Kirándulás a Tisza-tavi ökocentrumban és tóparti séta

Ezen a kiránduláson a Tisza-tavi Ökocentrumba látogatunk, ahol megcsodálhatjuk a Tisza-tó élővilágát, az óriás akváriumokban úszkáló halfajokat és a helyi bioszférát. A park bejárása után – ha az időjárás is kedvező és a lábak is bírják – egy könnyed tóparti sétát is teszünk a helyi kikötő  érintésével. Tartson velünk Ön is!

Séta: 1km

Kirándulás a Tisza-tavi ökocentrumban
és tóparti séta

A Tisza-tavi Ökocentrum magyarországi állatkert és szabadidős élményközpont 2012-ben nyílt meg Poroszlón. A Magyarországon teljesen újszerű, egyedi tervezésű komplexum a Tisza-tó élővilágát és a helyi bioszféra működését mutatja be a látogatók számára.

Az Ökocentrum központi épülete, 2600 m²-en, 4 szinten nyújtja szolgáltatásait a látogatóknak. A látogatóközpont fő attrakciója a 735 000 liter össztérfogatú édesvizű akvárium-rendszer, amely az épület pinceszintjén került kialakításra, hazánk és a térség jellegzetes vízi és vízparti életközösségeinek bemutatására. A több mint 50 féle hazai hal mellett, a földszinti kiállítótérben látható közel 14 kétéltű- és 13 hüllőfaj.

A tárlat hazánkban egyedülálló, mivel ilyen volumenű, hazai halfaunát bemutató gyűjtemény – méreteit és a bemutatott halfajok számát tekintetve – nem látható máshol Magyarországon. Ismeretterjesztő, oktató, nevelő szerepe kiemelkedő. Az általános- és középiskolák biológiai tananyagának kiegészítő, gyakorlati oktatásában komoly szerepet tölthet be a bemutató, de jelentős segítséget nyújthat a felsőfokú oktatási intézmények hallgatói számára is.

A kiállításra érkező látogatót egy sejtelmes víz alatti világ fogadja. Itt találkozhatunk Magyarország ismert, ám annál ritkábban látott védett halaival, mint pl. a magyar bucó, petényi márna, lápi póc. A leglátványosabb attrakció az üvegalagútnál várja a látogatót, ahol a Magyarországon egykoron élt halóriást, a vizát csodálhatjuk meg, amint 1,5-2 méteres példányai a fejünk fölött úsznak át.

A földszinten ugyancsak állandó jelleggel „Földön, vízen, levegőben” címmel tematikus kiállítás működik. A Tisza-tó terepasztal „madártávlatból” ismerteti meg velünk hazánk második legnagyobb tavát, ahol az üvegjárdaként funkcionáló „nyílt víztükör” bepillantást enged a pinceszinten elhelyezett akvárium életébe, lecsalogatva a látogatókat.

Természetszerűen kialakított akváriumban és terráriumokban tekinthetjük meg Magyarország kétéltű- és hüllőfaunájának szinte összes képviselőjét.
A földszint üvegfalán keresztül pedig az épület körül létrehozott mesterséges tó életét kísérhetjük figyelemmel – a kormoránokat, jégmadarakat, rózsás gödényeket.

A Látogatóközpont mellett kialakított attrakciók:
A szabadidőpark elemei az „ismerd meg a természetet” mottó jegyében születtek. A területen a látogatók közvetlen kapcsolatba kerülhetnek az állatokkal, az egyik a dámvad-kert, a másik pedig a juhnyáj. Az Önkormányzat tulajdonában lévő tájházhoz pallóösvényen lehet eljutni. A meglévő tájház bővítésével és felújításával a Tisza-tóhoz kötődő életmód és foglalkozások már összegyűjtött ill. még összegyűjtendő régi relikviáival igen gazdag bemutatóanyagot tudnak a látogatók elé tárni. A park része két szárazföldi és egy vízi játszótér, sportpálya, egy külső rendezvénytér.
Forrás: Wikipédia
Hivatalos honlap: http://www.tiszataviokocentrum.hu/

útvonal,látnivalók,részletek

Reggel 9.00-kor találkozunk Budapesten a Lehel csarnok mellett. Innen kisbusszal indulunk Poroszló irányába.  A Tisza-tavi ökocentrumhoz érve leparkolunk, majd a belépőjegyek megvásárlása után. az élményközpont felfedezése következik, ahol mindenki saját a tempójában fotózhat, nézelődhet. A központi épületben a hatalmas akvárium-rendszer és a terráriumok nyújtanak számos lenyűgöző látnivalót. A szabadidőparkban megismerkedhetünk a háztáji állatokkal, megnézhetjük a dámvad-kertet, a rókákat, pelikánokat, vidrákat és a Tisza-tóhoz kötődő  foglalkozásokkal kapcsolatos kiállításokat. Nagy élményt nyújthat még az óránként induló 50 perces sétahajózás, így érdemes olyan belépőt váltani ami ezt a szolgáltatást is tartalmazza. Az élménycentrumot mindenki egyénileg járhatja be, egy megbeszélt időpontban pedig találkozunk a kijáratnál. Ha az időjárás is kedvező és van még hozzá kedv, a kijárattól a Delfin kikötő mentén a Csicsman kikőtőig, majd az autóig gyaloglunk vissza, ahonnan Budapest felé indulunk. A délutáni órákban érünk Budapestre.

A park és a tópart bejárása kb. 1 km

Ha megtetszett Önnek a Kirándulás a Tisza-tavi ökocentrumban és tóparti séta programunk várjuk jelentkezését. A jelentkezési lapot és az aktuális időpontokat kicsit lentebb találja.

JÓ HÍR! MÁR NINCS SZÜKSÉG VÉDETTSÉGI IGAZOLVÁNYRA A BELÉPÉSHEZ!

Találkozás reggel

Reggel 9.00-kor a Lehel csarnokhoz közeli  MOL benzinkúton lesz a beszállás a kisbuszba, a Váci út és a Lőportár utca sarkánál. Pontos részleteket küldünk majd az indulás előtt.

Kirándulás a Tisza-tavi ökocentrumban
és tóparti séta

A kirándulás részvételi díja összesen: 5.900 Ft/fő, amely tartalmazza a kisbuszos útiköltséget és a szervezést. A normál belépőjegy felnőtteknek 2.190 Ft/fő, 62 év felett 1.990Ft/fő, ezt a helyszínen kell fizetni a jegypénztárnál.

Jelenlegi tervezett időpontok:
2021.08.12. 1 hely van
2021.08.24. Vannak helyek
2021.08.26. Vannak helyek
2021.09.01. Vannak helyek
2021.09.07. Vannak helyek
A későbbi időpontok folyamatosan kerülnek majd fel az oldalra.

Jelentkezés a kirándulásra

Időjárás előrejelzés
Ausztriai időjárás – www.wetter.at
Szlovákia időjárása – www.meteo.sk
Magyarországi időjárás – www.met.hu

elérhetőségek

Cím

Hegymánia Kft.
2085 Pilisvörösvár
Csobánkai út 10.

Kapcsolat

Üzenet írásához használja a bal oldali űrlapot!

Ügyfélszolgálat

Kérjük, kérdését elsősorban írásban a bal oldali jelezze felénk, köszönjük.

Kövess minket a Facebookon

SMS: 20/567-9057