előadást, kulturális idegenvezetést, elsősorban a testmozgásra, ismerkedésre, közös kikapcsolódásra, beszélgetésre, levegőzésre helyezzük a hangsúlyt. FONTOS: Olyan természetkedvelők jelentkezését várjuk, akiknek nem okoz gondot a folyamatos séta, gyaloglás és a kilátóhoz vezető rövidebb, enyhe emelkedő (ez egyébként kihagyható, de nem megerőltető és a panoráma miatt sem érdemes kihagyni) A sétán kellemes tempóban fogunk haladni, a látványos helyeken lesz alkalom pihenésre, nézelődésre, fotózásra. A strand büfében tudunk üdítőt, kávét venni, elemózsiát mindenesetre hozni kell.

Táv összesen: 9,8 km a szintemelkedés a teljes távon +/-103m

Ha megtetszett a program, jelentkezzen bátran. A jelentkezési lapot kicsit lentebb találja.

Találkozás

Találkozás a Déli pályaudvarnál 8.50-kor, utazás a 9.05-kor induló sebesvonattal (a vonalra bárki csatlakozhat a járat további megállóhelyein) Pontos részleteket küldünk minden résztvevőnek email-ben.

Gyalogszerrel a Balaton mentén: Balatonkenese - Balatonfűzfő

A kirándulás részvételi díja összesen: 3.200 Ft/fő,  amely tartalmazza a szabadidős program szervezését, lebonyolítását. Teljes árú vonatjegy 2 x 2200 Ft/fő. 65 év felett ingyenes.

Jelenlegi időpontok:
2023.06.17. 1-2 hely

Hasonló kirándulásaink

Fürdőzés a Zsóry Gyógy- és Strandfürdőben
Fürdőzés Kiskunmajsán a Jonathermál Gyógyfürdőben
Fürdőzés a Bogácsi Gyógy- és Strandfürdőben
Időjárás előrejelzés
Ausztriai időjárás – www.wetter.at
Szlovákia időjárása – www.meteo.sk
Magyarországi időjárás – www.met.hu

elérhetőségek

Cím

Hegymánia Kft.
2085 Pilisvörösvár
Csobánkai út 10.

Kapcsolat

info kukac hegymania pont com

Elérhetőség

H-P: 10-16.00
Kérjük, kérdését elsősorban írásban a bal oldali jelezze felénk, köszönjük.

Kövess minket a Facebookon

SMS: 20/567-9057