Gyalogszerrel Balatonbogláron

Ezúttal Balatonboglár látnivalóit vesszük sorra, ahol nem csak a Balaton partját de a település felett magasodó részeket is bejárjuk. A csodás panorámát nyújtó gömbkilátó és a hangulatos Kápolna-domb emelkedőinek leküzdése után egy jól megérdemelt kávézós pihenőt is tartunk.

Táv: 6,2 km

Szint: +/- 100m

Gyalogszerrel Balatonbogláron

Balatonboglár, mely németül Sankt Egidi néven is ismert, egy festői város Somogy vármegyében, a Fonyódi járásban található. A Balaton déli partján, Balatonlelle és Fonyód között fekszik, és a környék egyik népszerű üdülőhelye. A város lakossága körülbelül 6000 fő, és rendelkezik egy kis kikötővel és vasútállomással is.

Balatonboglár büszkélkedhet a réti stranddal, mely strandröplabdapályákkal és minigolfpályával is rendelkezik, valamint lehetőség van vízibicikli-kölcsönzésre is a nyaralók és vendégek számára. A város a Balatonboglári borvidék hivatalos központja, mely gyakran emlegetik “a szőlő és bor városának”. A Xantus János-kilátó, a város szimbóluma, a domb tetején található, éjszaka pedig jól megvilágított.

A település a Balaton déli partján fekszik, szomszédos városai Balatonlelle és Fonyód, valamint említést érdemel Ordacsehi is. A terület már mintegy 6000 éve lakott, és Balatonboglárt először 1211-ben említik egy dokumentumban. Az 1904-ben alapított első fürdőklub után, a város gyógyfürdőként is elismertté vált. Az új kikötő építése az 1912-es évekre tehető, és mára ez a Balaton egyik legnagyobb vitorlás kikötőjévé nőtte ki magát.

1987 óta Balatonboglár a bor és a szőlő nemzetközi városa, és otthont ad a dél-balatoni régió legnagyobb bortermelő vállalatának, a BB – Balatonboglári Borgazdasági Rt.-nek. A város gazdag történelme, gyönyörű természeti környezete és számos kulturális és szabadidős lehetőségei ideálisak mindazok számára, akik felejthetetlen pihenést és kikapcsolódást keresnek a Balaton partján.


Forrás: wikipédia

útvonal, látnivalók, részletek

Utazás a Déli pályaudvarról 09.35-kor induló vonattal. A járat 11.28-kor érkezik Balatonboglár, ahonnan gyalogszerrel indulunk a környék felfedezésére. Utunkat a part menti sétányokon kezdjük, ahonnan a Gömb-kilátóhoz és Kápolna-dombhoz kapaszkodunk fel. A panoráma megcsodálása után visszaereszkedünk ahogy a helyi büfékben, kávézókban pótoljuk az elvesztett kalóriákat, majd a vasútállomásra sétálunk.

A kirándulást az alábbi útvonalon tesszük meg:
Balaton part / Gróf Teleki Pál szobra / platán sor / Kék Kápolna / országzászló / Szent Erzsébet Park / Vörös kápolna / Xantus János – Gömbkilátó és Magasösvény / Várdomb piknik / Tornászlány szobra / Vízbe lépő lány szobra / Balaton Csavargőzös Műemlékhajó / Platán tér – Vörösmarty tér pihenő / Acsády-kastély (nem ebben a sorrrendben)

A kirándulás során néhol kicsit meredekebb, de nem túl hosszú lépcsősorokat is érintünk, mivel a kilátó és a Kápolna-domb nem közelíthető meg máshogy. (Ahol lehetséges ott a lépcsőket elkerülő úton megyünk.) Táv összesen: 6,3 km Szint: +/- 100m


A kirándulás során nem tartunk előadást, kulturális idegenvezetést, elsősorban a testmozgásra, közös kikapcsolódásra, beszélgetésre helyezzük a hangsúlyt. FONTOS: Olyan természetkedvelők jelentkezését várjuk, akiknek nem okoz gondot a folyamatos séta, gyaloglás és a kilátóhoz illetve a Kápolna-dombra vezető enyhébb emelkedők. A sétán kellemes tempóban fogunk haladni, a látványos helyeken lesz alkalom pihenésre, nézelődésre, fotózásra.

Ha megtetszett a program, jelentkezzen bátran. A jelentkezési lapot kicsit lentebb találja.

Találkozó

Találkozás a Déli pályaudvaron 9.20-kor. Pontos részleteket küldünk minden résztvevőnek email-ben  az indulás előtt.

Gyalogszerrel Balatonbogláron

A kirándulás részvételi díja összesen: 3.200 Ft/fő,  amely tartalmazza a szabadidős program szervezését, túravezetést. Teljes árú vonatjegy 1860 Ft.  65 év felett ingyenes az utazás, de helyjegy szükséges. A jegyeket egyénileg kell megvásárolni jegypénztárban vagy interneten keresztül. A járatokról, jegyvásárlásról, indulásról minden résztvevőnek pontos részleteket küldünk emailben a kirándulás előtt. Fel- és leszállás Kelenföldön is lehetséges.

Jelenlegi időpontok:
2024.05.22. Betelt – Kérjük, már ne adjon le jelentkezést erre a napra
2024.06.04. Vannak helyek
2024.06.06. Betelt – Kérjük, már ne adjon le jelentkezést erre a napra

Hasonló kirándulásaink

Fürdőzés a Zsóry Gyógy- és Strandfürdőben
Fürdőzés Kiskunmajsán a Jonathermál Gyógyfürdőben
Fürdőzés a Bogácsi Gyógy- és Strandfürdőben
Időjárás előrejelzés
Ausztriai időjárás – www.wetter.at
Szlovákia időjárása – www.meteo.sk
Magyarországi időjárás – www.met.hu

elérhetőségek

Cím

Hegymánia Kft.
2085 Pilisvörösvár
Csobánkai út 10.

Kapcsolat

info kukac hegymania pont com

Elérhetőség

H-P: 10-16.00
Kérjük, kérdését elsősorban írásban a bal oldali jelezze felénk, köszönjük.

Kövess minket a Facebookon

SMS: 20/567-9057