Séta a festői Dunakanyarban és barangolás Nagymaroson

Ezúttal a festői Dunakanyar mentén indulunk Kismarosról  Nagymaros felé, hogy bebarangoljuk Nagymaros Duna-parti sétányait, macskaköves utcácskáit. A kellemes séta közben egy cukrászdai pihenőt is tartunk. Tartson Velünk Ön is!

Táv: 8,8 km
Szint: +/- 95m

Séta a festői Dunakanyarban és barangolás Nagymaroson

A Dunakanyar a Duna Esztergom és Budapest közötti szakasza. Ezen a részen a folyam a Börzsöny és a Visegrádi-hegység között folyik. A Dunakanyar Magyarország egyik legfontosabb turisztikai körzete, beleértve a Duna menti településeket mindkét oldalon.

Nagymaros középkori eredetű város, Visegráddal szemben. Károly Róbert uralkodása idején annak ikertelepülése lett. Kiemelt szerepét csak a török megszállás idején vesztette el. A 14. században épült gótikus stílusú temploma van. Múltjához a középkori királyi székhely, Visegrád története is szorosan hozzáfűződik. A Visegráddal szembeni Maros síksága különösen alkalmas volt lovagi játékok megtartására, melyek főleg Mátyás korában virágoztak. Nagy Lajos, Zsigmond és Mátyás uralkodók kedvelt tartózkodási helye volt, ahol kúriákat építettek maguknak. Napjainkban Nagymaros jelentős üdülőhely, a dunai vízi sport jelentős bázisa. A városban művésztelep működik.

Kismaros a Dél-Börzsöny turisztikai életének legfontosabb kiindulópontja. A 18. századtól létezik itt település. Mária Teréziától a betelepített telepesek szabadalomlevelet kaptak. A 19. század elején a Morgó patakon mintegy fél évszázadig fát úsztattak. Egy vadászkastélya is van, melyet jelenleg szociális otthonnak használnak. Keskeny nyomtávú erdei kisvasút vezet Szokolyán át Királyrétre.

 Forrás : Wikipédia

útvonal,látnivalók,részletek

Utazás a Nyugati pályaudvarról 9.08-kor induló vonattal. A járat 09.43-kor érkezik Kismarosra, ahonnan gyalogszerrel indulunk a tartalmas sétára. Utunkat a Visegrádi vár és a környező magaslatok kísérik majd egészen Nagymarosig, ahol a hangulatos parti sétányokat, macskaköves utcákat, Kálvária dombot is bebarangoljuk. A helyi látnivalók és a panoráma megcsodálása mellett, az egyik nagymarosi cukrászdába is behúzódunk egy kis pihenőre, kávézós kikapcsolódásra.

A kirándulást az alábbi útvonalon tesszük meg: Kismaros vonatpályaudvar – kerékpárút –  Őszi kikericses rét – tanyák, hobbikertek – Sólyomsziget – kikötő – Duna-part – nádasok – árvízi emlékmű – kilátópont – Hunyadi sétány – hajóállomás – Béla király sétány – Erzsébet pihenő – Fő tér – cukrászda – Millenniumi emlékmű – Katolikus plébánia – Kálvária kápolna – Kálvária domb – macskaköves utcácskák – Nagymaros vonatpályaudvar 

A kirándulás során nem tartunk előadást, kulturális idegenvezetést, elsősorban a testmozgásra, ismerkedésre, közös kikapcsolódásra, beszélgetésre, levegőzésre helyezzük a hangsúlyt. FONTOS:  Olyanok jelentkezését várjuk akiknek nem okoz gondot a folyamatos séta, gyaloglás és a kápolnához vezető rövidebb, lépcsős emelkedő és az onnan levezető kissé hepehupás, törmelékes utcácska. A sétán nem rohanunk, kellemes tempóban fogunk haladni, a látványos helyeken lesz alkalom pihenésre, nézelődésre, fotózásra. Nagymaroson kb. 35-45 perces pihenőt tartunk az egyik cukrászdában (kávé, sütemény, mosdó).
Táv összesen: 8,8 km a szintemelkedés a teljes távon +/-95m

Ha megtetszett a program, jelentkezzen bátran. A jelentkezési lapot kicsit lentebb találja.

Találkozás

Találkozás a Nyugati pályaudvarnál 9.00-kor, utazás a 9.08-kor induló járattal (a vonalra bárki csatlakozhat a járat további megállóhelyein) Leszállás 09.43-kor Kismaroson. Pontos részleteket küldünk emailben  az indulás előtt.

Séta a festői Dunakanyarban és barangolás Nagymaroson

A séta a vonatozással (kb. 80 perc), cukrászdával (kb. 35-45 perc) együtt várhatóan 6-6,5 óra.  A kirándulás részvételi díja összesen: 2.300 Ft/fő,  amely tartalmazza a szabadidős program szervezését, lebonyolítását. Teljes árú vonatjegy Kismarosig 930 Ft, Nagymaros-Visegrád állomásról vissza 1120 Ft. 65 év felett ingyenes.

Jelenlegi időpontok:
2022.04.28. Vannak helyek

Jelentkezés a vonatos kirándulásra

Időjárás előrejelzés
Ausztriai időjárás – www.wetter.at
Szlovákia időjárása – www.meteo.sk
Magyarországi időjárás – www.met.hu

elérhetőségek

Cím

Hegymánia Kft.
2085 Pilisvörösvár
Csobánkai út 10.

Kapcsolat

info kukac hegymania pont com

Elérhetőség

H-P: 10-16.00
Kérjük, kérdését elsősorban írásban a bal oldali jelezze felénk, köszönjük.

Kövess minket a Facebookon

SMS: 20/567-9057