Séta a festői Dunakanyarban és barangolás Nagymaroson

Ezúttal a festői Dunakanyar mentén indulunk Kismarosról  Nagymaros felé, hogy bebarangoljuk Nagymaros Duna-parti sétányait, macskaköves utcácskáit. A kellemes séta közben egy cukrászdai pihenőt is tartunk. Tartson Velünk Ön is!

Táv: 8,8 km
Szint: +/- 95m

Séta a festői Dunakanyarban és barangolás Nagymaroson

A Dunakanyar a Duna Esztergom és Budapest közötti szakasza. Ezen a részen a folyam a Börzsöny és a Visegrádi-hegység között folyik. A Dunakanyar Magyarország egyik legfontosabb turisztikai körzete, beleértve a Duna menti településeket mindkét oldalon.

Nagymaros középkori eredetű város, Visegráddal szemben. Károly Róbert uralkodása idején annak ikertelepülése lett. Kiemelt szerepét csak a török megszállás idején vesztette el. A 14. században épült gótikus stílusú temploma van. Múltjához a középkori királyi székhely, Visegrád története is szorosan hozzáfűződik. A Visegráddal szembeni Maros síksága különösen alkalmas volt lovagi játékok megtartására, melyek főleg Mátyás korában virágoztak. Nagy Lajos, Zsigmond és Mátyás uralkodók kedvelt tartózkodási helye volt, ahol kúriákat építettek maguknak. Napjainkban Nagymaros jelentős üdülőhely, a dunai vízi sport jelentős bázisa. A városban művésztelep működik.

Kismaros a Dél-Börzsöny turisztikai életének legfontosabb kiindulópontja. A 18. századtól létezik itt település. Mária Teréziától a betelepített telepesek szabadalomlevelet kaptak. A 19. század elején a Morgó patakon mintegy fél évszázadig fát úsztattak. Egy vadászkastélya is van, melyet jelenleg szociális otthonnak használnak. Keskeny nyomtávú erdei kisvasút vezet Szokolyán át Királyrétre.

 Forrás : Wikipédia

útvonal, látnivalók, részletek

Utazás a Nyugati pályaudvarról 10.08-kor induló vonattal. Leszállás Kismaroson, találkozó a peronon, ahonnan gyalogszerrel indulunk a tartalmas sétára. Utunkat a Visegrádi vár és a környező magaslatok kísérik majd egészen Nagymarosig, ahol a hangulatos parti sétányokat, macskaköves utcákat, Kálvária dombot is bebarangoljuk. A helyi látnivalók és a panoráma megcsodálása mellett, az egyik nagymarosi cukrászdába is behúzódunk egy kis pihenőre, kávézós kikapcsolódásra.

A kiránduláson az alábbi látnivalókkal fogunk találkozni:
Katolikus plébánia – Duna-part – nádasok –  kikötő – Kálvária domb – Fő tér – cukrászda – tanyák, hobbikertek –  kilátópont – Hunyadi sétány – hajóállomás – Béla király sétány – Erzsébet pihenő – Millenniumi emlékmű –  Kálvária kápolna – macskaköves utcácskák (nem ebben a sorrendben)

A kirándulás során nem tartunk előadást, kulturális idegenvezetést, elsősorban a testmozgásra, ismerkedésre, közös kikapcsolódásra, beszélgetésre, levegőzésre helyezzük a hangsúlyt. FONTOS:  Olyanok jelentkezését várjuk akiknek nem okoz gondot a folyamatos séta, gyaloglás, a kápolnához vezető emelkedő (bár kihagyható, a panoráma miatt nem érdemes) és az onnan levezető kissé hepehupás, törmelékes utcácska. A sétán nem rohanunk, kellemes tempóban fogunk haladni, a látványos helyeken lesz alkalom pihenésre, nézelődésre, fotózásra. Nagymaroson kb. 35-45 perces pihenőt tartunk az egyik cukrászdában (kávé, sütemény, mosdó).

Táv összesen: 8,8 km a szintemelkedés a teljes távon +/-95m

Ha megtetszett a program, jelentkezzen bátran. A jelentkezési lapot kicsit lentebb találja.

Találkozás

Találkozás a Nyugati pályaudvarnál utazás a 10.08-kor induló járattal (a vonalra bárki csatlakozhat a járat további megállóhelyein)  Pontos részleteket küldünk minden résztvevőnek emailben az indulás előtt.

Séta a festői Dunakanyarban és barangolás Nagymaroson

A kirándulás részvételi díja összesen: 2.500 Ft/fő,  amely tartalmazza a szabadidős program szervezését, lebonyolítását. Teljes árú vonatjegy Kismarosig 930 Ft, Nagymaros-Visegrád állomásról vissza 1120 Ft. 65 év felett ingyenes.

Jelenlegi időpontok:
2023.06.05. 1-2 hely szabad

Hasonló kirándulásaink

Fürdőzés a Zsóry Gyógy- és Strandfürdőben
Fürdőzés Kiskunmajsán a Jonathermál Gyógyfürdőben
Fürdőzés a Bogácsi Gyógy- és Strandfürdőben
Időjárás előrejelzés
Ausztriai időjárás – www.wetter.at
Szlovákia időjárása – www.meteo.sk
Magyarországi időjárás – www.met.hu

elérhetőségek

Rólunk

2020 óta szervezünk aktív programokat az idősebb generáció részére. A kirándulásokon a fő hangsúly a gyalogláson, sétán, mozgáson van. Kint vagyunk a természetben, mozgunk, jó levegőn vagyunk. Egy-egy napot  aktívan el lehet tölteni, mindenki társaságban érezheti magát és ki tud mozdulni a városból. Aki pihenésre és gyógyulásra vágyik, azoknak állandó gyógyfürdős programjainkat tudjuk ajánlani.

Andrea és Gábor
Hegymánia Kft.
2085 Pilisvörösvár
Csobánkai út 10.

Kapcsolat

Üzenet írásához kérjük használja az űrlapot!

Facebook csoportunkat az ikonra kattintva éri el (több mint 14.500 tag, sok fotó és információk)
Facebook oldalunkat az ikonra kattintva éri el (fotók, új programok, információk)

SMS: 20/567-9057