Kirándulás a Szalajka-völgyben

Ezúttal a  Bükk-hegység szívébe látogatunk el, ahol a hangulatos Szalajka-völgyet járjuk végig.  A Fátyol-vízesés és a türkizkék színű Szikla-forrás mellett számos látnivalót is érintünk, a kirándulás végén pedig egy sült pisztrángot is megkóstolunk. Tartson Velünk!

Táv: 8,6 km
Szint: +/-190m

Kirándulás a Szalajka-völgyben

A Szalajka-völgy a Bükk hegység egyik legszebb és legnépszerűbb kirándulóhelye Magyarországon. A völgy Szilvásvárad városának közelében található, és híres a lenyűgöző természeti szépségeiről, kristálytiszta patakról és változatos növény- és állatvilágról.

A Szalajka-patak mentén kanyargó gyalogösvények lehetővé teszik a természet közelségének élvezetét, miközben gyönyörű látványt nyújtanak a környező hegyek és erdők. A völgyben számos látnivaló található, többek között a Fátyol-vízesés, amely a legmagasabb és legimpozánsabb a környéken. A vízesés mésztufa lépcsőin csörgedező víz lenyűgöző látványt nyújt, különösen tavasszal és ősszel, amikor az erdő körülötte festői színekben pompázik.

A Szalajka-völgy további nevezetességei közé tartozik a Szikla-forrás, ahol a karsztvizek tisztasága és frissessége mindenkit elbűvöl. A Gloriette-tisztás szintén kedvelt úti cél a kirándulók körében, ahol csodálatos kilátás nyílik a környező hegyekre és völgyekre.

útvonal, látnivalók, részletek

Reggel 09.20-kor találkozunk Budapesten a Lehel csarnokhoz közeli MOL benzinkútnál. A találkozó helyszíne könnyen megközelíthető az M3
metróval. Innen kisbusszal indulunk Szilvásvárad irányába. A kb. 2 órás utazás után, a Szalajka-völgy bejáratához érve leparkolunk majd rövid készülődés után a népszerű kirándulóhely felfedezésére indulunk.

Az éttermeket elhagyva a csörgedező Szalajka-patak mentén haladunk a dám szarvasok elkerített kifutója felé. Innen a halastóhoz megyünk, ahol megcsodáljuk a tavat és a Kárpátok őre fából faragott szobrát. A tó mellett fotókat készítünk, majd folytatjuk a kirándulást a Bükk-fennsíkról leereszkedő karsztvizek táplálta Szikla-forrásig. A forrás kb. 450 méter magasról ered, vízgyűjtő területe ~10 km². További gyaloglással a Gloriette-tisztásra jutunk, majd hazánk egyik legszebb természeti jelenségével, a Fátyol-vízeséssel találkozunk. A vízesés mésztufa lépcsőkön csörgedezik végig. A vízesés megcsodálása után a smaragdzöld Felső-tavat vesszük célba, majd a már ismert útvonalon vissza indulunk. Egy kitérővel ellátogatunk az erdei múzeumba, majd az útba eső pisztrángsütőbe ülünk be egy sült pisztráng elfogyasztására. Az étkezés után haza indulunk, várhatóan 18.00 körül érkezünk vissza Budapestre.

A kiránduláson a táv összesen: 8,6 km a szintemelkedés a teljes távon +/-190m (kényelmes kirándulóterep)

A kirándulás során nem tartunk előadást, kulturális idegenvezetést, elsősorban a testmozgásra, közös kikapcsolódásra helyezzük a hangsúlyt. FONTOS: Olyan természetkedvelők jelentkezését várjuk, akiknek nem okoz gondot a folyamatos séta, gyaloglás.

Az utazás korszerű és komfortos, 2018-as évjáratú, évente vizsgáztatott személyszállítási engedéllyel rendelkező kisbusszal történik. A jármű klimatizált, a sofőr pedig tapasztalt, képzett személyszállítási szakember, aki biztosítja az utazás biztonságát és kényelmét.

A jelentkezési lapot és az aktuális időpontokat kicsit lentebb találja.

Találkozó

Reggel 9.20-kor a Lehel csarnokhoz közeli  MOL benzinkútnál lesz a találkozó, a Váci út és a Lőportár utca sarkánál. Pontos részleteket küldünk az indulás előtt minden résztvevőnek.

Kirándulás a Szalajka-völgyben

A kirándulás részvételi díja összesen: 13.800 Ft/fő, amely tartalmazza a kisbuszos útiköltséget, buszköltséget, személyszállítást. A túravezetés ingyenes.

Időpontok:
2024.04.22. Betelt – Várólistára lehet jelentkezni
2024.04.30. Betelt – Várólistára lehet jelentkezni
2024.05.14. Betelt – Várólistára lehet jelentkezni
2024.05.29.
Betelt – Várólistára lehet jelentkezni

Hasonló kirándulásaink

Fürdőzés a Zsóry Gyógy- és Strandfürdőben
Fürdőzés Kiskunmajsán a Jonathermál Gyógyfürdőben
Fürdőzés a Bogácsi Gyógy- és Strandfürdőben
Időjárás előrejelzés
Ausztriai időjárás – www.wetter.at
Szlovákia időjárása – www.meteo.sk
Magyarországi időjárás – www.met.hu

elérhetőségek

Cím

Hegymánia Kft.
2085 Pilisvörösvár
Csobánkai út 10.

Kapcsolat

info kukac hegymania pont com

Elérhetőség

H-P: 10-16.00
Kérjük, kérdését elsősorban írásban a bal oldali jelezze felénk, köszönjük.

Kövess minket a Facebookon

20/567-9057