Gyalogszerrel Gyöngyösről Mátrafüredre

Ezúttal Gyöngyösre utazunk, ahonnan a farkasmályi pincesor és a szőlőhegy mentén haladva gyalogolunk fel a hangulatos Mátrafüredre. A helyi látnivalók felfedezése után a büféknél, vendéglátóhelyeken pihenjük ki a kirándulás fáradalmait. Tartson velünk!

Táv: 8 km
Szint: +230m

Gyalogszerrel Gyöngyösről Mátrafüredre

Farkasmály Gyöngyös városrésze, a város egykori szórakoztató negyede, ahol ma kiépült pincék várják a borkedvelőket. Évente itt rendezik meg az Ivó Napi Pincejárást Mátrafüred település Heves vármegyében; a hegyvidéki üdülőhely Gyöngyös része. A Külső-Mérges-patak a Mátrában ered, Gyöngyös város keleti határában, Heves vármegyében, mintegy 330 méteres tengerszint feletti magasságban. A patak forrásától kezdve déli irányban halad, majd Visznek településnél éri el a Gyöngyös-patakot. Visznek településtől északkeletre a Karácsondi-árok vizét fogadja magába.

Mátrafüred, egykor Bene, Benepuszta néven ismert település, ma Gyöngyöshöz tartozik közigazgatásilag. A városka története kevéssé dokumentált, de valószínűleg az Aba nemzetség szállásterülete volt. Az első írásos emlék egy oklevél, amely említi a Benevárat és a völgyben működő kallómalmokat. A benei posztó igen híres volt, a 19. század elején 17 kallómalom és 26 vízimalom működött. Az iparosodással, gyáriparok megjelenésével egy időben a csapók mestersége letűnt, így a település hamar elnéptelenedett. Mátrafüred mai nevét 1893-ban kapta, Tátrafüred mintájára. Már ekkor megépült az egykori fürdő, és ezt további turisztikai beruházások követték. A 60-as években újabb szállodaépítési hullám volt tapasztalható, melyek közül mára több szálláshely ismét megújult. Ma kényelmes szállodák, panziók, magánszálláshelyek, nyugodt természeti környezet, és számos aktív programlehetőség várja a vendégeket.

A Mátrafüred közvetlen közelében lévő, több mint 100 éves, patinás Kozmáry-kilátó gyönyörű körpanorámát nyújt és könnyen megközelíthető a településről egy pár perces sétával. Mátrafüreden a Parádi út mentén húzódó nagy park árnyas fái között található a Keresztelő Szent János Kápolna. A település mindig nyüzsgő élettel telített, és ideális hely a kikapcsolódásra és pihenésre. Mátrafüred kiváló kiindulópont a természetjáró túrákhoz és a Mátra hegység felfedezéséhez. A település csodálatos környezete és nyugodt atmoszférája felejthetetlen élményeket nyújt minden látogatónak.

útvonal, látnivalók, részletek

Utazás a Keleti pályaudvarról 9.30-kor induló vonattal, leszállás 10.53-kor Gyöngyösön, gyülekező a peronon. Az állomásról a Farkasmály Borpincék irányába indulunk, majd a Sár-hegy lankáin haladva emelkedünk egészen Mátrafüredig, ahol a helyi érdekességek és a kilátó nyújtotta panoráma megcsodálása után, a helyi büfében pótoljuk az elvesztett kalóriákat. A mátrafüredi pihenő után busszal ereszkedünk vissza Gyöngyösre, ahonnan haza utazunk.

Fontos: az útvonal túraösvényeket, illetve folyamatos, de enyhe emelkedőket tartalmaz, így a kirándulás egy kisebb gyalogtúrának minősül.
Az útvonalon az alábbi látnivalókat érintjük:
Farkasmály Borpincék / szőlőhegy menti utak, ösvények / Külső-Mérges-patak / Harkály Ház / Gyöngyösi Keresztelő Szent János-templom / Kozmáry-kilátó / kápolna / park / büfék / Mária kegyhely

Budapestre óránként járnak a vonatok, várhatóan 16-17 óra környékén indulunk vissza, ez függ a csapat tempójától. Az utazás 1,5 órát vesz igénybe.

A kirándulás során nem tartunk előadást vagy kulturális idegenvezetést, inkább a közös gyaloglásra, kikapcsolódásra és nézelődésre helyezzük a hangsúlyt. FONTOS: kérjük hogy olyan kirándulók jelentkezzenek, akiknek nem okoz gondot a folyamatos  gyaloglás, folyamatos emelkedők, esetlegesen sárosabb, csúszósabb útszakaszok. A túrán közepes tempóban fogunk haladni, a látványos helyeken lesz alkalom pihenésre, nézelődésre és fotózásra.

Táv: 8,5 km / Emelkedés a teljes útvonalon + 230m.

Ha megtetszett a program, jelentkezzen bátran. A jelentkezési lapot kicsit lentebb találja.

Találkozás a Keleti pályaudvaron 9.15-kor. Pontos részleteket küldünk minden résztvevőnek e-mailben az indulás előtt.

Gyalogszerrel Gyöngyösről Mátrafüredre

A kirándulás részvételi díja összesen: 3.200 Ft/fő,  amely tartalmazza a szabadidős program szervezését, lebonyolítását. Teljes árú vonatjegy 1860 Ft,  65 év felett ingyenes az utazás, helyjegy sem szükséges.

Jelenlegi időpontok: HAMAROSAN

Hasonló kirándulásaink

Fürdőzés a Zsóry Gyógy- és Strandfürdőben
Fürdőzés Kiskunmajsán a Jonathermál Gyógyfürdőben
Fürdőzés a Bogácsi Gyógy- és Strandfürdőben
Időjárás előrejelzés
Ausztriai időjárás – www.wetter.at
Szlovákia időjárása – www.meteo.sk
Magyarországi időjárás – www.met.hu

elérhetőségek

Cím

Hegymánia Kft.
2085 Pilisvörösvár
Csobánkai út 10.

Kapcsolat

info kukac hegymania pont com

Elérhetőség

H-P: 10-16.00
Kérjük, kérdését elsősorban írásban a bal oldali jelezze felénk, köszönjük.

Kövess minket a Facebookon

SMS: 20/567-9057