Gyalogtúra a Heves – Borsodi - dombságon

Kiscsoportos gyalogtúra a Heves–Borsodi-dombságon. Ezúttal a Bükk szomszédságában rejtőző vadregényes hátságokon teszünk egy látványos körtúrát. Tartson Velünk!

Táv: 15,5 km
Szint: +/-310m

Gyalogtúra a Heves – Borsodi - dombságon

A Heves–Borsodi-dombság a Mátrától északra, a Bükk-hegységtől északnyugatra elterülő földrajzi táj. Dombságnak nevezik, noha központi
tömbjében 500 métert meghaladó tengerszint feletti magasságú hegyek vannak: uralgó pontja, az Ökörhegy 542 m, de nem sokkal marad el a Szarvaskő (536 m), Vajdavár (530 m), Köböl vára (520 m), Vermes-hát (511 m), Debornya-fő (510 m); a Bükkszenterzsébet közelében lévő Nagy-kő pedig Magyarország egyik legmagasabb függőleges sziklafala. Völgyei ugyancsak a hegyvidékekre jellemzőek – például a Gyepes-völgy vadregényesen szép felső szakasza szubalpin jellegű, sűrű fenyveseivel szinte a Kárpátokat idézi. Geológiája, állat- és növényvilága is a környező magasabb hegységekkel (Mátra, Bükk) rokonítja. A völgyekben fakadó számtalan forrás és a vadban gazdag rengeteg erdőség ősidők óta letelepedésre csábította az embert ezen a tájon, mely földművelésre ugyan kevéssé alkalmas, de annál jobb lehetőséget kínál az állattenyésztésre.

A földrajzi kistáj határa, kiterjedése, domborzati besorolása máig vitatott. Az elmúlt 80 évben számos földrajztudós, kutató és térképész
kívánt pontot tenni a polémiára e vidék elnevezésével, körülírásával, domborzati tulajdonságai alapján történő besorolásával, ám a
tájegységnek jelenleg sincs általánosan elfogadott neve.
A helybeliek egyszerűen Bükknek hívják.  Forrás: Wikipédia

útvonal, látnivalók, részletek

Reggel 9.00-kor indulunk Budapestről a Lehel csarnokhoz közeli MOL benzinkútról, a Bükktől északra elterülő Heves–Borsodi-dombság irányába. A kisbuszos utazás kb. 2 órát vesz igénybe.  Megérkezés után egy hosszabb körtúrát teszünk az Ózd- Egercsehi medencében az alábbi útvonalon:
Egerbocs – Nagy-verő Hegy – Bába Kata – kilátópontok – Vasastanya – Piricsik-orom – kilátópontok – dombságok hosszan – Egercsehi
A túra után haza indulunk, a késő délutáni órákban érkezünk Budapestre.
A kiránduláson a táv összesen: 15,5 km Szint: +/- 310 méter

FONTOS: A PROGRAM EGY HOSSZABB BAKANCSOS GYALOGTÚRÁNAK MINŐSÜL! Olyan természetkedvelők jelentkezését várjuk,
akiknek nem okoznak gondot a hegyi túraösvények, a nehezebb, esetlegesen sáros terep, a folyamatos haladás, emelkedés, ereszkedés.


A túra nagy részét panorámás, füves dombhátakon, vadász / gazdasági járművek által használt ösvényeken tesszük meg. A túrán végig rálátni a Bükk vadregényes vonulataira és a szlovákiai magaslatokra. A csúcsokon, látványos részeken tartunk pihenőt.  Elemózsiát, innivalót hozni kell.

Az utazás korszerű és komfortos, 2018-as évjáratú, évente vizsgáztatott személyszállítási engedéllyel rendelkező kisbusszal történik. A jármű klimatizált, a sofőr pedig tapasztalt, képzett személyszállítási szakember, aki biztosítja az utazás biztonságát és kényelmét.

Ha megtetszett Önnek a programunk várjuk jelentkezését. A jelentkezési lapot és az aktuális időpontokat kicsit lentebb találja.

Találkozás

Reggel 9.00-kor a Lehel csarnokhoz közeli  MOL benzinkúttól indulunk. Pontos részleteket küldünk az indulás előtt minden résztvevőnek.

Gyalogtúra a Heves – Borsodi - dombságon

A kirándulás részvételi díja összesen 10.800 Ft/fő, amely tartalmazza  a kisbuszos útiköltséget, buszköltséget, személyszállítást.
Időpontok:
2023.11.14. Betelt – várólistára lehet jelentkezni
2023.11.17. Betelt – várólistára lehet jelentkezni
2023.11.22. Betelt – várólistára lehet jelentkezni

Hasonló kirándulásaink

Fürdőzés a Zsóry Gyógy- és Strandfürdőben
Fürdőzés Kiskunmajsán a Jonathermál Gyógyfürdőben
Fürdőzés a Bogácsi Gyógy- és Strandfürdőben
Időjárás előrejelzés
Ausztriai időjárás – www.wetter.at
Szlovákia időjárása – www.meteo.sk
Magyarországi időjárás – www.met.hu

elérhetőségek

Cím

Hegymánia Kft.
2085 Pilisvörösvár
Csobánkai út 10.

Kapcsolat

Üzenet írásához használja a bal oldali űrlapot!

Ügyfélszolgálat

Kérjük, kérdését elsősorban írásban a bal oldali űrlapon jelezze felénk, köszönjük.

Kövess minket a Facebookon

SMS: 20/567-9057