Körséta Győrben a Rába és a Mosoni-Duna érintésével

Körséta Győr barokk belvárosában, a Rába és a Mosoni-Duna partján. Püspökvár, bazilika, hidak, parkok, vízparti ösvények és a hangulatos belváros többi látnivalója egy napban. Tartson velünk Ön is!

Táv: 8 km

Körséta Győrben a Rába és a Mosoni-Duna érintésével

Győr (latinul: Arrabona) a Nyugat-Dunántúli régió központja, 1009-óta pedig a Győri egyházmegye központja. Az ország egyik legdinamikusabban fejlődő városa, kiváló közlekedési adottságokkal rendelkezik. Magyarország műemlékekben harmadik leggazdagabb városa (barokk belváros) Győr „a folyók városa” is, ugyanis a Mosoni-Duna mellett, a Rába és a Rábca torkolatánál épült, amely a település kialakulását és fejlődését nagyban elősegítette.

A Honfoglalás után, I. István 1001-ben létrehozta a Győri egyházmegyét, melynek 1009-ben lett a központja, amikor is elkészült a székesegyház. Győr a török háborúk idején, Bécs egyik utolsó védőbástyája volt, ezért felbecsülhetetlen katonai jelentőséggel bírt. Ennek fényében a várost az olasz építők tervei alapján építették át és bővítették erőddé. 1809-ben itt zajlott le a napóleoni háborúk egyetlen magyarországi területén lezajlott csatája, a győri csata.

1855-ben először kapott a város vasúti összeköttetést Béccsel, majd 1876-ban újabb vasúti összeköttetést létesítettek Győr és Sopron közé. A második világháború utáni újjáépítés nehézkes volt a vasfüggöny határának közelében. Ma Győr mintegy 130.000 fős lakossal és három egyetemmel rendelkezik. A határok megnyitása óta a város politikailag és gazdaságilag is felértékelődött az előnyös Bécs-Budapest-Pozsony városháromszög fókuszú elhelyezkedése miatt. 2003 óta a Centrope európai régió része.

Győr legjelentősebb folyója a Mosoni-Duna, amelyet a Dunával együtt szabályoztak. A város másik nagy folyója a Rába: ennek szabályozását 1893-ban fejezték be. A harmadik folyó a Rábca. Győr műemlékekben a harmadik leggazdagabb város Magyarországon. A belváros történelmi korokat idéző templomai, palotái, múzeumai, jellegzetes sarokerkélyei, a szűk közök sétára hívogatják a látogatót, rekonstrukcióját pedig a műemlékvédelem Europa Nostra-díjával ismerték el. Az egyházi műemlékek az ezeréves kereszténység emlékei. A Káptalandombon álló Bazilika és Püspökvár a nyugat-magyarországi katolicizmus szimbólumai. Forrás : Wikipédia

útvonal, látnivalók, részletek

Utazás a Keleti pályaudvarról 9.15-kor induló vonattal, leszállás Győrben találkozó a peronon. Az állomásról gyalogszerrel indulunk a hangulatos körsétára. A belváros történelmi látnivalói mellett a Mosoni-Duna és a Rába hídjait, vízparti szakaszait, ösvényeit is bejárjuk. A bazilika, Püspökvár, a parkok, barokk épületek megcsodálása mellett egy hosszabb nézelődős pihenőt is tartunk a főtérnél.

A kiránduláson az alábbi látnivalók várnak ránk:

Belvárosi utcácskák / Bethlen István tér / Kossuth híd / Mosoni-Duna partja / Rába kettős híd / Rába part/ Bisinger park/ Batthyányi tér / Duna bástya / Eötvös park/ Győri bazilika / Honvéd liget / Kastély Bástya / Karmelita templom / Sziget ösvények / Sziget sétány / Széchenyi tér/ Városháza / Utcácskák / Zsinagóga (nem ebben a sorrendben)

Indulás Budapestre várhatóan a 15.21-es Intercity vonattal.

A kirándulás során nem tartunk előadást, kulturális idegenvezetést, elsősorban a közös sétára, kikapcsolódásra, nézelődésre helyezzük a hangsúlyt. FONTOS:  Olyanok jelentkezését várjuk akiknek nem okoz gondot a folyamatos séta, gyaloglás. A kiránduláson nem rohanunk, kellemes tempóban fogunk haladni, a látványos helyeken lesz alkalom pihenésre, nézelődésre, fotózásra.
Táv összesen: 7,5 km

Ha megtetszett a program, jelentkezzen bátran. A jelentkezési lapot kicsit lentebb találja.

Találkozás

Találkozó a Keleti pályaudvaron 9.00-kor Pontos részleteket küldünk minden résztvevőnek e-mailben  az indulás előtt.

Körséta Győrben a Rába és a Mosoni-Duna érintésével

A kirándulás részvételi díja összesen: 3.200 Ft/fő,  amely tartalmazza a szabadidős program szervezését, lebonyolítását. Teljes árú vonatjegy 1999 Ft, 65 év felett ingyenes az utazás, helyjegy viszont szükséges.

Jelenlegi időpontok:
2024.02.29. Betelt – Kérjük, már ne adjon le jelentkezést erre a napra
2024.04.15. Betelt – Kérjük, már ne adjon le jelentkezést erre a napra

Hasonló kirándulásaink

Fürdőzés a Zsóry Gyógy- és Strandfürdőben
Fürdőzés Kiskunmajsán a Jonathermál Gyógyfürdőben
Fürdőzés a Bogácsi Gyógy- és Strandfürdőben
Időjárás előrejelzés
Ausztriai időjárás – www.wetter.at
Szlovákia időjárása – www.meteo.sk
Magyarországi időjárás – www.met.hu

elérhetőségek

Cím

Hegymánia Kft.
2085 Pilisvörösvár
Csobánkai út 10.

Kapcsolat

info kukac hegymania pont com

Elérhetőség

H-P: 10-16.00
Kérjük, kérdését elsősorban írásban a bal oldali jelezze felénk, köszönjük.

Kövess minket a Facebookon

SMS: 20/567-9057