Hangulatos körséta Egerben és az Eger-patak mentén

Hangulatos körséta Egerben, az Eger-patak, a helyi parkok és látnivalók érintésével. Természetesen a várat és a bazilikát is útba ejtjük.  Pihenő, kávézás, nézelődés a Dobó téren. Tartson velünk Ön is!

Táv: 8 km

Hangulatos körséta Egerben és az Eger-patak mentén

Eger a Hevesi-dombságban fekszik és Magyarország egyik legnevezetesebb városa, amelynek számos látnivalója van. Legismertebb nevezetessége az Egri vár, amely ma múzeumként működik. Megtekinthetők benne a vár történelmével kapcsolatos kiállítások és a vár építészeti részletei. Néhány további látnivaló a sok közül:

A Dobó István tér az Eger városában található történelmi belváros főterülete. A tér trapéz alakú, barokk hangulatú, hosszúkás tér, melynek
hossztengelye északkelet-délnyugati tájolású. A tér határait délkeleten a minorita rendház, a minorita templom és a városháza, délnyugaton barokk lakóépületek, északnyugaton a Centrum Áruház vasbeton épülete határolja, míg északkeleten az Eger-patak található. A patak túlsó (bal) partját is a térhez szokás számolni, és gyakran kis Dobó térnek is nevezik. A tér az Eger városának központi helyszíne, ahol sok látnivaló és program található. A tér környékén számos éttermek, kávézók és
üzletek találhatók

A Páduai Szent Antal-templom a Dobó István tér egyik meghatározó épülete. Magyarországon a második legnagyobb templom a főszékesegyház után, Heves megyében pedig a harmadik legnagyobb templom a főszékesegyház és a gyöngyösi Szent Bertalan-templom után. A templom méretei impozánsak, a belseje gazdagon díszített freskókkal, szobrokkal és falfestményekkel. A templomot a barokk stílus jegyeit hordozza. A templom a 13. században épült és ma is működő, római katolikus templom.

Az Egri Minaret: a minaret egy olyan épületszárny, melyet a muszlim vallás szerinti imádkozás helyszínéül szolgáló épületekben találhatunk. A minaret feladata, hogy hívja a híveket az imádkozásra. Az Egri Minaret az Oszmán Birodalom legészakibb, Európában található emléke; Magyarországon három minaret áll még, de az Egri Minaret a legmagasabb és legjobb állapotban lévő közülük. Valószínűleg a 17. század elején épült, és jelenleg is nagyon jó állapotban van.

Az Egri Bazilika Magyarország egyik legnagyobb temploma a város jelképe, és a helyi katolikus egyház székhelye. Helyén már a középkortól templom állt, amely a török idők alatt mecsetként funkcionált majd később ezt elbontották. A templom alapkövét 1831-ben rakták le, az építkezés pedig 1837-ben fejeződött be. A bazilika méretei impozánsak: tornyai 55 méter magasak, a kupola magassága pedig 37 méter. A templom belseje gazdagon díszített freskókkal melyek festése még további 120 éven át tartott. Így a bazilika az 1950-es évekre készült el teljesen. A bazilika orgonája az egyik legnagyobb Magyarországon.

Eger történelmi belváros és óváros: Eger város történelmi részei számos nevezetes épülettel rendelkeznek, amelyek az évszázadok során épültek. A belvárosban sétálva a látogatók megcsodálhatják a város történelmével kapcsolatos emlékeket és épületeket.

A török fürdő, vagy más néven hamam, egy ókori török hagyomány, amely a fürdőzésnek és a testápolásnak szentelt épület. A hamamokban lehetőség volt a fürdőzésre, a testápolásra és a masszázsra is. A hamamok általában több helyiségből álltak, amelyekben eltérő hőmérsékletű és páratartalmú levegőt biztosítottak a fürdőzőknek.

útvonal, látnivalók, részletek

Utazás a Keleti pályaudvarról 9.00-kor induló vonattal, leszállás 10.48-kor Egerben. Gyülekezés a peronon, ahonnan a város felfedezésére indulunk.

Az útvonalon az alábbi látnivalókat érintjük:

Eger-patak / Régi városfal / Kis Zsinagóga / vár alatti kis utcácskák / Érsekkert látnivalók, szobrok / Egri Minaret  / Nagy Könyv szobor / Szent József Park /  Török Fürdő  /  Eger patak melletti részek  / Egri vár és annak kilátópontjai /  Eszterházy Károly püspök szobra  / Egri Minaret / Eger patak melletti részek /  Gárdonyi Géza tér / Dobó tér / kis utcácskák / Érseki palota / Árpád-házi Szent Erzsébet és  Szent István szobor / Egri főszékesegyház és park / Egri csillagok emléktáblák (a sorrend nem ez lesz)

Budapestre várhatóan 17 óra környékén indulunk vissza.

A séta felénél a Dobó István téren pihenünk meg, ahol a kis Dobó téren és a környékén található látnivalók, óvárosi utcák, kávézók és éttermek felfedezésére is lehetőségünk nyílik (kb. 1 óra).

A kirándulás során nem tartunk előadást vagy kulturális idegenvezetést, inkább a közös sétára, kikapcsolódásra és nézelődésre helyezzük a hangsúlyt. Fontos, hogy olyan kirándulók jelentkezzenek, akiknek nem okoz gondot a folyamatos séta és gyaloglás. A kiránduláson nem rohanunk, kellemes tempóban fogunk haladni, a látványos helyeken lesz alkalom pihenésre, nézelődésre és fotózásra.

Táv: 8 km / Szint a teljes útvonalon minimális +/- 97m.

Ha megtetszett a program, jelentkezzen bátran. A jelentkezési lapot kicsit lentebb találja.

Találkozás a Keleti pályaudvaron 8.50-kor. Pontos részleteket küldünk minden résztvevőnek e-mailben az indulás előtt.

Hangulatos körséta Egerben és az Eger-patak mentén

A kirándulás részvételi díja összesen: 3.200 Ft/fő,  amely tartalmazza a szabadidős program szervezését, lebonyolítását. Teljes árú vonatjegy 2520 Ft,  65 év felett ingyenes.

Jelenlegi időpontok:
2024.01.15. Vannak helyek

Hasonló kirándulásaink

Fürdőzés a Zsóry Gyógy- és Strandfürdőben
Fürdőzés Kiskunmajsán a Jonathermál Gyógyfürdőben
Fürdőzés a Bogácsi Gyógy- és Strandfürdőben
Időjárás előrejelzés
Ausztriai időjárás – www.wetter.at
Szlovákia időjárása – www.meteo.sk
Magyarországi időjárás – www.met.hu

elérhetőségek

Cím

Hegymánia Kft.
2085 Pilisvörösvár
Csobánkai út 10.

Kapcsolat

info kukac hegymania pont com

Elérhetőség

H-P: 10-16.00
Kérjük, kérdését elsősorban írásban a bal oldali jelezze felénk, köszönjük.

Kövess minket a Facebookon

SMS: 20/567-9057