Kirándulás az Apátkúti-völgyben

Ezúttal a hangulatos Apátkúti-völgybe látogatunk, ahol a pisztrángos tavak, a füvészkert és az Ördögmalom-vízesés megcsodálása mellett, a hely erdei étterem finomságait is megkóstoljuk. Tartson Velünk!

Táv: 7,4 km
Szint: +/- 197m

Kirándulás az Apátkúti-völgyben

Az Apátkúti-völgy a Visegrádi-hegység egyik legvonzóbb kirándulóhelye, ahol minden korosztály megtalálhatja a maga szórakozását. Az Apátkúti-patak mentén elhelyezkedő vízesések, tavak és erdei játszóterek különleges hangulatot teremtenek, így mindenki otthon érezheti magát ebben a festői környezetben. A patakvölgy változatos tájain, a moha borította sziklák, gázlók és zúgók között kanyargó túraútvonalak különleges élményt nyújtanak a kirándulóknak. A körülbelül 10 kilométer hosszú patak egyik legszebb része az Ördögmalom-vízesés és környéke, amely különleges látványosságot kínál.

Az Apátkúti-völgy egyik kiemelkedő nevezetessége a Telgárthy-rét, amely egy tágas, napsütötte tisztás a völgy közepén. Ez a hely tökéletes pihenőhely a túrázók számára, és gyakran szolgál piknikek és baráti összejövetelek helyszíneként is. A rét közelében található a Kaán-forrás, amely friss forrásvizével kellemes felfrissülést kínál a kirándulóknak. A völgy számos látnivalóval büszkélkedhet, amelyek közül kiemelkednek a Bertényi Miklós Füvészkert, az Ördögmalom-vízesés, a Telgárthy-rét, a Kaán-forrás és a Pisztrángos Tavak. Az Apátkúti-patak Pilisszentlászlótól délre, mintegy 420 méteres tengerszint feletti magasságban ered, és Visegrádnál ömlik a Dunába.

A Bertényi Miklós Füvészkert különleges növényzetével és egyedi mikroklímájával vonzza a látogatókat. Az 1960-as évek második felében Eőry Gyula erdőmérnök hallgató diplomamunkája alapján az itt található gyertyán, akác és kocsánytalan tölgyállományok helyére lucfenyőt, duglaszfenyőt, erdeifenyőt és vörösfenyőt telepítettek. 1978-ban dr. Madas László és dr. Madas András ötlete alapján, Bertényi Miklós és dr. Varga Gábor erdőmérnökök vezetésével megkezdték a terület arborétummá alakítását. Az állományok szélére különleges díszt (virág, őszi lombszíneződés stb.) adó fajokat ültettek. Az 1980-as években madártani tanösvényt hoztak létre, amely tovább gazdagítja a kert látványosságait.

Az Apátkúti-völgy minden évszakban különleges élményt kínál, és ideális helyszín a természet szerelmesei számára, akik szeretnék felfedezni a Visegrádi-hegység rejtett kincseit.

Forrás: Ilovedunakanyar

útvonal, látnivalók, részletek

Utazás a 09.35-kor induló busszal Újpest-Városkapu buszpályaudvarról Visegrádig (1 óra 15 perc). Leszállás után megcsodáljuk a Dunapartot, majd Visegrád utcácskáit elhagyva az erdei ösvényeken gyaloglunk át Telgárthy-rétre .A füvészkert bejárása és az éttermi pihenő után a völgy hangulatos látnivalói mentén haladunk a buszmegállóig, ahonnan Budapestre utazunk.

Az útvonalon az alábbi látványosságokat fogjuk érinteni:
Ördögmalom étterem / Patak sétány / Bertényi Miklós Füvészkert / Szent János-templom / pisztrángos tavak / Apátkúti-patak / Szent Sebestyén kápolna / erdei ösvények / Visegrád Duna-part / Visegrád utcácskák / Telgárthy-rét  / Magda-forrás  / Ördögmalom-vízesés

A kiránduláson a táv összesen: 7,4 km szint +/- 197 m

FONTOS: A program egy könnyebb gyalogtúrának minősül, mivel erdei túraösvényeken is fogunk haladni. Itt-ott rövdebb, de meredekebb kaptatók, lejtők nehezítik a haladást. Olyan természetkedvelők jelentkezését várjuk, akiknek nem okoznak gondot a meredekebb, törmelékes vagy csúszósabb erdei terep és a folyamatos gyaloglás.

A kirándulás során nem tartunk előadást, kulturális idegenvezetést, elsősorban a közös kikapcsolódásra, nézelődésre helyezzük a hangsúlyt. A kiránduláson nem rohanunk, kellemes tempóban fogunk haladni, a látványos helyeken lesz alkalom pihenésre, nézelődésre, fotózásra. Az erdei  étteremben tartunk hosszabb pihenőt, ahol mosdó-, kávészünet, étkezés is lehetséges. 

Találkozó

Találkozás Újpest-Városkapu buszpályaudvaron 9.20-kor, utazás buszal Visegrádig. Pontos részleteket küldünk emailben minden résztvevőnek az indulás előtt.

Kirándulás az Apátkúti-völgyben

A kirándulás részvételi díja összesen: 3.200 Ft/fő,  amely tartalmazza a szabadidős program szervezését, lebonyolítását. Teljes árú buszjegy 2 x 745 Ft, 65 év felett ingyenes az utazás. A találkozóval, jegyvásárlással kapcsolatban részletes információkat küldünk minden résztvevőnek a kirándulás előtt. A Bertényi Miklós Füvészkertbe a nyugdíjas belépő: 500 Ft a felnőtt belépő: 1.000 Ft (kizárólag készpénzzel váltható meg.) Az Ördögmalom étterem étlapja itt érhető el
Időpontok:
2024.06.20. Betelt – Kérjük, már ne adjon le jelentkezést erre a napra
2024.06.24. Betelt – Kérjük, már ne adjon le jelentkezést erre a napra
2024.07.01. Betelt – Kérjük, már ne adjon le jelentkezést erre a napra
2024.07.11. Betelt – Kérjük, már ne adjon le jelentkezést erre a napra
Ősszel lesznek új időpontok!

Hasonló kirándulásaink

Fürdőzés a Zsóry Gyógy- és Strandfürdőben
Fürdőzés Kiskunmajsán a Jonathermál Gyógyfürdőben
Fürdőzés a Bogácsi Gyógy- és Strandfürdőben
Időjárás előrejelzés
Ausztriai időjárás – www.wetter.at
Szlovákia időjárása – www.meteo.sk
Magyarországi időjárás – www.met.hu

elérhetőségek

Cím

Hegymánia Kft.
2085 Pilisvörösvár
Csobánkai út 10.

Kapcsolat

Üzenet írásához használja a bal oldali űrlapot!

Ügyfélszolgálat

Kérjük, kérdését elsősorban írásban a bal oldali űrlapon jelezze felénk, köszönjük.

Kövess minket a Facebookon

SMS: 20/567-9057