Kirándulás a Tatai Öreg-tó körül

Ezúttal vonattal látogatunk el az ország legrégebbi halastavához, ahol  a Tatai vár, a kastélypark, az angolkert és a Cifra malom mellett számos látnivalót és érdekességet is megcsodálunk egy hűsítő körséta keretében.

Táv: 9,4 km

Kirándulás a Tatai Öreg-tó körül

A Tatai Öreg-tó Magyarország egyik legidősebb mesterséges tava, amely még a honfoglalás előtt készült az Által-éren épített völgyzárógát segítségével. A tavat a középkorban is használták, és folyamatosan bővítették. A tó és a hozzá tartozó mocsárrendszer a Tatai vár védelmét szolgálta, vizében kezdetben a Dunából származó halakat tárolták. Tata a 13-14. században keletkezett nagyobb település, mezőváros a tó körül. Zsigmond és Mátyás királyok alatt Tata királyi birtok, a Tatai vár királyi nyaraló, a török időben végvár. Tata 1727-től az Esterházy család birtokközpontja és a 18. században alakult ki a környék mocsarainak lecsapolásával ma is meglévő tórendszere.

A tó kiemelt fontosságú vízi élőhely, ritka madárfajok a vonulási időszakban tömegesen megtalálhatók a tó környezetében. Rendszeresen 20 000 egyednél is több madár tartózkodik itt. A vetési lúd európai telelő állományának 12%-a tartózkodik itt. A nagy lilik szintén jelentős állománya telel a tavon. A ludak közül még a nyári lúd, a rövidcsőrű lúd , az apácalúd és az örvös lúd is megtalálható a területen. A fokozottan védett vörösnyakú lúd vonuló egyedeit egyre gyakrabban látni errefelé. Az átvonuló – telelő madártömegek megfigyelését segíti a tó partján 1999-ben felállított 11 méter magas megfigyelőtorony is. A vonuló vizimadarak védelméről 1971-ben nemzetközi szerződést írtak alá az iráni Ramsar városában.

A Tatai vár Tatán az Öreg-tó partján található vízi vár. Luxemburgi Zsigmond király építtette 1397–1409 között, talán a Lackfi család korábbi erődítményének helyén. A Zsigmond által emelt négyzetes alaprajzú, négy saroktornyos, belső udvaros várnak csak délkeleti szárnya áll, hozzá csatlakoznak a többi rész feltárt alapfalai.

Az Öreg-tó és környéke ma természetvédelmi terület, de mivel szinte körülöleli Tata városa, pihenési, turisztikai célokat szolgál. A tó és a sok műemlék remek „díszlet” a Víz, Zene, Virág fesztiválnak ez az új keletű barokk vigasság június utolsó hétvégéjén zajlik minden évben.

Forrás: Wikipédia és Tata.hu

útvonal, látnivalók, részletek

Utazás a Déli pályaudvarról induló személyvonattal, majd leszállás Tóvároson (1 óra utazás). Miután összegyűltünk a peronon, a platánfákkal szegélyezett Cseke-tó partját majd a várat és környékét barangoljuk be. Ezután a hangulatos Öreg-tó árnyékos sétaútján haladva gyalogoljuk körbe a tavat. Az út háromnegyedénél egy hosszabb pihenőt is tartunk, amely során alkalom adódik a kávézásra, étkezésre. Budapestre 18 óra környékén érünk vissza.

A kiránduláson az alábbi látnivalókkal fogunk találkozni:

Tatai Diána szobor – Platán – Keresztelő Szent János szobra – Tatai vár, várkert, tópart, zsilip, várárok  – Cifra-malom – Angolpark – műromok – Cseke-tó partja – Tópart sétány – büfék – tópart – Által-ér (nem ebben a sorrendben)

A kirándulás során nem tartunk előadást, kulturális idegenvezetést, elsősorban a testmozgásra, ismerkedésre, közös kikapcsolódásra,
beszélgetésre, levegőzésre helyezzük a hangsúlyt. FONTOS:  Olyanok jelentkezését várjuk akiknek nem okoz gondot a folyamatos séta,
gyaloglás, a kilátópontokhoz és a sárkánydombra vezető rövidebb emelkedő és az onnan levezető lejtő
. A sétán nem rohanunk, kellemes tempóban fogunk haladni, a látványos helyeken lesz alkalom pihenésre, nézelődésre, fotózásra.

Táv összesen: 9,4 km.

Ha megtetszett a program, jelentkezzen bátran. A jelentkezési lapot kicsit lentebb találja.

Találkozás

A reggeli találkozó a Déli pályaudvaron lesz 9.15-kor. Pontos részleteket küldünk emailben  minden résztvevőnek.

Kirándulás a Tatai Öreg-tó körül

A kirándulás részvételi díja összesen: 3.200 Ft/fő,  amely tartalmazza a szabadidős program szervezését, lebonyolítását. Teljes árú vonatjegy Tóvárosig és vissza 2 x 1490 Ft. 65 év felett teljesen ingyenes az utazás.

Jelenlegi időpontok:
2023.10.30. Betelt

Hasonló kirándulásaink

Fürdőzés a Zsóry Gyógy- és Strandfürdőben
Fürdőzés Kiskunmajsán a Jonathermál Gyógyfürdőben
Fürdőzés a Bogácsi Gyógy- és Strandfürdőben
Időjárás előrejelzés
Ausztriai időjárás – www.wetter.at
Szlovákia időjárása – www.meteo.sk
Magyarországi időjárás – www.met.hu

elérhetőségek

Cím

Hegymánia Kft.
2085 Pilisvörösvár
Csobánkai út 10.

Kapcsolat

info kukac hegymania pont com

Elérhetőség

H-P: 10-16.00
Kérjük, kérdését elsősorban írásban a bal oldali jelezze felénk, köszönjük.

Kövess minket a Facebookon

SMS: 20/567-9057