Az Alcsúti Arborétum bebarangolása

Ezen a kiránduláson az Alcsúti Arborétumot járjuk be, ahol a 40 hektáros kastélyparkban  megcsodáljuk az óriási fákat, fenyőgyűjteményt, különleges növényfajokat és épületeket. Tartson Velünk Ön is!

Táv: 4,3 km
Szint: +/-43m

Az Alcsúti Arborétum bebarangolása

Az Alcsúti Arborétum Természetvédelmi Terület majdnem 40 hektár terjedelmű, a Vértes hegység lábánál elterülő természetvédelmi terület. Az ország legértékesebb élőfagyűjteményeinek egyikeként van számon tartva. Az arborétum magját József nádor egykori kastélyának parkja képezi.

József nádor 1825-től telepítette ide a növényeket. A kertet egy Schönbrunnból hazatérő kertész, Jámbor Vilmos tervezte meg angolkert rendszerben. Ez a terület előtte egy birkalegelő volt. Összesen három fa volt a kertben, ami most a kertben látható, az mind mesterséges telepítés. Egy olyan növényhonosítás is egyben, amely az országban egyedülálló. 300 olyan növényfajt ültettek el, ami azelőtt Magyarországon ismeretlen volt.

Az arborétum főleg óriásira fejlett idős fáiról ismert, de szép elrendezése, az itt látható külföldi egzóta fák, cserjék is maradandó élményt nyújthatnak. Az arborétum fenyőgyűjteménye sok érdekességet, ritkaságot kínál – a hazai fajokon kívül messze földről ideszármazott érdekességeket is.

Az igen ritka növényfajokon kívül az arborétum egyéb nevezetességei: Habsburg-kastély maradványai, Kastélykápolna, Pálmaházi romok, Kutatóház, Babaház, Medveház, Gloriette, Oroszlános kút, Koronás-híd, Óriás platán, Óriás tuja

A természet csodálatos szépsége beragyogja az egész arborétumot és különféle színekben tündökölve kápráztatja el látogatóit. Forrás: Wikipédia

útvonal, látnivalók, részletek

Reggel 10.15-kor találkozunk Budapesten a Déli pályaudvar mellett. Innen kisbusszal indulunk Alcsútdoboz irányába, ahol leparkolunk. Ezután a park teljes felfedezésére indulunk. A sétát (kb. 2-2,5 óra) az alábbi útvonalon tesszük meg:
Parkoló, mosdók – park nyugati része – Medveház – Gloriette – Óriás tuja – Babaház – Kápolna – Déli-szárny –  Habsburg-kastély maradványai – Acsai-víz menti sétány – tó parti rész – sziget – Koronás-híd – mocsári ciprus – Nagy-Platán – öreg platánfa – park belső része –  parkoló, mosdók
A parkolóból visszaindulunk a Déli pályaudvarhoz.
A kiránduláson a táv összesen: 4,3 km Szintemelkedés: +/- 43 méter

A kirándulás a természeti értékekre koncentrál, nem tartunk kulturális idegenvezetést, elsősorban a sétára, ismerkedésre, közös kikapcsolódásra helyezzük a hangsúlyt.

Az utazás korszerű és komfortos, 2018-as évjáratú, évente vizsgáztatott személyszállítási engedéllyel rendelkező kisbusszal történik. Ha megtetszett a program, jelentkezzen bátran. A jelentkezési lapot kicsit lentebb találja.

Találkozás

A reggeli csúcsforgalmat ezúttal kihagyjuk és délelőtt 10.15-kor találkozunk a Déli pu-nál a Krisztina plázával és a Mercure Hotellel szemben, a Vérmező felőli oldalon a park melletti hosszú Volán buszos parkolósáv végénél. Pontos részleteket küldünk emailben.

Az Alcsúti Arborétum bebarangolása

A kirándulás részvételi díja összesen: 5.400 Ft/fő,  amely tartalmazza a kisbuszos útiköltséget, buszköltséget, személyszállítást. A séta vezetés ingyenes. Az utazás és a séta összesen kb. 4 órát vesz igénybe. Teljes árú belépőjegy: 1.700 Ft/fő, kedvezményes jegy 1.200 Ft /fő. A jegyeket a jegypénztárban kell fizetni egyénileg.

Jelenlegi időpontok:
2022.09.26. Betelt

Jelentkezés a kirándulásra

Hasonló kirándulásaink

Gyalogszerrel Pozsony óvárosában
Gyalogtúra Dorogról a Kis-Strázsa-hegyre
Körséta Győrben a Rába és a Mosoni-Duna érintésével
Fürdőzés a Zsóry Gyógy- és Strandfürdőben
Fürdőzés Kiskunmajsán a Jonathermál Gyógyfürdőben
Fürdőzés és gyógyulás a Bükkszéki Salvus gyógyvízben
Időjárás előrejelzés
Ausztriai időjárás – www.wetter.at
Szlovákia időjárása – www.meteo.sk
Magyarországi időjárás – www.met.hu

elérhetőségek

Cím

Hegymánia Kft.
2085 Pilisvörösvár
Csobánkai út 10.

Kapcsolat

info kukac hegymania pont com

Elérhetőség

H-P: 10-16.00
Kérjük, kérdését elsősorban írásban a bal oldali jelezze felénk, köszönjük.

Kövess minket a Facebookon

20/567-9057