Gyalogszerrel Pozsonyban

Az adventi és téli időszakban a hangulatos Pozsonyba látogatunk, ahol egy tartalmas körséta keretében járjuk be a történelmi óvárost. Emellett a várba is felkapaszkodunk és a helyi éttermeket, árusokat is útba ejtjük.

Táv: 8 km
Szint: +/-110m

Gyalogszerrel Pozsonyban

Pozsony (szlovákul: Bratislava), Szlovákia fővárosa és egyben legnagyobb városa. Az ország délnyugati részén, az Ausztriával és Magyarországgal közös határháromszögben, a Kis-Kárpátok lábánál fekszik, elfoglalva a Duna mindkét partját és a Morva bal partját. Ausztria és Magyarország határán ez az egyetlen nemzeti főváros, amely két szuverén állammal határos. Európa egyik legkisebb fővárosa. Hivatalosan a város lakossága 2020-ban mintegy 441 000 fő, azonban elővárosokkal több mint 650 000.

Pozsony vára már a 9. században is állt, és az évszázadok során többször átépítették és bővítették. A vár falai között történelmi események zajlottak, és itt koronázták meg Magyarország királyait, köztük II.Mátyás királyt. A vár részleteiben megőrizte a román, gótikus, reneszánsz és barokk stílusokat. A várkastélyban múzeum található, ahol bemutatják a történelmi emlékeket és a város fejlődését. Az udvaron különféle kulturális eseményeket és fesztiválokat is rendeznek, amelyek vonzzák a látogatókat. A vár lenyűgöző kilátást kínál a városra és a Duna folyóra. A vár mellett található Barokk kert bejárása is kellemes kikapcsolódást ígér.

A Mihály kapu a város középkori városfalának része volt és a Szűz Mária és Szent Mihály tiszteletére épült. Egyike a város ikonikus épületeinek. A kapu a 14. század közepén épült, és a város védelmének részeként szolgált. Az épület eredetileg gótikus stílusban épült, majd a korábbi évszázadokban többször átépítették és felújították. A kapu az évszázadok során számos történelmi eseménynek volt a szemtanúja. A középkorban itt tarthatták meg a városba érkező külföldi uralkodók fogadását.

A pozsonyi Grassalkovich-palota Szlovákia egyik legfontosabb történelmi és kulturális épülete. A palota a szlovák elnök hivatalos rezidenciája és az ország vezető politikai eseményeinek színhelye. Az épület a 18. században épült barokk stílusban. A palota maga is része Pozsony történelmének és számos eseménynek volt a szemtanúja. Az épület először a nemesi család, a Grassalkovichok birtoka volt, majd Habsburg királyi rezidenciává vált. Az 1918-as Csehszlovákiai Köztársaság megalakulásakor az elnök hivatalos rezidenciájává vált, és ma is az államfő hivatalos otthona.

Az óváros Pozsony történelmi központja és turisztikai gyöngyszeme. Az óvárosban található a Szent Márton-dóm is, amely egykor a magyar királyok koronázási temploma volt. A dóm mellett sétálhatunk a hangulatos Hlavné námestie terén, ahol számos kávézó és étterem található. Az óváros utcái kanyargósak és tele vannak történelmi épületekkel, amelyekre a középkor hangulatát idéző homlokzatok és színes épületelemek jellemzők. A régi városközpont ideális a sétára, és felfedezhetjük a múltat idéző hangulatot.

Pozsony számos szoborról is híres, amelyek fontos részét képezik a város kulturális és történelmi örökségének.  Szent Márton-szobor: Pozsony szentjének, Szent Mártonnak a szobra található a Hlavné námestie, vagyis a Fő tér közepén. Az impozáns szobor ábrázolja Szent Mártont, aki kardjával megosztja köpenyét, hogy egy rászorulónak adjon. Ez a szobor Szlovákia egyik ikonikus szobra.

Cumil a Csatornatisztító: Ez a humoros szobor az óváros egyik utcájában található. A szobor egy csatornatisztítót ábrázol, aki érdekes turistalátványossággá vált.

Schöne Náci: A Pozsonyi Óvárosban egy kávézó teraszán található Schöne Náci szobor egy pozsonyi személyiség emlékére készült. Schöne Náci, vagyis Ignác Lamar egykor híres figura volt a városban, és gyakran elegáns öltözékben sétálgatott az utcákon, virágokat osztogatva és jókedvet terjesztve.

Napoleon Katonája: Az Óvárosban egyik sarkon található szobor Napóleon katonáját ábrázolja, és emléket állít a francia császár 1809-es pozsonyi látogatásának.

Pozsony óvárosa számos festői sétáló utcát kínál a látogatóknak, ahol felfedezhetik a város gazdag történelmi és kulturális örökségét.

útvonal, látnivalók, részletek

Indulás a Nyugati pályaudvarról a 8.12-es vonattal, leszállás Pozsonyban 10.55-kor. A találkozó a peronon történik, ahonnan együtt indulunk el az óváros irányába. Rövid sétával elérjük az első látnivalókat, majd tovább folytatjuk a felfedezést az óvárosban és a várban.

A kiránduláson az alábbi látnivalókat nézzük meg:

Barokk várkert  – Elnöki palota – Ganymedes-díszkút – Trinitárius-templom – főtér / vásár – Roland-szökőkút – Nemzeti színház – Napóleon katonája – Elnöki kert – Pozsonyi vár / Szvatopluk szobor / kilátópont – Andersen szobor – Szent Márton-dóm – Zsinagóga emlékhely – Čumil szobor – Schöne Náci szobor – Szentháromság-szobor – történelmi városfal – óvárosi sétálóutcák / kávézók / éttermek – Kapucinusok temploma (nem ebben a sorrendben)

A nap során lehetőség van saját szabadprogramra is, ahol felfedezhetjük a főtér környékét, megpihenhetünk egy kávézóban vagy étkezhetünk. A tartalmas séta után 17.05-ös vonattal indulunk vissza. Visszaérkezés Budapestre várhatóan 20 óra körül.

A kirándulás során nem tartunk előadást, idegenvezetést. Elsősorban a történelmi helyek bejárására, nézelődésre, közös kikapcsolódásra helyezzük a hangsúlyt. FONTOS:  Olyanok jelentkezését várjuk akiknek nem okoz gondot a folyamatos gyaloglás a várhoz vezető enyhe emelkedő. A sétán nem rohanunk, kellemes tempóban fogunk haladni, a látványos helyeken lesz alkalom pihenésre, nézelődésre, fotózásra.

Táv összesen: 8 km  Szintemelkedés  +/-110m. A várba rövidebb macskaköves emelkedők visznek fel és le.

Ha megtetszett a program, jelentkezzen bátran. A jelentkezési lapot kicsit lentebb találja.

Találkozó

Találkozó a Nyugati pályaudvaron, utazás a Pozsonyba induló nemzetközi járattal. Pontos részleteket küldünk minden résztvevőnek email-ben  az indulás előtt.

Gyalogszerrel Pozsonyban

A kirándulás részvételi díja összesen: 3.200 Ft/fő,  amely tartalmazza a szabadidős program szervezését, túravezetést. Ideális esetben a vonatjegy elővételben 2 x 4940 Ft/fő.

Jelentkezés előtt fontos tudni a következőket:
A nemzetközi vonatjegy ára változhat illetve a vásárlás után nincs lehetőség visszaváltásra. Ezért a kirándulás szervezése máshogy történik, mint a hazai vonatos kirándulások esetén, ahol nincs jelentősége mikor váltunk jegyet és az időjárással is rugalmasabban lehet tervezni.

Időjárás: Az időjárási előrejelzés 7-12 nappal az utazás előtt lesz megbízható. Ha jó időt jeleznek, mindenkit értesíteni fogunk arról, hogy el lehet kezdeni a jegyvásárlást. Ha az előrejelzés bizonytalan, várunk a pontosabb információkra. Kisebb átmenetei eső, szemerkélés, havazás esetén is megtartjuk a kirándulást. Ha egész napos esőzés / rossz idő várható, az indulás napját 1-2 nappal előrébb hozhatjuk, vagy későbbre tehetjük, hogy ne kellemetlen emlékekkel jöjjünk haza a kirándulásról. Fix buszos utazások esetén nincs ilyen flexibilis szervezés. Célunk, hogy mindenki kellemesen érezze magát, és ezért tartjuk fontosnak az időjárás és jegyárak összefüggésének megértését. Köszönjük.

Vonatjegy árak: Nemzetközi járattal utazunk, amelyen nem érvényes a nyugdíjas kedvezmény. A jegyárak tapasztalataink szerint 2 x 4940 – 7.200 Ft között mozognak, attól függően hány nappal a kirándulás előtt vesszük meg őket. Kérjük, mindenki vegye figyelembe a jelentkezés előtt a dinamikusan változó nemzetközi jegyárat, mivel erre nincs ráhatásunk. Az időjárás előrejelzés befolyásolhatja, hogy mikor vesszük meg a jegyeket. Ezáltal a jegy ára is változhat.

Jegyvásárlás: Javasoljuk, hogy a jegyeket interneten (jegy.mav.hu) vagy legegyszerűbben a mobiltelefonos MÁV alkalmazás segítségével vásárolja meg, vagy kérje ismerőse, családtagja segítségét az internetes bankkártyás vásárláshoz. Azok, akik a nemzetközi jegypénztárban veszik meg a jegyüket, azt tapasztalhatják, hogy kezelési költségeket számítanak fel vagy drágább jegyeket kínálnak. (tavalyi évben több ilyen visszajelzés is volt) Mindenképpen ragaszkodjon mindenki az egyszerű másodosztályú jegyekhez, melyekhez nincs felár. Helyjegyvásárlás nem kötelező, és hétköznapokon nincs jelentős utasforgalom, ezért azt tapasztaltuk, hogy szükségtelen a helyjegy vásárlás. 

Fontos összegzés: Kérjük, vegye figyelembe, hogy a őszi-téli időjárás befolyásolhatja az indulás napját illetve a jegyárak változását eredményezheti. Kérjük, emiatt olyan időpontra jelentkezzen ahol biztosan ráér akár 1-2 nappal korábban vagy később. Mindenképp az internetes jegyvásárlást javasoljuk, ha nincs erre lehetősége a jegypénztárban esetleg más  jegyárral szembesülhet.  A fenti információk birtokában mindenki mérlegelheti a részvételt, egyúttal elkerülhetjük a sorozatos visszalépéseket és a felesleges pénzforgalmat, adminisztrációt.  Köszönjük a megértést és a rugalmasságot.

Jelenlegi időpontok:
2024.01.17. Vannak helyek

Hasonló kirándulásaink

Fürdőzés a Zsóry Gyógy- és Strandfürdőben
Fürdőzés Kiskunmajsán a Jonathermál Gyógyfürdőben
Fürdőzés a Bogácsi Gyógy- és Strandfürdőben
Időjárás előrejelzés
Ausztriai időjárás – www.wetter.at
Szlovákia időjárása – www.meteo.sk
Magyarországi időjárás – www.met.hu

info kukac hegymania pont com

elérhetőségek

Cím

Hegymánia Kft.
2085 Pilisvörösvár
Csobánkai út 10.

Kapcsolat

info kukac hegymania pont com

Elérhetőség

H-P: 10-16.00
Kérjük, kérdését elsősorban írásban a bal oldali jelezze felénk, köszönjük.

Kövess minket a Facebookon

SMS: 20/567-9057