Gyalogszerrel a Dunakanyarban: Szob - Zebegény

Ezúttal a hangulatos Duna-part mentén gyaloglunk át Szobról Zebegénybe. Az útvonalon számos helyi látnivalót és  a panorámás részeket is útba ejtjük. Pihenő és nézelődés Zebegényben.

Táv: 7,5 km Szint: +/- 80m

Gyalogszerrel a Dunakanyarban: Szob - Zebegény

Zebegény egy gyönyörű kis település a Dunakanyarban, amely a kulturális és természeti értékei miatt is vonzza a turistákat. A környéken számos túraútvonal és kerékpárút áll rendelkezésre. A településen a sok látnivaló mellett egy kilátóhely is található a hegyekre és a Dunára nyíló csodálatos panorámával. A település vonattal vagy autóval egyaránt könnyen megközelíthető Budapestről.

A szecessziós stílusú zebegényi Havas Boldogasszony-templom 1906-1910. között épült, a kor fiatal építészei, Kós Károly, Györgyi Dénes és Jánszky Béla tervei alapján. A 20. század elejére jellemző magyaros építészeti stílus nem csak a templom egyedülálló külsején, de az 1914-ben elkészült belső tér formavilágában is észrevehető. A templom freskóit Körösfői Krisch Aladár festőművész és Iparművészeti Főiskolai tanár tervei alapján tanítványai alkották.

A Kós Károly-kilátó Zebegény egyik legnépszerűbb nevezetessége, amely évente több ezer kirándulót csalogat a környékre. Minden korosztály
számára kiváló úti cél, hiszen nem igényel nagyobb erőfeszítést a felkeresése, az élmény mégis utánozhatatlan, amelyet a panoráma nyújt.

A zebegényi Kálvária-hegy oldalában, a hegyre vezető szerpentin mentén található a Sziklakápolna. A legenda úgy tartja, hogy egykor a barlangban helyi remeték éltek. A remeték alkotása a barlang belsejében található különleges dombormű, mely Mária megkoronázását és a Szentháromságot ábrázolja.

Szob a Dunakanyar egyik népszerű települése. A helyiek életében jelentős szerepet játszik a turizmus.  A közelben számos túraútvonal és kerékpárút található, így Szob is kiváló kiindulópont lehet egy kis természetjárásra vagy kerékpártúrára.

A szobi kálvária nagyon népszerű a turisták körében. A Kálvária kápolna 1890-ben készült el, és Czigler Győző tervezte és építette, aki rendszeresen dolgozott a Luczenbacher családdal. A kápolnához felvezető úton található stációk egymástól 12-13 méterre helyezkednek el.

A Luczenbacher család által épített temetőkápolna bejárata felett egy Mária és a kisded mozaikkép látható, melynek felett az 1851-es évszám áll. Azonban az építkezés valószínűleg csak az év elején kezdődött, és az építés éve valójában 1852 lehet. Az épület alatt található egy sírkamra, amelyben a család tagjai vannak eltemetve.

 Forrás: ilovedunakanyar.hu

útvonal, látnivalók, részletek

Utazás a Nyugati pályaudvarról induló vonattal, majd leszállás Szob-Alsón. Miután összegyűltünk a peronon, Szob nevezetességeit járjuk végig, majd a hangulatos Duna-part és a környező magaslatok mentén egészen Zebegényig gyaloglunk. Megérkezve a hangulatos macskaköves utcák, a helyi látnivalók és a panoráma felfedezésére indulunk. Zebegényben egy hosszabb pihenőt is tartunk, amely során alkalom adódik a nézelődésre, kávézásra, sütizésre. Budapestre 16 óra környékén indulunk vissza.

A kiránduláson az alábbi látnivalókkal fogunk találkozni:
Szent József-kápolna – Szobi Szent László-templom -Sziklaszentély – Kós Károly-kilátó –  Luczenbacher-kastély – Trianon emlékmű – Kálvária domb / kápolna / panoráma – Millenniumi emlékmű – szobrok – Szob-Zebegény bicikli- és sétaút – Nepomuki Szent János-kápolna  (nem ebben a sorrendben)

A kirándulás során nem tartunk előadást, kulturális idegenvezetést, elsősorban a testmozgásra, ismerkedésre, közös kikapcsolódásra, beszélgetésre, levegőzésre helyezzük a hangsúlyt. FONTOS:  Olyanok jelentkezését várjuk akiknek nem okoz gondot a folyamatos séta, gyaloglás, a kilátópontokhoz vezető emelkedők / lejtők. A sétán nem rohanunk, kellemes tempóban fogunk haladni, a látványos helyeken lesz alkalom pihenésre, nézelődésre, fotózásra.

Táv összesen: 7,5 km a szintemelkedés a teljes távon +/-80 m

Ha megtetszett a program, jelentkezzen bátran. A jelentkezési lapot kicsit lentebb találja.

Találkozó

A találkozó a Nyugati pályaudvaron lesz 9.55-kor. Pontos részleteket küldünk emailben minden résztvevőnek.

Gyalogszerrel a Dunakanyarban: Szob - Zebegény

A kirándulás részvételi díja összesen: 3.200 Ft/fő,  amely tartalmazza a szabadidős program szervezését, lebonyolítását. Teljes árú vonatjegy Szobig 1300 Ft, Zebegény állomásról vissza 1120 Ft. 65 év felett ingyenes.

Jelenlegi időpontok:
2024.06.05. 1-2 hely
2024.06.20. Vannak helyek

Hasonló kirándulásaink

Fürdőzés a Zsóry Gyógy- és Strandfürdőben
Fürdőzés Kiskunmajsán a Jonathermál Gyógyfürdőben
Fürdőzés a Bogácsi Gyógy- és Strandfürdőben
Időjárás előrejelzés
Ausztriai időjárás – www.wetter.at
Szlovákia időjárása – www.meteo.sk
Magyarországi időjárás – www.met.hu

elérhetőségek

Cím

Hegymánia Kft.
2085 Pilisvörösvár
Csobánkai út 10.

Kapcsolat

Üzenet írásához használja a bal oldali űrlapot!

Ügyfélszolgálat

Kérjük, kérdését elsősorban írásban a bal oldali űrlapon jelezze felénk, köszönjük.

Kövess minket a Facebookon

SMS: 20/567-9057