Kirándulás a Szalajka-völgyben

A Szalajka-völgy a Bükk-hegységben húzódik, Szilvásváradtól indul déli irányba, egészen a Gloriette-tisztásig. A völgy fő attrakciója a 17 méter magas Fátyol-vízesés és a türkizkék színű Szikla-forrás és a számtalan kisebb nagyobb tavacska. Tartson Velünk Ön is.

Táv: 8,6 km
Szint: +/-80m

Kirándulás a Szalajka-völgyben

A Szalajka-völgy a Bükk-hegységben húzódik, Szilvásváradtól indul déli irányba, egészen a Gloriette-tisztásig, ahonnan akár a Bükk legmagasabb csúcsáig, Istállóskőig is fel lehet gyalogolni egy rövidebb túra keretében. A magashegységi völgyben csörgedező Szalajka-patakban őshonos a sebes pisztráng, de a helyiek már mintegy 100 éve tenyésztik ezt a ízletes halat. A völgyben Erdei Vasút és közlekedik, mi viszont gyalog járjuk be a hangulatos völgybet, melynek fő attrakciója a 17 méter magas Fátyol-vízesés és a türkizkék színű Szikla-forrás és a számtalan kisebb nagyobb tavacska.

útvonal, látnivalók, részletek

Reggel 9.00-kor találkozunk Budapesten a Lehel-csarnok melletti MOL benzinkúton. Innen kisbusszal indulunk Szilvásvárad irányába. A kb. 2 órás utazás után, a Szalajka-völgy bejáratához érve leparkolunk majd rövid készülődés után a népszerű kirándulóhely felfedezésére indulunk. Egészen a Gloriette-tisztásig és a Fátyol-vízesésig fogunk gyalogolni, így számos látnivalót fogunk megcsodálni.

Az éttermeket elhagyva a csörgedező Szalajka-patak mentén haladunk a dám szarvasok elkerített kifutója felé, ahol fotózunk. Innen a halastóhoz megyünk ahol a tavat és a Kárpátok őre fából faragott szobrát nézzük meg. A tó mellett fotózunk, majd tovább folytatjuk a kirándulást a Bükk-fennsíkról leereszkedő karsztvizek táplálta Szikla-forrásig. A forrás kb. 450 méter magasról ered, vízgyűjtő területe ~10 km². További gyaloglással a Gloriette-tisztásra jutunk, majd hazánk egyik legszebb természeti jelenségével, a Fátyol-vízeséssel fogunk találkozni. A vízesés mésztufa lépcsőkön csörgedezik végig. A vízesés megcsodálása és fotózása után a smaragdzöld Sipovics tengerszemet járjuk körbe. A gyönyörű zöld lápos részek után a Szalajka-forráshoz gyaloglunk,  majd a már ismert útvonalon indulunk vissza. Egy kitérővel az erdei múzeumot is körbejárjuk, majd az útba eső pisztrángsütőbe ülünk be egy sült pisztráng elfogyasztására. Az étkezés után visszasétálunk az autóhoz. Várhatóan 17.30 körül érünk vissza Budapestre.

A kiránduláson a táv összesen: 8,6 km a szintemelkedés a teljes távon +/-100m (kényelmes kirándulóterep)

Az utazás korszerű és komfortos, 2018-as évjáratú, évente vizsgáztatott személyszállítási engedéllyel rendelkező kisbusszal történik.

Ha megtetszett a program, jelentkezzen bátran. A jelentkezési lapot kicsit lentebb találja.

Találkozás reggel

Reggel 9.00-kor a Lehel csarnokhoz közeli  MOL benzinkútnál lesz a találkozó, a Váci út és a Lőportár utca sarkánál. Pontos részleteket küldünk az indulás előtt.

Kirándulás a Szalajka-völgyben

A kirándulás részvételi díja összesen: 8.500 Ft/fő, amely tartalmazza a kisbuszos útiköltséget, buszköltséget, személyszállítást. A túravezetés ingyenes.

Időpontok:
2022.11.08. Betelt

Jelentkezés a kirándulásra

Időjárás előrejelzés
Ausztriai időjárás – www.wetter.at
Szlovákia időjárása – www.meteo.sk
Magyarországi időjárás – www.met.hu

elérhetőségek

Cím

Hegymánia Kft.
2085 Pilisvörösvár
Csobánkai út 10.

Kapcsolat

info kukac hegymania pont com

Elérhetőség

H-P: 10-16.00
Kérjük, kérdését elsősorban írásban a bal oldali jelezze felénk, köszönjük.

Kövess minket a Facebookon

20/567-9057