Gyalogtúra a Vaskapu-hegyre

Bakancsos gyalogtúra az Esztergom felett magasodó  Vaskapu-hegyre, ahol a panorámás menedékház finomságait is megkóstoljuk.

Táv: 10 km
Szint: +/-350m

Gyalogtúra a Vaskapu-hegyre

A Vaskapu egy 404 méter magas hegy, amely Esztergomtól keletre található a Visegrádi-hegységben. A Maróti-hegyek legkisebb tagja, melyet körülvesznek az alacsonyabb, 500 méteres magasságot nem meghaladó dombok, melyek vegyes lombos és tölgyerdőkkel vannak beborítva. Észak felé a Vaskapu hegyen fenyvesek terülnek el. Az erdők gazdagok ehető gombafajokban, mint például a máj-, csiperke-, őzláb-, galamb- és tinórugomba. A növényvilágban a páfrányok, mohák és a réteken az árvalányhaj jellemző. Gyakori állatok közé tartoznak a nyúl, vaddisznó, őz, szarvas, róka és borz, melyek mellett gyakran lehet ragadozó madarakat is látni.

A Vaskapu hegy meghatározó jelleggel bír Esztergom városképére nézve, mivel a Duna és a Vaskapu által körbezárt kis területen alakult ki a város kisvárosias jellegű utcáinak szűk hálózata. A hegy nyugati oldalán található utcákban hagyományosan pincesorok állnak, de napjainkban egyre több hatalmas villa épült a hegyoldalra. A Vaskapu nyugati oldalán több kisebb csúcs is található, melyek északról délre sorolva a következők: Elő-hegy, Arany-hegy, Sípoló-hegy I., Kálvária-hegy, Nagy-Szémon, Kincses-hegy, Világos-hegy és Sas-hegy. Bár Esztergom történelmi belvárosától és a bazilikától nem messze található, a Vaskapu-hegy kevésbé ismert célpont a kirándulók körében. Kivételes panorámájának és nyugodt környezetének köszönhetően ideális kirándulóhely. A hegy legmagasabb pontján áll a Vaskapu Menedékház, amely jelenleg étteremként működik.
Forrás: Wikipédia

útvonal, látnivalók, részletek

Utazás a Nyugati pályaudvarról a 9.51-kor induló vonattal. A járat 10.56-kor érkezik be Esztergomba, ahonnan együtt indulunk a tartalmas gyalogtúrára. Esztergom utcácskáin áthaladva a Vaskapu csúcsa felé vesszük az irányt. A dimbes-dombos túraösvényeket elhagyva érünk fel a Vaskapu-erdőbe, ahonnan a Brilli Gyula menedékházig túrázunk. A háznál megcsodáljuk a panorámát, fotózunk, majd az étterembe pótoljuk az elveszett kalóriákat. Ezután egy másik útvonalon Esztergomig gyalogolunk,  majd haza utazunk. Hazaérkezés Budapestre 17 óra környékén.

A kiránduláson a táv összesen: 10 km Szint: +/- 350 méter

FONTOS: A PROGRAM BAKANCSOS GYALOGTÚRÁNAK MINŐSÜL! Olyan természetkedvelők jelentkezését várjuk, akiknek nem okoznak gondot a hegyi túraösvények, törmelékes terep, a folyamatos emelkedés, ereszkedés.  A csúcsokon, látványos részeken tartunk pihenőt. Közepes tempóban haladunk  Elemózsiát, innivalót hozni kell.

A visszaútra a vonatjegyeket Esztergomban vesszük meg (akinek szükséges), mivel a csapat tempójától is függ majd, hogy melyik vonattal tudunk visszaindulni Budapestre. A vonatok 20-25 percenként járnak. Helyjegyet nem kell venni ezekre a járatokra.

Találkozó

Találkozás a Nyugati pályaudvarnál, utazás a 9.51-kor induló járattal. Pontos részleteket küldünk minden résztvevőnek emailben az indulás előtt.

Gyalogtúra a Vaskapu-hegyre

A gyalogtúra részvételi díja összesen: 3.200 Ft/fő,  amely tartalmazza a szabadidős program szervezését, lebonyolítását. Teljes árú vonatjegy 2 x 930 Ft, 65 év felett az utazás ingyenes, helyjegy sem szükséges. A jegyvásárlással kapcsolatban részletes információkat küldünk minden résztvevőnek. FONTOS: A PROGRAM BAKANCSOS GYALOGTÚRÁNAK MINŐSÜL! Olyan természetkedvelők jelentkezését várjuk, akiknek nem okoznak gondot a hegyi túraösvények, törmelékes terep, a folyamatos emelkedés, ereszkedés.

Időpontok:
2024.05.01. Betelt – Kérjük, már ne adjon le jelentkezést erre a napra

Hasonló kirándulásaink

Fürdőzés a Zsóry Gyógy- és Strandfürdőben
Fürdőzés Kiskunmajsán a Jonathermál Gyógyfürdőben
Fürdőzés a Bogácsi Gyógy- és Strandfürdőben
Időjárás előrejelzés
Ausztriai időjárás – www.wetter.at
Szlovákia időjárása – www.meteo.sk
Magyarországi időjárás – www.met.hu

elérhetőségek

Cím

Hegymánia Kft.
2085 Pilisvörösvár
Csobánkai út 10.

Kapcsolat

Üzenet írásához használja a bal oldali űrlapot!

Ügyfélszolgálat

Kérjük, kérdését elsősorban írásban a bal oldali űrlapon jelezze felénk, köszönjük.

Kövess minket a Facebookon

SMS: 20/567-9057