Gyalogtúra a Pilisben

Ezúttal Piliscsabáról indulunk Piliscsév felé, ahol a Pincefalu megtekintése után Pilisjászfaluig gyalogolunk. Csatlakozzon hozzánk és fedezze fel Ön is a Pilis szépségeit!

Táv: 10,5 km
Szint: +/-180m

Gyalogtúra a Pilisben

Piliscsév egy aprócska község a  Komárom-Esztergom megye keleti határán, az Esztergomi járásban. A településen jelentős szlovák közösség él, akik a lakosság közel felét teszik ki. A falu a Dorogi-medence keleti részén, a Pilis hegység nyugati lábánál, hegyekkel körülvett völgyben található. Áthalad rajta az Országos Kéktúra útvonala, és körülötte gyönyörű kirándulóhelyek találhatók.

Szirtes-tetőnél, a Pilis lábánál fekszik az egyedülálló pincefalu, amely körülbelül 300 házból áll. A falu barátságos hangulatú, kis utcácskái és a házikók előtti padok, asztalok teszik otthonossá. Évente többször is fesztiválokat szerveznek a fejlődő turizmus jegyében. Piliscsév, mint sok más magyar falu, a török háborúk idején elnéptelenedett, de később ismét növekedett a lakossága. Az I. világháború idején a lakosság csaknem kilencven százaléka szlovák volt, bár az iskolában hivatalosan magyarul tanítottak.

Piliscsév a török háborúk idején elnéptelenedett. A törökök távozása után szőlőültetvényeket alakítottak ki a hegyoldalakon, valamint szlovák jobbágyokat telepítettek ide. Piliscsév a 18. század végén rohamosan növekedett, bár 1738-ban egy pestisjárvány sok lakost elpusztított. Az I. világháború idején a lakosság 10%-a volt magyar, de az iskolában hivatalosan magyarul tanítottak. A II. világháborút követően a sváb kitelepítés és a csehszlovák-magyar lakosságcsere érintette a falut, mégis a lakosság majdnem fele ma is szlovák anyanyelvű.

A pincefalut ma is megőrzik, és a gazdák a régi házakat a hagyományos módon újítják fel, a régi kövek és anyagok megtartásával. A környéken főleg nova és ottelo szőlőfajták teremnek, bár kevés szőlőbirtok maradt a faluban, és a borosgazdák inkább másutt szerzik be a szőlőt.

Pilisjászfalu Pest megyében, a Pilisvörösvári járásban található, Budapesttől északra. A település határai között találhatók alföldi és középhegységi felszíni formák, és a tájat emelkedő dolomitrétegek változatos mészkőrögök teszik változatossá. Bár az erdők területe csökkent az évek során, azok még mindig kedvelt helyei a vadállatoknak.

Forrás: Wikipédia

útvonal, látnivalók, részletek

Utazás a Nyugati pályaudvarról a 9.21-kor induló vonattal. A járat 9.59-kor érkezik Piliscsabára, ahonnan együtt indulunk a gyalogtúrára. Piliscsaba utcácskáin áthaladva a Piliscsév felé vesszük az irányt. A túraösvényeket elhagyva érünk Piliscsévre, ahol először a helyi kocsmánál tartunk egy pihenőt, majd a helyi tavacskát érintve az apró pincefaluig gyalogolunk. A pincefalunál nézelődünk, fotózunk, majd Piliscsévet elhagyva újabb erdei ösvényeken haladunk Pilisjászfaluig. A településen áthaladva az állomásig megyünk, majd haza utazunk. Hazaérkezés Budapestre 16 óra környékén.

A kiránduláson a táv összesen: 10,5 km Szint: +/- 350 méter

FONTOS: A program egy könnyebb bakancsos gyalogtúrának minősül. Az útvonal könnyű ösvényeken és a falvak utcái vezet.  Olyan természetkedvelők jelentkezését várjuk, akiknek nem okoznak gondot a gyaloglás.  Közepes tempóban haladunk  Elemózsiát, innivalót hozni kell.

Találkozó

Találkozás a Nyugati pályaudvarnál, utazás a 9.21-kor induló járattal. Pontos részleteket küldünk minden résztvevőnek emailben az indulás előtt.

Gyalogtúra a Pilisben

A gyalogtúra részvételi díja összesen: 2.800 Ft/fő,  amely tartalmazza a szabadidős program szervezését, lebonyolítását. Teljes árú vonatjegy 2 x 650 Ft, 65 év felett az utazás ingyenes, helyjegy sem szükséges. A jegyvásárlással kapcsolatban részletes információkat küldünk minden résztvevőnek.

Időpontok:
2024.05.25. Betelt – Kérjük, már ne adjon le jelentkezést erre a napra
2024.06.03.
Betelt – Kérjük, már ne adjon le jelentkezést erre a napra
2024.06.17. Vannak helyek

Hasonló kirándulásaink

Fürdőzés a Zsóry Gyógy- és Strandfürdőben
Fürdőzés Kiskunmajsán a Jonathermál Gyógyfürdőben
Fürdőzés a Bogácsi Gyógy- és Strandfürdőben
Időjárás előrejelzés
Ausztriai időjárás – www.wetter.at
Szlovákia időjárása – www.meteo.sk
Magyarországi időjárás – www.met.hu

elérhetőségek

Cím

Hegymánia Kft.
2085 Pilisvörösvár
Csobánkai út 10.

Kapcsolat

Üzenet írásához használja a bal oldali űrlapot!

Ügyfélszolgálat

Kérjük, kérdését elsősorban írásban a bal oldali űrlapon jelezze felénk, köszönjük.

Kövess minket a Facebookon

SMS: 20/567-9057