Gyalogszerrel Mosonmagyaróváron és a Lajta partján

Várnéző séta Mosonmagyaróváron a Lajta folyó partjától egészen a hangulatos óvárosig. A parkok, szobrok, épületek, látnivalók megcsodálása mellett egy hosszabb pihenőt is tartuk a főtéren. Tartson velünk Ön is!

Táv: 9 km

Gyalogszerrel Mosonmagyaróváron és a Lajta partján

Mosonmagyaróvár Győr-Moson-Sopron megye harmadik legnagyobb városa, az osztrák határtól 6, a szlovák határtól 13 km-re fekszik. 32 ezer lakosú város. Az ország két fontos határállomásához, Hegyeshalomhoz és Rajkához való közelsége fontos gazdasági, pénzügyi, idegenforgalmi, közlekedési, ipari és kereskedelmi központtá teszik. Az „arany háromszög” középpontjának is nevezik, mert Győrtől 36, Pozsonytól 32, Bécstől pedig 84 km-re található.

Mosonmagyaróvár egyike Magyarország 16 történelmi városának, alapítása a római korig nyúlik vissza. Turisztikai szempontból
a Szigetköz kapujaként vált ismertté, de jelentős a átutazó-bevásárló és a fogturizmus is. Mosonmagyaróvár meghatározó turisztikai vonzereje a termálfürdő, gyógyvizét mozgásszervi, idült gyulladásos, gyomor- és bélbetegségek gyógyítására alkalmazzák. A Duna ágrendszere mellett több, jó fogást ígérő, telepített kavicsbánya-tó teszi Szigetközt igazi horgászparadicsommá.

Néhány látnivaló a sok közül: Mosonmagyaróvári vár és erődrendszer (a 13. századtól) – Római katolikus templomok – Nepomuki Szent János-oszlop – Flexum Termál – gyógyfürdő – Hansági Múzeum – Református templom

A Lajta folyó teljes hossza 182 kilométer, eredetének és torkolatának távolsága légvonalban 102 kilométer. Teljes esése meghaladja az 1100 métert. Két folyónak, a Schwarzának és Pittennek Alsó-Ausztriában való egyesüléséből ered. A Bécsi-medence déli peremén halad északkelet felé, a Lajta-hegységtől nyugatra, majd a hegységet északról megkerülve délkeleti irányba fordul és kiér a Kisalföldre. Hegyeshalomnál lép át Magyarországra. Mosonmagyaróvárnál ömlik bele a Mosoni-Dunába. Mosonmagyaróvár belvárosában több ágra szakad, ez adja a város víziváros jellegét. Vízjárása erősen függ a csapadéktól, meglehetősen szeszélyes, vízminősége védelmet igényel.

Forrás és további információk: Wikipédia és utisugo.hu

útvonal, látnivalók, részletek

Utazás a Keleti pályaudvarról Mosonmagyaróvárig. Leszállás után a peronon gyülekezünk, majd gyalogszerrel indulunk az óváros, a Mosoni-Duna, a hangulatos Lajta part és a vár felfedezésére. A számos szobor, park, templom és épület megcsodálása mellett egy hosszabb pihenőt (étkezés, cukrászda, mosdó, egyéni nézelődés) is tartunk az óvárosban a főtérnél.

A kiránduláson az alábbi látnivalókat érintjük:

Szent István szobor / Wittmann park – Mosoni-Duna partja – Lajta-part és sétány – Gábor Áron rézágyúja – Lajta-part – Evangélikus templom – Nepomuki Szent János-templom – Szent Rozália-kápolna – óváros – Szent László tér / pihenő / nézelődés – Vár-tó / Mosonmagyórvári vár / várkert / szobrok / kápolna – utcák (nem ebben a sorrendben)

A kirándulás során nem tartunk előadást, kulturális idegenvezetést, elsősorban a közös sétára, kikapcsolódásra, nézelődésre helyezzük a hangsúlyt. FONTOS:  Olyanok jelentkezését várjuk akiknek nem okoz gondot a folyamatos séta, gyaloglás. A kiránduláson nem rohanunk, kellemes tempóban fogunk haladni, a látványos helyeken lesz alkalom pihenésre, nézelődésre, fotózásra.

Táv összesen: 9 km

Ha megtetszett a program, jelentkezzen bátran. A jelentkezési lapot kicsit lentebb találja.

Találkozás

Találkozás a Keleti pályaudvaron. Pontos részleteket küldünk minden résztvevőnek e-mailben  az indulás előtt.

Gyalogszerrel Mosonmagyaróváron és a Lajta partján

A kirándulás részvételi díja összesen: 3.200 Ft/fő,  amely tartalmazza a szabadidős program szervezését, túravezetést.

A vonatjegy 65 év felett ingyenes, de helyjegy szükséges ami 2 x 445 Ft. Teljes árú vonatjegy 2 x 3575 Ft. A jegyeket egyénileg kell megvásárolni jegypénztárban vagy interneten keresztül. A járatokról, jegyvásárlásról, indulásról minden résztvevőnek pontos részleteket küldünk emailben a kirándulás előtt. Fel- és leszállás Kelenföldön vagy az útbaeső állomásokon (Tata, Győr stb.) is lehetséges.
Buszjegy: az evangélikus templomtól már helyi buszjárattal megyünk vissza a vasútállomásra, hogy elkerüljük a plusz 2-2,5 km gyaloglást az amúgy sem túl érdekes külső városrészeken. 65 év felett ingyenes, teljesárú 350 Ft. Buszjegyet a buszon lehet venni, legyen aprópénz kéznél, akinek szükséges.

Jelenlegi időpontok:
2024.05.27. Betelt – Kérjük, már ne adjon le jelentkezést erre a napra

Hasonló kirándulásaink

Fürdőzés a Zsóry Gyógy- és Strandfürdőben
Fürdőzés Kiskunmajsán a Jonathermál Gyógyfürdőben
Fürdőzés a Bogácsi Gyógy- és Strandfürdőben
Időjárás előrejelzés
Ausztriai időjárás – www.wetter.at
Szlovákia időjárása – www.meteo.sk
Magyarországi időjárás – www.met.hu

elérhetőségek

Cím

Hegymánia Kft.
2085 Pilisvörösvár
Csobánkai út 10.

Kapcsolat

info kukac hegymania pont com

Elérhetőség

H-P: 10-16.00
Kérjük, kérdését elsősorban írásban jelezze felénk, köszönjük.

Kövess minket a Facebookon

SMS: 20/567-9057