Kirándulás a Tatai Öreg-tó körül

Ezúttal az ország legrégebbi halastavához látogatunk, ahol  a Tatai vár, a kastélypark, az angolkert és a Cifra malom mellett számos látnivalót és érdekességet is megcsodálunk egy könnyebb körtúra keretében.

Az ár tartalmazza az utazást kisbusszal.

Táv: 9 km
Szint: +/-70m

Kirándulás a Tatai Öreg-tó körül

A Tatai Öreg-tó Magyarország egyik legidősebb mesterséges tava, amely még a honfoglalás előtt készült az Által-éren épített völgyzárógát segítségével. A tavat a középkorban is használták, és folyamatosan bővítették. A tó és a hozzá tartozó mocsárrendszer a Tatai vár védelmét szolgálta, vizében kezdetben a Dunából származó halakat tárolták. Tata a 13-14. században keletkezett nagyobb település, mezőváros a tó körül. Zsigmond és Mátyás királyok alatt Tata királyi birtok, a Tatai vár királyi nyaraló, a török időben végvár. Tata 1727-től az Esterházy család birtokközpontja és a 18. században alakult ki a környék mocsarainak lecsapolásával ma is meglévő tórendszere.

A tó kiemelt fontosságú vízi élőhely, ritka madárfajok a vonulási időszakban tömegesen megtalálhatók a tó környezetében. Rendszeresen 20 000 egyednél is több madár tartózkodik itt. A vetési lúd európai telelő állományának 12%-a tartózkodik itt. A nagy lilik szintén jelentős állománya telel a tavon. A ludak közül még a nyári lúd, a rövidcsőrű lúd , az apácalúd és az örvös lúd is megtalálható a területen. A fokozottan védett vörösnyakú lúd vonuló egyedeit egyre gyakrabban látni errefelé. Az átvonuló – telelő madártömegek megfigyelését segíti a tó partján 1999-ben felállított 11 méter magas megfigyelőtorony is. A vonuló vizimadarak védelméről 1971-ben nemzetközi szerződést írtak alá az iráni Ramsar városában.

A Tatai vár Tatán az Öreg-tó partján található vízi vár. Luxemburgi Zsigmond király építtette 1397–1409 között, talán a Lackfi család korábbi erődítményének helyén. A Zsigmond által emelt négyzetes alaprajzú, négy saroktornyos, belső udvaros várnak csak délkeleti szárnya áll, hozzá csatlakoznak a többi rész feltárt alapfalai.

Az Öreg-tó és környéke ma természetvédelmi terület, de mivel szinte körülöleli Tata városa, pihenési, turisztikai célokat szolgál. A tó és a sok műemlék remek „díszlet” a Víz, Zene, Virág fesztiválnak ez az új keletű barokk vigasság június utolsó hétvégéjén zajlik minden évben.

Forrás: Wikipédia és Tata.hu

útvonal,látnivalók,részletek

Reggel 9.00-kor találkozunk Budapesten a Déli pályaudvar mellett. Innen kisbusszal indulunk Tata irányába, ahol  leparkolunk majd rövid készülődés után az alábbi útvonalon haladva tesszük meg a körtúrát:
Parkoló – tópart – Lovas szikla – Esterházy-kastély parkja – Tatai vár, Vármúzeum – Cifra-malom – Pötörke-malom – Angolpark – Kiskastély – Tópart sétány – piknikező hely – Által-ér – Major-hegyi akácos – parkoló
A parkolóba visszaérve Budapest felé indulunk, várhatóan 18 óra környékén érünk vissza a Déli pályaudvarhoz.
A kiránduláson a táv összesen: 9 km Szintemelkedés: +/- 70 méter

Mivel sok látnivalót tartogat a program, folyamatos lesz a haladás, hogy tartani tudjuk az ütemtervet. A kirándulás felénél tartunk egy rövid kávézós / fagyizós szünetet. A Tatai várban igény szerint be lehet menni a vármúzeumba (kedvezményes jegy: 400 Ft) Éttermi étkezés nincs a programban. A kirándulás elsősorban a természeti értékekre koncentrál, nem tartunk kulturális idegenvezetést, elsősorban a testmozgásra, ismerkedésre, közös kikapcsolódásra helyezzük a hangsúlyt. Az utazás korszerű és komfortos, 2018-as évjáratú, évente vizsgáztatott személyszállítási engedéllyel rendelkező kisbusszal történik. Ha megtetszett a program, jelentkezzen bátran. A jelentkezési lapot kicsit lentebb találja.

Találkozás reggel

Reggel 9.00-kor találkozunk a Déli pu-nál a Krisztina plázával és a Mercure Hotellel szemben, a Vérmező felőli oldalon a park melletti hosszú Volán buszos parkolósáv végénél. Pontos részleteket küldünk emailben.

Kirándulás a Tatai Öreg-tó körül

A kirándulás részvételi díja összesen: 6.500 Ft/fő, amely tartalmazza a kisbuszos útiköltséget, buszköltséget, személyszállítást. Vármúzeum (opcionális) nyugdíjas belépő 400 Ft, helyszínen fizetendő.

Időpontok:
2021.10.25. Betelt
2021.10.27. Vannak helyek
2021.11.03. Vannak helyek
2021.11.17. Vannak helyek

Jelentkezés a kirándulásra

Időjárás előrejelzés
Ausztriai időjárás – www.wetter.at
Szlovákia időjárása – www.meteo.sk
Magyarországi időjárás – www.met.hu

elérhetőségek

Cím

Hegymánia Kft.
2085 Pilisvörösvár
Csobánkai út 10.

Kapcsolat

Üzenet írásához használja a bal oldali űrlapot!

Elérhetőség

H-P: 10-16.00
Kérjük, kérdését elsősorban írásban a bal oldali jelezze felénk, köszönjük.

Kövess minket a Facebookon

SMS: 20/567-9057